2 милиона българи вече са се сблъсквали с коронавируса

Всяка следваща вълна щяла да е по-слаба
Обновена: 17 яну 2021 11:51 | 17 яну 2021 09:41, Камелия Цветанова
86
2 милиона българи вече са се сблъсквали с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Дори при частично разхлабване на мерките, случаите на COVID-19 ще се увеличат, защото заразата се разпространява по въздушно-капков път. Това обяви пред bTV доц. Светлана Велизарова, ръководител на Детската клиника в Белодробната болница „Света София“.

По думите ѝ това не означава удължаване на „локдауна“. Тя допълни, че според нея има скрита заболеваемост, която не се отчита от официалната статистика.

„Мисля, че около 2 млн. българи вече са се срещали с инфекцията. Това означава, че всяка следваща вълна ще бъде по-слаба. Ние не можем да бъдем затворени завинаги“, каза още тя.

Доц. Велизарова обясни, че няма данни по-заразната мутация на вируса, която циркулира предимно във Великобритания, да причинява по-тежки симптоми. Тя допълни, че този щам е забелязан у нас още през юни месец.

„Въпрос на генетична разположеност на дадено население е по-високата или по-ниската възприемчивост на даден щам. Трябва да отворим частично от края на януари, учениците трябва да се върнат в клас – не може повече. Ще загубят пълна година“, добави тя.

Според пулмолога всички инфекциозни болести при определен процент от пациентите причиняват миокардит, независимо от възрастта, а COVID-19 не прави изключение.

„Много повече деца се заразяват от възрастните, отколкото те заразяват възрастните. Засега няма данни децата с диабет да прекарват тежко заболяването. Вирусният товар, който носят децата е много по-малък, затова разпространяват по-малко заразата“, добави експертът.

Доц.Велизарова посочи, че преди 10 дни се е ваксинирала и скоро ѝ предстои поставянето на втора доза. Тя обясни, че няма вероятност хората да не получат втората си доза от препарата, защото тя не е използвана за друг човек, а се съхранява. По думите ѝ до юни месец страната ни трябва да получи 1,5 млн. дози от препаратите на
„Пфайзер“/ „Бионтех“ и „Модерна“, като те ще стигнат за 750 хил. души.

„Това хич не е обнадеждаващо, защото при това количество ние няма да можем да посрещнем ваксинирани следващия есенно-зимен сезон. За векторната ваксина на „АстраЗенека“ в момента не са дадени много точни данни, казва се, че ефективността ѝ е между 70 и 90%. Аз бих избрала информационна РНК ваксина, защото тя е революционно постижение за човечеството“, каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До епидемиологКато не стана да ни зарибят с противогрипните да се боцкаме масово всяка есен от нашия си джоб, ще стане с пари на държавата, което си е пак от нашите данъци първоначално! За по-после ще видим! След като ваксината осигурява по-качествен и дълъг имунитет от преболедуването според някои експерти?! Както винаги финикийските знаци са определящи! Вирус има! Вируси и бактерии се разпространяват постоянно между хората откакто има хора!
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо казва" бих избрала рнк ваксина", а не" ще избера"???
72
5
 
6
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Сигурно са и много повече от 2 милиона - без дори и са го усетили. И вече имат имунитет..Но това няма да ги спаси от божествения джус на Бил Гейц. Вече се готвят ваксинни паспорти !А ако нямаше локдауни, а само да бяха предпазили уязвимите групи, отдавна да са и 6 милиона и да сме забравили за ковид и ваксини. Те затуй бяха и локдауни, дистанции, парцали за уста....за да додрапат до ваксините.
71
1
 
2
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До ФактМи ваксинирай се и никой няма да те заразява. От къде ви идва патоса да пишете след като елементарна логика не притежавате. За елементарни познания и не питам. Само разсмивате.
70
9
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
На никой неговото здрав не е само негов личен проблем, ако вреди на околните, вкл. и ако ги заразява.
69
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В някой държави училищата, заведенията и хотелите в момента си работят нормално и не е настъпил апокалипсис.
68
10
 
13
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Моето здраве си е лично мой проблем ! И да умра от тоя вирус , също ще си е лично мой проблем !!! Само на Бог ще разреша да се разпорежда с моето здраве.....Приятно ваксиниране на останалите !!!!!!!!!!
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са много ваксините,че и до юни под 1 млн.,малко е!А точно сега когато е много студено вируса е най силен!Ваксината на Астра Зеника векторната е доста неясна а обясненията от производителя противоречиви..Б.Джондън бърза за одобрение ,защото заразените са много,локдаун и болниците претоварени !
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има голям смисъл от ваксините даже и имунитета да е между 6 и 8 месеца. Това всеки може да го разбере с малко здрав разум.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще посрещане ваксиниряня следващия сезон след като имунитета от картината е мах 8 месеца? Ще се бъде два пъти на година ли? Това е безумие. Хранилика за партийни каси.
64
1
 
1
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
вече всичко се вижда че е под контрол - както всишност в цялото ви управление от самото начало (а този пътможе би ще го и завършите 3тия път за късмет)великани - как да не мислят за България и нейния славен народ :)
63
3
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Че и повече...които сме го изкарали на крак......За чий *** са тогава тези ваксини?!?
62
1
 
5
 
! Отговори
бай ставри преди 3 години
Официалната статистика: coronovirus.bg , Казва: 211736 - официално регистрирани ДО СЕГА. Като умножим по 5 получаваме: 1 058 680 са се срещнали с вируса - това е горната граница, което означава, че срещналите се с вируса може да са и по-малко заради ограниченията които имахме.В момента имаме 46 936 активни случаи, т.е. реално активните в страната в момента са 234680, това е горната граница като умножим по 5.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета написаното от анонимен 51 преди 6 часа а именно: Имунизираните са защитени от 6 до 8 месеца... Малко математика да направим. Първият ваксиниран у нас е на 4.01.20201г. Ако до 04.08.2021 не са ваксинирани или преболедували 5 милиона населяващи територията на РБ какво става? Язък за усилията, чака ни .......всичко отначало
60
4
 
8
 
! Отговори
това е истината преди 3 години
Няма болест без симптоми.Казва се клинична картина.Този ковид измисли нова,непозната до сега медицина.Докато не придобием стаден имунитет това няма да изчезне,не се заблуждавайте,още повече ,че ваксинираните могат да заразяват.Всичко е пари.Цял свят пълни нечии джобове.
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 3%, при положение, че имахме 2 месеца с 40%. Можеш ли да смяташ. Почти всички сме го изкарали без даже да разберем.
58
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо според вас намаляват бройките на заразените. Има само един разумен отговор. Стадният имунитет вече работи. Почти всички сме го минали. Само не ми казвайте, че е заради мерките,.
57
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да са 2 милиона. Няма държава с толкова голям процент на заразените. Много по-вероятно е да са около 250 хиляди. Всеки съди по себе си и обкръжението си. Според моето обкръжение заразените са около 1% от населението на България, но по официалните данни са 3%
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките да останат до септември!
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че естественият имунитет е най-сигурен и най-адекватен.