Кървавият Божик за българите в Македония и нашето бездействие

Той надхвърля Сталинските репресии, каза доц. Спас Ташев
270

76 години след Кървавата Коледа за българите в Македония продължава да има неясноти колко са загиналите след репресиите.

"Няма статистика за избитите, което до голяма степен се дължи на дългогодишната българска незаинтересованост към тази проблематика. Тъй като е факт, че когато започват тези репресии - някои ръководители на тогавашната Република Македония и са с пробългарски позиции, информират българското държавно ръководство за това, което става, но до 48-ма година е период на мълчание от страна на България. Това насърчава тези репресии", каза доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че в наши дни се приема, че около 23 000 са избитите, като това са изчисления на Веселин Ангелов.

"Срещал съм ги и в някои западни издания. Говори се и за 130 000 репресирани. Не мога да кажа до колко тази бройка е точна, но като цяло съм попадал на данни, които показват, че 60% от населението е репресирано", коментира още доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това надхвърля Сталинските репресии.

"Сталин беше световно известен диктатор, докато Тито бе един малък диктатор, който лавираше между двете световни системи през този период. Поради което успя да прикрие своите престъпления за известно време, но в един момент нещата се променят. Данните излязоха наяве, а неговата Югославия изгуби своето значение", допълни доц. Спас Ташев.

Той е категоричен, че има от какво да се научим от нашето бездействие.

Кървавата Коледа

При политическите репресии през януари 1945 г. са ликвидирани или малтретирани без съд или присъда хора с изявено българско самосъзнание. Жестокостите, извършени от комунистическите власти, започват на 7 януари - християнския празник Коледа по стар стил.

По нареждане на маршал Тито са погубени 1200 българи, списъците за които са подготвени от Лазар Колишевски. Целта е била да се заличи българското самосъзнание и да се ускори процесът на македонизация на населението. Край Охридското и Преспанското езеро, в планината Галичица край село Отешево са избити много българи, а телата са хвърляни в Преспанското езеро. Във Велес телата са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странджа, Тракия, Родопи, Македония, Средногорие, стара планина, Добруджа и т.н са имена на географски български региони и области. Не са държави. Няма и да бъдат. Винаги са искали да ни разделят и отслабят великите сили. И продължават да го искат от нас да го признаем - няма да стане!
160
6
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Също така ако баща ти е бил от Локо, а ти от Левски, не означава, че вече не ти е баща, нито пък, че наследството трябва да отиде в клубната каса на Локомотив. Също така ако дедо ти преди 80 години е викал за ЦСКА, не означава, че и днеска би викал за ЦСКА ако би бил жив. Така че българските постановки и интерпретации са напълно идьотски.
159
9
 
6
 
! Отговори
питанка преди 3 години
Абе Македончо, я кажи, племенникът на цар Самуил - цар Иван Владислав, като е написал в Битолския надпис, че е "българин по род" дали нещо се е объркал? Дали е искал да каже, че е македонче, *** нещо изтрещЕл и се писал "българин по род"?
158
6
 
8
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До MkDonкакво е ставало през ,,френската револуция,, :-))))))) . Ние не знаем,но от ,,македонската академия на науката,, със сигурност знаят :)))))))))
157
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonОще едно "криптично" изказване, което няма никаква конкретна тематика: просто празно говорене, за да показваш, че още "дискутираш", а реално само показваш, че нямаш никакви аргументи за абсолютно нищо.
156
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТО"Националността е свободен избор"Това е пълна глупост.Ти не правиш разлика между самоопределние и националност.
155
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonСърбия на нас да ни е проблем? ХахахахахахаСърбия ви е НА ВАС проблем, защото подвеждайки се по тяхната пропаганда се вкарвате сами в неприятности с всички останали съседи (Гърция, България).Всъщност, е поразително как не разбирате, че заради това (а не заради България) сега не водите преговори за влизане в ЕС: всеки стъпва на това, което си е постлал: вие сте си постлали на сръбски лъжи и ще си носите последиците. Няма лошо.
154
9
 
5
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименОтвори го атласот. I have bad news for you. xD
153
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDon".., се е совршено во Бугариа."Това, което си написал се нарича strawman. Логическа грешка, която означава, че опровергаваш твърдения, което събеседника ти не е направил. Има и още една логическа грешка в това изречени, която потвърждава това което казах, че по Логика си за слаб 2.:)))
152
10
 
8
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
До АнонименЗошто Србиа ви е толкав трн во око? Комплекс Србиа?
151
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Националността е свободен избор и е като запалянковщината във футбола.Някой, който е от Левски, не можеш да го накараш да се пише от ЦСКА. Това е свободен избор на политика и държава и не зависи от това, дали баща ти също е бил от Левски. Такова нещо преди средата на 19-ти век е било нонсенс, защото хората не са имали право на свободен избор - били са поданици, а не свободни граждани.
150
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonТака е в Интернет: някои хора не могат да дадат елементарни дефиниции и после обясняват на другите, че живеят в "розов свят" :))))))Иначе, забелязах, че не ми отговори на втори въпрос вече: чакай да го повтория и него: защо СМ, която се "бара" за много самостоятелна, на драго сърце използва историографската пропаганда наложена им от Сърбия?
149
9
 
9
 
! Отговори
MkDon преди 3 години
Се е лошо во Македониа, се е совршено во Бугариа. I get it. :D
148
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония!?Няма такава страна, нямало е, няма и да има.Това е просто наименование на географска област.Deal with it.
147
6
 
7
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 години
Да си чел някъде в български "медиуми" че северджанците са диво, крадливо и неграмотно племе дошло от Азия, въпреки че вашия крал Мир Газанфар Али Кан е черен като брикет и беше посрещнат преди няколко години като бог в Скопие!?
146
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonНаричането на нещата с истинските им имена не е омраза: още едно неграмотно изказване.ОТ друга страна, репресиите срещу българи в СМ, горенето на българския национален флаг, наричането на външния ни миснистър с обидни епитети и "показването на пръсти", Е омраза > случваща се в СМ спряо България.
145
6
 
6
 
! Отговори
bg fen преди 3 години
До MkDonкакво е националност-елементарен въпрос.И не се моли,няма кой да ви ходи по ъкъла,предавай си ,,мурафети,, другаде
144
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonВиждам, че си се специализирал в нищоговорене: стигне ли се до това да покажеш, че можеш, си кръгла нула. Това също не ме изненадва, само с избягването на конкретиката и реалната дискусия, можете да продължите да мажете, но това не е проблем за никой друг, освен за вас самите. Та не разбрах, защо нямате нищо против да бъдете водени от сръбската историографска пропаганда? Нещо, когато дойдат господарите ви от север и изведнъж забравяте за самостоятелност.
143
7
 
7
 
! Отговори
Филип от Филипополис преди 3 години
Излязла е една статия за терора на диктатора Тито. Голяма работа! Ежедневно в севернодонските "медиуми" се лее помия против България и българския народ. Дори нацистите не са писали толкова много за евреите и тяхната непълноценност като народ, колкото за българите в Бановината. Нали сме били окупатори на кралска Югославия, където се е леело мед и мляко и са се слушали сръбски кръчмарски песни от сутрин до заник
142
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MkDonБългарските медии се занимават с въпроси които засягат България.Знам, че за вас това е необяснимо, като се има предвид че си пъхате носа в чужда история :))))))