Ваксините идват - кога и колко? Чакаме общо 1.5 млн. дози от двете одобрени

Здравното министерство публикува очакваните доставки по месеци
Обновена: 7 яну 2021 18:05 | 7 яну 2021 18:00, Веселина Йорданова
106
Ваксините идват - кога и колко? Чакаме общо 1.5 млн. дози от двете одобрени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

1 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech и 500 хил. от тази на Moderna очакваме до края на лятото.

Това обяви Министерството на здравеопазването, като публикува разбивка по месеци с уточнението, че посочените дати и конкретни количества са индикативни и е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на всяка компания.

Още по темата
За момента това са двете ваксини, одобрени от Европейската комисия след решение на Европейската агенция по лекарствата.

Тъй като на един човек се поставят две дози в рамките на 21 дни, това означава, че до август у нас ще могат да бъдат ваксинирани 750 хил. българи.

За януари количествата, които очакваме общо, са 60 450 дози от BioNTech и 6000 от Moderna.

За февруари съответно са 75 075 и 32 000, през март очакваме 102 375 дози от първата ваксина и 22 000 дози от втората.

През април количествата се повишават многократно - 300 хил. дози и 220 хил. дози.

През май се очаква доставка само от BioNTech на 77 350 дози.

За месеците юни, август и септември такава не е предвидена.

През летния юли се очаква да получим 375 хил.дози от препарата на BioNTech и 220 хил. от този на Moderna.

До момента в България са ваксинирани 7900 души. На 26 декември миналата година у нас пристигнаха първите символични 9750 дози от ваксината на BioNTech, а първият ваксиниран българин беше здравният министър Костадин Ангелов.

Медиците на първа линия са имунизираните в първа фаза, когато тя приключи следват учителите и възрастни и персонал в домове за стари хора.

Вчера от Националния ваксинационен щаб декларираха пред президента Румен Радев, че проблем с ваксинацията няма да има и здравната система има капацитета да реализира получените дози своевременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запазете си отровите за вас
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората, които знаят истината и мислят, тези на високо ниво на духовно развитие, предупредиха още миналата година. Как продават проблем, негативно внушават по тв. и манипулират, кодират, следва реакция на немислещите и сега решение.Идват 5G мрежите после и реда нчипиране.Криза, депопулация премахване на дребния бизнес омраза м-у хората.Подчинение на тайните общества.Нов световен ред.Със създаването на интернет и телефони направиха хората подвластни.Отдалечаване от БОГ от истинското.Осъзнайте се!
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСЕ ПОВЕЧЕ МИ СЕ СТРУВА, ЧЕ КОвиД Е НЯКАКЪВ КОД!
95
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата доставка била със символично количество. Смея да твърдя- останалите също
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
са та ни то
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как с милион и половина ваксини ще ваксинирате 5 милиона човека??? А за организацията да не говорим. Така и до 2025-та ще ни ваксинирате. Вижте какво правят в Израел!!! За каква организация става дума!
92
1
 
4
 
! Отговори
ВРАЧАНИН преди 3 години
От коя партия са ваксинираните общински съветници в Сандански?
91
3
 
2
 
! Отговори
СТОЙО преди 3 години
всеки дето гласува за бесепе НЯМА да получи 13 пенсия, няма да получи и ваксина, и ще му се вдигнат данъците, тока и водата, има списъци всичко се знае НЕ гласувай народе за бесепе да не ревете после
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В края на лятото ще са ваксинирани 750 хиляди, но на повечето от тях ще им е привършил имунитетът. Та какво правиме? Ще се хващаме ли на хорото на безкрайното ваксиниране и гонене на стадния имунитет?
89
5
 
5
 
! Отговори
Тракиец преди 3 години
Колко още българи ще измрат в резултат на "мъдрите" действия на това управление. А може би това е целта - да се ваксинират верните ГЕРБ-аджии, а другите кучета ги яли, да пукнат. Кажи бе, Боко, мъцни нещо?
88
2
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Аз най-благородно се отказвам от полагащата ми се ваксина срещу ковид и я дарявам на който ще
87
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИСКАМЕ И РУСКА ВАКСИНА!Как Германия договори такава,а ние не?
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те Израел вече имат толкова ваксинирани!
85
0
 
2
 
! Отговори
До 80 Анонимен преди 3 години
Това за 1,5 милиона е вече за потвърдените доставки при договорени 200 милиона и 80 милиона от ваксините на Пфайзер и Модерна. Но допълнително ЕК е договорила още 100 мил. и 80 мил. съответно от Пфайзер и Модерна и това значи още 1 милион за България.Ако одобрят и ваксината на Астразенека от нея има поръчани от ЕК 400 милиона и там ще имаме почти 4 милиона за България.Ваксини ще има, дали ще има желаещи да се ваксинират и организация за поставянето им като засега мах ваксинирани са 3300 на ден
84
3
 
12
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До Анонимен 80Нито са нужни чак 70% за стаден имунитет. Нито някой знае колко да го изкарали без дори да знаят и си имат по-сигурна имунна защита и от джуса на Бил. И никога няма да знаят за броя на смъртоносно заразените дето не са го и усетили, докато за ден-два не тестват надежно цялото население наведнъж. Докато не свършат ковид фондовете не излизай от къщи и се храни с маска. И не умирай, ако не искаш да умреш от ковид .
83
2
 
11
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До 123Аз ще се ваксинирам след тебе. Дори ще ти подаря моята безплатна ваксина за двойната ти сигурност или за някое от децата ти. От мен и другите *** не се страхувайте- нали ще сте ваксинирани. И моля да се изясниш- кои ще се ваксинират според теб, баламите или интелигентно умните, като тебе!?
82
5
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Слава на ***, дето ги е страх от Бил Гейтс, че иначе и 10 години няма да ни стигнат да се ваксинираме.
81
5
 
6
 
! Отговори
Полнай кампрес преди 3 години
вирус са е пълен ЦИРК ГЛОБУС,ХА ХА
80
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем простата сметка сочи че до септември в най-добрия случай ще получим 1.5 милиона ваксини, за 750 000 човеци боцнати по 2 пъти. При 6.9 милиона население това са 10.9% от населението. За стаден имунитет било необходимо 70% или 4.8 милиона - имунизирани по 2 пъти. С този темп на имунизация са необходими 6 години и 5 месеца. Това което правят властите е ЕДНО НИЩО! АМИ ТЕ ВАКСИНИРАХА ТЯХ СИ, А ЗА НАРОДА КОГАТО СТАНЕ. Ще ходим с маски до второто пришествие. Ваксината пази 5-6 месеца, и отново.
79
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко неосъзнат и немислещ трябва да си, за да се ваксинираш и "разрушиш" имунната система, която може да се справи с всяко едно състояние!Най - големият вирус е невежеството на хората и това че не се развиват.