1.8 млн. отпусна кабинетът за археологически обекти

Кои са те и за какво са предназначени парите?
19
1.8 млн. отпусна кабинетът за археологически обекти
Снимка: Правителствена пресслужба

1,8 милиона лева отпусна днес правителството за 6 значими археологически обекти в страната.

"Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие", заяви на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

На Българската академия на науките се предоставят 350 000 лева, с които ще се продължат дейностите по археологическото проучване, реставриране и социализиране на праисторическия солодобивен градски център Провадия-Солницата. "Това е едно наистина емблематично място за цялата страна. Привлича много туристи и показва, че нашата земя е наистина една от най-древните в света", заяви председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Правителството отпусна 400 000 лв. на община Петрич за проучванията на Античния град "Хераклея Синтика". Обектът е един от най-посещаваните в областта от туристи от над 60 държави. Пътят до "Хераклея Синтика" вече бе реновиран със средства, отпуснати също от Министерския съвет.

300 000 се предоставиха по бюджета на община Видин за археологически проучвания и теренна консервация на императорските терми в римския град Рациария, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Това е най-големият център на римската култура в Северозападна България. Огромен град, разположен на 800 дка", заяви доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН. Премиерът Борисов отбеляза и добрата работа на археолозите, които работят усилено по трасето "Ботевград-Видин". "Когато има магистрала в района, ще идват и повече туристи да видят този обект", изтъкна министър-председателят.

Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства. "Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката", подчерта проф. Овчаров. Той изтъкна, че има засилени интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната.

"Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите", изтъкна премиерът. Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са предоставени такива за развитието на подводната археология.
 
Другите обекти, за които днес Министерският съвет отпусна средства, са 450 000 лв. на община Кърджали за консервация на Скален античен и средновековен град Перперикон и на Средновековната крепост Вишеград. 300 000 лв. се предоставиха на община Търговище за античния и средновековен град Мисионис. 

100 000 лв. бяха одобрени и за Българската православна църква за доизграждане на храм "Св. Цар Борис – Михаил Покръстител", град Разград.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копали копали и намерили безжична връзка на 100 г.
17
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 месец
До House M.D.
Остави езика, те не знаят, че изречение не се започва с число.
16
0
 
0
 
! Отговори
бааа го преди 1 месец
ГолЕм отпускач ще се окаже този кабинет..............така като за последно!
15
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Биджет за 2020 и 2021 има ли, щото като гледам царя каквото реши, това дава. Не се планира, не се биджетира. Верно е явно, че Боко всичко сам прави и останалият матрилал са мисирки
14
1
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
На практика България е като монархия - всеки разчита Министъра (Бог Винету) да му даде ей така много пари. Никаква печалба от изобретателност, конкурентост или иновации...
13
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
На език какъв в заглавието словоредът е?
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кой да спрем парите, ми може да не копате у земята от тва нема файда особена...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
М-р Ананиев бил с положителен ПСР тест и е под карантина.Бочко май го е заразил.Гледам нито веднъж не сложи маска напоследък.А Николай Овчаров да внимава,че заради едни обещания може и той да хване ковид.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вчера пита РАДЕВ на КОЙ ДА СПРЕ ПАРИТЕ???

КОМУИНИСТ!!!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еййййййййййййй сега там ще се перат паричкитеееее :))))))))))))))
8
0
 
7
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Мутрата от Банкя - в затвора !
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
????????????????? ай сега в археологията взеха да перат пари , че в другите стана много съмнително вече !!!!!!!!!!!!!!!!
чакаме следващата дестинация на влагане !!!!!!!!!!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да имаш проект, няма лошо да се отпуснат, но сега е пандемия и туристи няма да дойдaт в близките 5 години Отделно някой за да кандитатства за пари от хазната трябва да има проект къде как и за какво отива всяка стотинка и как ще я инвестират за да се върне обратно. Иначе това е кражба, като вземаш пари и не ги връщаш е кражба.
5
1
 
4
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
От ремонт на психиатрии има нужда , но няма далавера и възвращаемост.Няма туристи -значи не е приоритет. Жалки са нашите управници , но не го осъзнават , защото такова е нивото на материала.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А има ли възвръщаемост щото за да отпускаш трябва и възвръщаемост да има, да прахосваш парите на данъкоплатеца едно към тьотере е безотговорно.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Половината са за шкафчето,я колко се е ухилил доволен Баце!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тече мощно източване на хазната -ремонти на забутани села с пет къщи,селски пътища за милиони, разкопки и всакакви "дейности" .
Защо не се дадът милиони за Детската болница ? за психиатрия ? - ааа,защото няма да могат да ги откраднат на 100%.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пуснете нещо от жипа най-сетне! Искаме рубриката "Един премиер, един джип, една родина"