От март до май 2020 г. - 4000 сигнала за домашно насилие

У нас няма официална статистика, която да следи случаите на насилие
16 яну 2021 02:00, Ния Христова
17
От март до май 2020 г. - 4000 сигнала за домашно насилие
Снимка: Pixabay
"В периода от 13 март до края на май месец 2020 г. са подадени над 4000 нови сигнала за случаи на домашно насилие на телефон 112", заяви пред bTV Любомир Танев, директор на дирекция "Съвет по законодателство" към правосъдното министерство. Данните са за периода, в който в страната беше наложен първия локдаун заради коронавируса. 
 
Той обясни още, че у нас няма официалта статистика, която да следи случаите на насилие и се разчита на данни от МВР. 
 
Талев уточни, че към края на годината се отчита успокояване на ситуацията. 
 
"За 2020 г. са издадени над 3000 заповеди по Закона за защита от домашно насилие, като една заповед обикновено важе за повече хора", обясни Талев.
Още по темата
 
Предвиждат се законови промени, които да подпомогнат жертвите на насилие, лечението на самите насилници и налаганите им санкции. Според експерта ще бъде добавена двойно завишена санкция в случай на повтаряне на насилието. 
 
"Насилниците ще бъдат задължавани да посещават програма за справяне с агресията, както и такава за справяне със зависимости, ако имат такива", допълни още Талев. 
 
Предвиждат се нови мерки за закрила на жертвите в четири основни насоки, които ще бъдат оформени като социални услуги. Едната е създаване на денонощен телефон, по който ще може да се заяви когато някой е жертва на насилие и ще получи съвети за действие. 
 
Предвижда се да бъдат създадени и консултативни центрове, както и на нови кризисни центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ,да стоят сутрин пред огледалото един час ,пък после домашно насилие )
14
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 3 години
До 7. При соца боят си беше част от възпитателният процес.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реален случайТе затова хората не се женят, живеят на семейни начела, но без брак :) Мъжете не се чувстват сигурни, жените искат постоянно, един безкраен кръг :) Иначе има жени, които могат да изкарат и най уравновесения мъж от релси, има и мъже които просто са бок*уци, зависи на какъв човек ще попаднеш :))
12
2
 
10
 
! Отговори
Реален случай преди 3 години
Харесате се, вземеш я да живее у вас.Нямате брак, тя решава да ти бие шута без да си я пипнал с пръст.Вади си ограничителна заповед въз основа на нейните "твърдения" за насилие и свидетелства от нейна приятелка.Изхвърлят те с полиция от собствения ти дом.Ти живееш на пейка в парка, а "насилената" с любовник у вас.После защото мъжете не се женят?
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължавайте да затваряте хората!!
10
4
 
5
 
! Отговори
Блага Димитрова преди 3 години
До през соцаУчеха ни да сме само папагали и доносчици!
9
6
 
3
 
! Отговори
за назидание преди 3 години
До пример на МакаренкоМасово се биеха невинни деца!
8
3
 
4
 
! Отговори
пример на Макаренко преди 3 години
До през соцаШироко бе разпространено домашното насилие, но по-малко се говореше за това!
7
4
 
6
 
! Отговори
през соца преди 3 години
Побоищата от сутрин до вечер бяха нещо като обикновено явление!Самите учитли удряха по главите с тежки палки и насърчаваха родителите ни към побой!
6
2
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
насилниците са психари садисти
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пребройте жертвите от мерките срещу вируса във всички варианти,най вече тия къде останаха безработни и ще ви изуми резултата за "страшния" Ковид!!
4
5
 
7
 
! Отговори
SS преди 3 години
Абе чудна работа са това жените? Онзи ден като вечерях жена ми ми зададе въпрос.Мо ти никога досега не си *** бил Защо така ? Изтървах вилицата от изненада.Викам и Ти за *** ли ме имаш ? Ако искаш ще ти сменя статута още сега ,само кажи.Не ! Сегашното положение ме устройва.Значи ако биеш жена си било домаш.насилие,ако пък не я биеш какъв мъж си?
3
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За канала които ми смърди в гаража ли трябва да обеснявам или за парното дето ме тровеше всяка зима че ми миришеше а пластмаса се гореше оня по къс ръкав аз мръзна като куче още.А като отворя коридора е чистота белоснежна
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що капе всеки ден.Сега като ги набихте я улуците другиден като се получи едно обледеняване Иги пръснете кои кажете ми ще сменя улук покрив цигли доиде един за ден и си замина циглите стоят у коридора *** иначе пречел дивана .Оня дето му мръзне вратичката чували е за сол или гореща вода друг път още че като се събират в гаража до информация стига ли не всеки ден има събрание вечер я господин домоуправител от вас иде всичко слугите слушат
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за блокови значи тои ще ми вика отдолу че кои тои в нас до 23 мога да правя каквото си искам след 23 вече спя е друг е въпроса дали самия блок няма какво да решава гледам е решило това което не трябва но това господ да им го върне защо то всеки човек е човек всеки има мнение и право на място но тъи като ти я зачитат своите интереси без да сме ги нито обиждали нито нищо но си знаят песента сега ще ви покажа като вие знаете така и аз знам ок лека ви нощ явно имаме връзки в ЧЕЗ вик и т.н сега аз