Кървавият Божик за българите в Македония и нашето бездействие

Той надхвърля Сталинските репресии, каза доц. Спас Ташев
270

76 години след Кървавата Коледа за българите в Македония продължава да има неясноти колко са загиналите след репресиите.

"Няма статистика за избитите, което до голяма степен се дължи на дългогодишната българска незаинтересованост към тази проблематика. Тъй като е факт, че когато започват тези репресии - някои ръководители на тогавашната Република Македония и са с пробългарски позиции, информират българското държавно ръководство за това, което става, но до 48-ма година е период на мълчание от страна на България. Това насърчава тези репресии", каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в наши дни се приема, че около 23 000 са избитите, като това са изчисления на Веселин Ангелов.

"Срещал съм ги и в някои западни издания. Говори се и за 130 000 репресирани. Не мога да кажа до колко тази бройка е точна, но като цяло съм попадал на данни, които показват, че 60% от населението е репресирано", коментира още доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това надхвърля Сталинските репресии.

"Сталин беше световно известен диктатор, докато Тито бе един малък диктатор, който лавираше между двете световни системи през този период. Поради което успя да прикрие своите престъпления за известно време, но в един момент нещата се променят. Данните излязоха наяве, а неговата Югославия изгуби своето значение", допълни доц. Спас Ташев.

Той е категоричен, че има от какво да се научим от нашето бездействие.

Кървавата Коледа

При политическите репресии през януари 1945 г. са ликвидирани или малтретирани без съд или присъда хора с изявено българско самосъзнание. Жестокостите, извършени от комунистическите власти, започват на 7 януари - християнския празник Коледа по стар стил.

По нареждане на маршал Тито са погубени 1200 българи, списъците за които са подготвени от Лазар Колишевски. Целта е била да се заличи българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация на населението. Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица край село Отешево са избити много българи, а телата са хвърляни в Преспанското езеро. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonТова не е обида :)))Ти си избрал да представляваш северномакедонския начин на мислене, работа с факти, логика и т.н. Когато те са на катастрофално ниво аз правя констатация за нивото ти, и тъй като ти си избрал да се идентифицираш с една определена страна това отива към нея.Ако беше казал, че се аргументираш само за себе си, а не че говориш как е по принцип меннието в СМ можеше да минеш и без това определение.Но то за тия работи се иска акъл.:))))
180
13
 
18
 
! Отговори
Далибор Пушикурич преди 3 години
Македонска нация не съществува. Няма такова нещо като македонски език и македонски фолклор. Те и до момента не са признати от ООН и ЕС. Единствено е признато съществуването на една държава с население колкото София, която за 30 години 3 пъти си смени името и 2 пъти знамето. В две думи- черна дупка.
179
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, какво става тука бе? 6 човека мислят, че могат да се обявят за марсианци и че може да са част от Марсианска нация. :))))))Ние за какви спорове между България и СМ говорим, тук е пълно с хора , на които галактиката им е тясна! :)))))
178
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майка България и нейните южни деца:Странджа, Тракия, Родопи и Македония...Великите сили винаги са искали да отслабят Велика България и са ни кастрили след всяка война и насила отнемали население и територии.Македония ни принадлежи - българско чадо е тя. Чакаме я да ни припознае, но е с деменция и мозъчно увреждане в следствие дългогодишни удари и побои за превъзпитание и отделяне от майка България .Както Русия си припозна Крим, така България си припознава Македония.
177
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonДържавата ви, езикът ви и нацията ви отдавна са признати от България и българите. Това което не е признато е претенциите ви за такива преди да просъществуват и това не е "ксенофобия", а цитиране на исторически факти. Ако са ви прекалено неудобни трябва да се замислите защо залитате по неверни твърдения. По тази логика един слаб ученик може да обвини учителите си в "ксенофобия", защото му пишат слаби оценки, когато не знае.:)))
176
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"По принцип това значи, да."Горкият. Щом не можеш да разбереш, защо не можеш да се обявиш за марсианец и да си от "Марсианската нация", значи е необходимо много повече от дискусии с теб: трябва ти терапия. Това го казвам съвсем сериозно между другото.
175
16
 
13
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 години
Абе майна, ти след като не го говориш бугарскиот език, що чиниш на български сайт да водиш диспут с български ксенофоби?
174
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonКое е ксеновфобия точно? Това, че не можеш да дадеш дефиниция за националност или че не можеш да отговориш на въпроса защо се водите по сръбските историографски лъжи ли?:)))
173
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макета, вие не жалите ли за майка България? Оти майката е само една. Винаги.
172
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, ако ти утре се обявиш за марсианец, това означава, че има марсианска нация?------ По принцип това значи, да. А ти ли трябва да ми определяш от коя нация съм?
171
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТООще един, който си няма идея нито от наука, нито от легалност, нито от логика.Примера с твоето предложение за "декларация" трябва да се изучава във всяка от тези дисциплини какво се нарича пълно неразбиране на всяка от тях.Но винаги можеш да сложиш началото на Марсианска нация с твоя начин на "мислене".:))))
170
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония е наименование на българска географска област.Македонския е български диалект.Македонците са по подобие на българските помаци - имат исторически бъг в мозъка
169
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Птоломеj МакедонТов е разликата между говоренето и реалността: ние им даваме възможност да кажат каквото имат да кажат, стига да са цивилизовани.Там е ксенофобия на макс. Няма лошо, кой на каквото си е постлал.
168
5
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
За да намесвате Иван Владислав в споровете за националност, трябва да е написал някъде, че самоят той и всичките му поданици, са българи по националност. И да е декларирал пред нотариус, че през 2020 г щеше да иска български паспорт, за да живее под управлението на болярина Боко Банкянски, наречен Тиквата и че си е мечтаел да служи под началството на русенския напи кан военен министър. Имате ли такава декларация от Иван Владислав?
167
6
 
9
 
! Отговори
Птоломеj Македон преди 3 години
В Каjгана, най-големия сърбомански и българофобски форум ползването на българския вариант на кирилицата е абсолютно забранено. Даже когато постват copy/paste от български сайтове им се заменят автоматично ъ-тата със запетайки. Подобна ксенофобия е направо абсурдна.
166
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОАз вече ти дадох пример, с който показвам какъв абсурд е казаното от теб. :))Що се отнася до "името" предполагам, че на теб в личната ти карта не пише СатаНАТО, тъй че не се напъвай.:)))))))
165
10
 
4
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 години
А вие защо не ни признавате езика? По вашите сайтове не излизат буквите Я,Ю,Щ, Ъ които се ползват освен от българи от руснаците, украинци... даже монголци! Не ни ли признавате идентитета?
164
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОЗначи, ако ти утре се обявиш за марсианец, това означава, че има марсианска нация?:))))))))Тва неграмотността не прощава.:)))))))))))))))))))))
163
4
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
до Анонимен 164Ти не правиш разлика между самоопределние и националност.--------Ами дай ти определение, щом правиш разлика. И си напиши името.
162
6
 
8
 
! Отговори
питанка преди 3 години
Абе Македончо, я кажи, племенникът на цар Самуил - цар Иван Владислав, като е написал в Битолския надпис, че е "българин по род", дали нещо се е объркал? Дали е искал да каже, че е македонче, *** нещо изтрещЕл и се писал "българин по род"?