Българинът с колебание за ваксините, ще се имунизира ли?

Обществената тревога за вируса е овладяна, сочи проучване
11 яну 2021 20:45, Красимир Ангелов
141
Българинът с колебание за ваксините, ще се имунизира ли?
Снимка: БГНЕС

Готовността на българите да се ваксинират не е ниска, но има и немалко колебание. Това  показват резултатите от бърз телефонен сондаж на "Галъп Интернешънъл" по въпросите на коронавируса, проведена между 6 и 8 януари сред 800 души в цялата страна.
 
След отминалата тежка коронавирусна есен, зимата засега като че ли е затвърдила спокойствието в обществото и не е надделяла паниката. Мерките са свършили работата си и хората явно чакат възможност за по-активен социален живот, отчитат авторите на проучването.

Още по темата
Резултатите от проучването показват, че 30% от анкетираните са твърдо убедени, че ще се ваксинират. Други 23% признават, че все още се колебаят, а цели 46% отчитат, че не възнамеряват да си поставят ваксина. 1% пък са тези, които се затрудняват да определят. Този подход към темата показва, че делът готови да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас. Делът обаче видимо варира и вероятно ще варира в зависимост от информационния поток, отчитат от "Галъп".
 
Според проучването колебанието идва от несигурността в безопасността на ваксините. Сериозен за такъв тип изследвания дял от 18% не могат да определят дали ваксината са безопасни, а 48% директно казват, че ваксините крият опасности. Едва 34% са убедените на този етап в безопасността им. Вероятно обаче с времето ще укрепва и чувството за сигурност.
 
Що се отнася до оценките за последните мерки на управляващите срещу коронавируса, 59% намират, че удължените мерки са свършили работа. 39% са на обратното мнение.

Вероятно, намаляването на случаите на коронавирус у нас кара хората да се отнасят благосклонно към мерките на властта. Те получиха подкрепа и още при обявяването си в края на ноември – защото хората се бяха изплашили от сериозния ръст на случаи към онзи момент. По-късно обаче стана ясно, че българите подкрепят и другата част от тогавашното обещание – отварянето на 21 декември. Затова и решаващ фактор за сегашната благосклонна равносметка към отминаващото удължаване е намаляването на случаите, отчитат социолозите.
 
Данните от проучването показват още, че 84% от отговорилите са прекарали Нова година в компания на близки и приятели и в компании до десет души. 11% са били сами, а малцина признават, че са били в по-големи компании. А само 2% признават, че всъщност са били с повече от петнайсет души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
тъ па на ре преди 3 години
Мноо ми е чудно,как продажни и същ.прости люде ни управл.и пропаган.за ваксините,абе я сиктир ве гоеда,зор ли ще давате,като имате зор бийте си ги ваш... мам....
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
жулкайте се с коприва,лятоска и ще ме споминате.Копривата укрепва възбужда от заспалост имун.система,не ви лъжа.На 15 год.страдах от алергия,астма,задух,стар човек ми каза за копривата.Пробвах престраших се,трудно е,но болестите които имах неприятни мъки.Ето на 65 г. съм няма грип и др.болести през всичките тия години,здрав съм като челик и ходя като младоженец,повярвайте ми,и ще царувате
124
0
 
0
 
! Отговори
ко прайм а преди 3 години
не няма,у библията пише не,не не и НЕ
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6000 броя ваксини за 5 милиона българи?Гъбаркате се нали? И от тях ще заделим за братския македонски народ?
122
0
 
3
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Не се колебаем,няма да се ваксинираме.Поне не тази година...
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Урсула плати от нашите пари 2 млр ваксини,а в ЕС сме 400млн .Яко ще ни гърбят.
120
0
 
16
 
! Отговори
До 122 преди 3 години
Хайде да не всяваме паника, а? Аз съм на 71, бабата - на 69, и изкарахме "страшната" корона на крак - аз със хрема за пет дни, тя с температура 38 градуса за четири дни. И двамата бяхме с положителен ПСР, а сега сме пей сърце! А миналата година обикновеният грип ни скъсА шушоните с температура, повръщане, гадене, и май само потникът не ме болеше!
119
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма какво да го мисля - и без това в БГ ваксини няма ако не си от висшето общество на държавна хранилка. Докато дойде моя ред другата година ще е ясно какви са страничните ефекти и ще реша тогава...ако съм жив.
118
0
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 122Вярно е това, което казваш, че вечна младост няма.Наред с това обаче има и друг факт, който май забравяш. А именно, че и вечен живот няма!Всички които са пили вода са умрели.И аз ще умра някой ден! Ти също ще умреш! Но защо си мислиш, че само от коронавируса се умира, от нищо друго? Ей това не мога да разбера?!
117
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е трудно да изразя негодуванието си от това което прочетох. Думата НЯМА и всевъзможни подигравки са навсякъде. На всички тези хора им пожелавам да се заразят, но и да го изкарат тежко, за да разберат проблема. Колко е сериозен проблема с ковида. Подиграват се защото се увериха ча болестта ПРОЧИСТВА по- възрастното население, но така и не разбраха че Вечна младост няма. Егоисти, които виждат само една педя пред очите си. Стратегическо мислене - ТОВА Е АБСУРД!
116
1
 
15
 
! Отговори
ИНСТИНКТ преди 3 години
Българинът си е дребен тарикат, но поне за толкова векове робство и тегло е развил инстинкт за оцеляване. Сега същия инстинкт проработва по отношение на новите мРНК ваксини. Може и правилен да се окаже, времето ще покаже. Но това ще стане яс о след 4, 5 или 10 години.
115
7
 
2
 
! Отговори
До 116 Герб преди 3 години
Относно "Видяхме Ангелов какво си сложи.Нищо"Как го видяхте, че е нищо?
114
5
 
10
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До Децата да боцнатАха да боцкат децата щото не могат да се съпротивляват. Ако пък родителите не разрешат боцкането на децата си никога да не ходят на равота щото на децата ще се забрани да ходят на училище. Нищо че точно децата нямат проблем с вируса и не го разнасят. Важното е безплатния да нектар на Геитс да се употреби. Тъй или иначе е платен вече. Няма да го хвърлят я!
113
17
 
2
 
! Отговори
Децата да боцнат преди 3 години
ДА ВАКСИНИРАТ ВСИЧКИ ДЕЦА. За да си ходят на училище и родителите да могат да работят и печелят пари.Единственото разумно решение, а не безумията с маски и стоене вкъщи затворени.
112
1
 
25
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Факт е, че ваксината беше наложена, а и все още е налагана с цялата пропагандна машина на Нeолиберасткия Нов Световен Ред, което автоматично отключва у много хора, вкл. мен самия, рефлекс на самозащита и негативно отношение към ваксината. Защото много сме лъгани, тролени, мамени и евани, нашето поколение, които скачахме 90-те години по площадите с "Кой не скача е червен". Moже и да е читава ваксината, но може и да не е. В момента няма солидни доказателства в нито една посока. Затова, не, мерси!
111
2
 
11
 
! Отговори
Герб преди 3 години
По добре без Борисов.Банкянския истинска ваксина няма да си сложи.Видяхме Ангелов какво си сложи. Нищо
110
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Я па ЯЩе перифразирам леко въпроса ти:Кое е по-добре: лек дискомфорт от ефекта на сработване на ваксината или 10 дни борба за глътка въздух?
109
18
 
3
 
! Отговори
Я па Я преди 3 години
КОЕ Е ПО-ДОБРЕ,2 ИНЖЕКЦИИ ИЛИ 20ДНИ В БОЛНИЦА С ПО ТРИ НА ДЕН??
108
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да се ваксинирам дори пред дулата на автоматИ!Баста!
107
0
 
8
 
! Отговори
СТОЙО преди 3 години
аз искам още сега ама лятото ще ни докарат астразенека за 2 евро ***

Спонсорирани публикации