Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам

Проблемът при заведенията са безконтролните тържества
20 яну 2021 10:00, Ния Христова
235
Доц. Кунчев: Може да има ново затваряне заради британския COVID щам
Снимка: БГНЕС
Трета вълна на коронавируса е напълно възможно да има, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея може да има нови рестрикции. Това коментира пред bTV главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. 
 
"Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално - те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват", обясни експертът. 
 
Той допълни още, че към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам. Болни има и в област Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че новите случаи у нас също пораждат съмнения. 
 
"Нека всички да бъдат наясно, че ако тази заплаха се върне в такъв вид, както е във Великобритания, системата на здравеопазването ще бъде поставена на невероятни изпитания, пак ще напълним болниците. Естествено, мерките ще бъдат взети така, че да опазим здравето", категоричен бе доц. Кунчев.
Още по темата
 
Сблъсък между собственици на заведения и здравните власти имаше вчера по време на дискусията в МЗ. Браншът е категоричен, че има готовност да отвори още на 1 февруари. 
 
Кунчев каза, че разбира притесненията и проблемите на тези, които нямат възможност да работят, както и че в повечето обекти отстоянията и изискванията за климатизация се спазват. 
 
"Проблемът е при тържествата - едно е да влезеш със семейството да вечеряш и да си тръгнеш 22:00-22:30 ч. Друго е да останеш, да имаш певица, да се развъртят хората, като удариш 2 ракии и да ти паднат ограниченията и да започнат контактите много усилено", посочи още главният здравен инспектор. 
 
Според него в градския транспорт контактите са по-интензивни, отколкото в моловете. "Затова и се обмисля търговските площи в тези обекти да бъдат отворени и да останат спрени само социалните дейности", каза още Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
17
 
4
 
! Отговори
много идиоти има преди 3 години
в тая малка държаваВСИЧКИ ЦИВИЛИЗОВАНИ ДЪРЖАВИ ВЗИМАТ МЕРКИмерки няма само в стрнаите от третия свят и банановите републики, където президентите тънат в злато, а народа измира като мухи
126
0
 
16
 
! Отговори
До House M.D.124, преди 3 години
"Колеги, простете енциклопедичното ми невежество, но къде се намира област Нидерландия?"Питай Цвета ПК-тоП - премъдрата, тя е по географията и ще да е наясно с тая "област".
125
1
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Пичове, докато не бутнете Бойха и след това не го пратите при Илия Павлов, не мой са надявате на лайф;))) Трябва да разберете, един път завинаги, че Бойха е тук, наистина да ви "оправи";))) във вулгарният смисъл на тва понятие. Ако бутнете Бойха, и щабът "НОЩ" ще се разпадне и нема веке, некви дофторчета да ви определят животът.
124
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато умувате, животът ви си отива, ден след ден.
123
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, вървете, турете си по някоя инжекция, купете си по една нова маска - шопинг терапия да си понаправите, че явно от старата сте издишали всичкия кислород и нещо не ви работят съвсем тик.вите, идете на слънце, разходете се - ще видите, че телата служат и за друго, не само за кибицане пред компютрите и телевизорите. Може и да ви просветне какви сте нещастници!
122
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да затворим теб, другарю, шефовете ти и няколкото клакьора - хипохондрика, които ви подскачат нажежено пред телевизора в хола от диваните. За по-дълго да ви затворим, да ви полекуват там, че поне да се кротнете малко от малко. Достатъчно поразии нанесохте. Ама нали не е на ваш гръби и доите от бюджета заплати-какво ви интересува друго? А, да, това че бюджетът е напривършване още в началото на годината-на такива като вас, по голрните етажи е все едно. Чудя се само на акъла на ковид-иотите
121
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчеееев,абе ти що не искаш да се имунизираш?Нямаш доверие на ваксината ли?И Балтов и той не ще.И Боко не ще.И 70% от докторите не щат и още толкова от учителите.И това са хора на първа линия.И к'о пра'им сега?
120
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е от министерството да изпратят майстори който да зазидат желаещите да се затворят а останалите да не се затварят
119
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както пишете по десет страници опровержения за "конспирациите" около ваксините, може ли сега да напишете половин, дори само четвърт страничка, в която да пише посредством какви изследвания, с какви научни методи е изчислено и установено, че има "70% по-заразен" щам на вируса? Просто едно микроскопично материалче да опише как са разбрали, понеже почва да изглежда ЧЕ СА СИ ГО ИЗМИСЛИЛИ.
118
0
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Колеги, простете енциклопедичното ми невежество, но къде се намира област Нидерландия?
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До dmxА може и Единствен пръстен ги владее.Единствен той ще ги открие.Единствен ще ги събере.И в тъмнина ще ги обвие.
116
0
 
4
 
! Отговори
До Ядосания граждани преди 3 години
Ти пък за какво си ядосан. По-добре да затворят теб, тъкмо ще възобновиш с е к с уалния живот и ще тушираш напрежението
115
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите започнаха масова ваксинация с китайска ваксина.В Китай от няколко месеца няма нито един заразен.Е,последните дни се появиха тук-там огнища,но при 1 милиард и триста милиона население,това е нищо.Явно тяхната ваксина работи.А ние в ЕС сме ваксинирали 20-тина хиляди човека и ваксинирани медици пак са хванали ковида.Да се смееш ли,да плачеш ли.
114
10
 
11
 
! Отговори
Лидия преди 3 години
От Лондон мога да кажа, че тук е истински мор. Сори, че ви развалям раздумката, но тук наистина е страшно. По цял ден вият сирени на линейки. Нищо не е преувеличено. Явно у дома е тихо и спокойно. Дано си остане така. Нас това ни крепи тука. Че близките ни са на сигурно. Няма да се връщам. Страх ме е че мога да домъкна нещо на мама. Бъдете здрави хора!Обичам ви
113
1
 
10
 
! Отговори
Иван преди 3 години
1/3 от населението на страната се е срещало вече с вируса - около 2 милиона души.За стадния имунитет трябва още толкова хора да се срещнат с него.До края на тази година би трябвало да се случи по естествен път.
112
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ
111
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия от щаба станаха ТВ звезди.Вместо да работят обикалят студията и рекламират ваксините.Производителят ли им плаща за това,или хвърлените пари да не отидат на вятъра.
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те го устатовиха след като Англия напусна ЕС.Ама ти си трай, да не ти се смеят, че разправяш конспирации.
109
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И така, ден след ден, животът ви минава в криене.Поне ще сте запазени за червеите, като ви заровят.
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъров, стига пита за ваксините? За тебе само групов имунитет!