Борисов поиска: Да се мисли да отворят ресторантите, магазините в моловете

Настоява да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците
Обновена: 19 яну 2021 11:31 | 19 яну 2021 11:14, Камелия Цветанова
261
Борисов поиска: Да се мисли да отворят ресторантите, магазините в моловете
Снимка: МС

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, съобщиха от правителствената пресслужба.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите.

„Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
0
 
! Отговори
тоз пак преди 1 месец
го играе доброто ченге
изключително хлъзгав и доолен
231
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Днес инспектор дюдю,няма ли да инспектира,метро пътя към кв. "Хаджи Димитър"да си види евтиното строителство,както той се изразява.Но нека да не забравя,че най-евтиното излиза,най-скъпо,така го е казал българския народ.
230
0
 
0
 
! Отговори
Дд преди 1 месец
В метрото е по-голяма гъчканица отколкото в заведенията,обаче него никой не го затваря,а е хиляди хора,които работят в заведенията остават без работа,за тях никой не мисли.Сега изкуствено ще надуват бройките,за да не отворят.Имам стотици случаи пред очите си на здрави хора,които ги пишат болни.
229
0
 
2
 
! Отговори
Шефа преди 1 месец
Интересно Борисов да призовава да се мисли?Ами то от неговото мислене сме на това положение!
228
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Лично ви се извиняваме за неудобството с Ковид 19. Това ли искате или какво?
Не е редно тежестта да пада само върху едни и същи- видяхте в джъмбо, метро и подобните какво се случваше и никой гък не каза. В такситата- никакви мерки. Без параван, без маска( изпотяват ми се очилата)
227
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 229

Като за начало!
226
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 226,
Лично ви се извиняваме за неудобството с Ковид 19. Това ли искате или какво?
225
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кръчмите треба да се отворат, а кога Ковидо ги бастише пак людето, кръчмарите да се изпотепат и награбеното да се даде на трудовио народ и рабкласата. Оно и в песните се пее, Кръчмарице - душманице! Долу кръчмариците, душманите на народо!
224
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е, трябва, нужно е да се мисли!!!
223
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първо беше- да дадем глътка въздух на медиците. " И да се знае- на 21,11,20 отваряме". После- чакаме да измислят ваксина, стискайте още малко зъби. След това- чакаме активните случаи да паднат под 50 000. Чакайте да ваксинираме 70% от населението. Сега- чакайте до към 14-20 февруари. Как да вярва човек на такива лъжци? Не може ли да излезат и да кажат-при такива и такива условия затваряме, при такива и такива пада забраната. Само лъжи от специалиста по шменти капели
222
0
 
6
 
! Отговори
ми ся преди 1 месец
Движението между станциите „Театрална" и „Хаджи Димитър" по третата
метролиния беше спряно снощи след 18 часа. Причините са технически -
става дума за проблем в релсовия път.Екипите на „Метрополитен“ отстраняват аварията, като е възможно ремонтът да отнеме седмица.Превозът се извъшва с автобуси.
Мисирките си траят....
221
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На хотелските работници не дадоха компенсации. От неплатени отпуски заплатите ни са по- малки от средна пенсия. И на всичко отгоре казват: след отварянето ако има ръст незабавно ще ви затворим. Този стрес ни идва в повече- не знаеш утре какво ще се случи с теб, със семейството ти. Защото разбираш ли ресторантите са набедени за главен виновник за корона кризата. Защо не се изискват тестове и карантина от пристигащите в България? Всички други държави искат от нас тестове
220
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До БОРИСОФ

Много Ви моля, защо всички да получават детски? Имам поне 6 познати, които никога в живота си не са работили, а взимат детски. Какво са направили тези хора за България? Коя държава дава детски на всеки? Не съм съгласна с тази глупост
219
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи оплаква се "шефа" на ресторантската организация, дето или хленчи, като някоя баба или гледа като сутеньор, и Борисов изпълнява.
Ами да отидем при него тия, дето не искаме отваряне точно на ресторантите, пък да видим дали италиански модел или глоби по български.
218
2
 
4
 
! Отговори
БОРИСОФ преди 1 месец
КОГА ЩЕ ИЗПЪЛНИШ ОБЕЩАНИЕТО СИ

ВСИЧКИ ДЕЦА ДА ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ ?
217
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига ревахте, ковид психари.
На Балканите се отваря, тъй като паднаха случаите. Супер много хора го изкараха вече това.
Явно мечтата ви е по цял ден да висите вкъщи, но не всички са така.
216
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв е тоа FAKE NEWS , сайта ви ясно че краде Новините на други Медии ама тва вече е 100% Дезинформация

Само България ли разхлабва в целия ЕС?
215
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ваксините ние не сме докторска държава химията вън.Ако искаме ще го правим като сме добре няма да го правим това е отваряи че на тоя студ е по вероятно даизстинем и пари за лекарства да даваме това ли искате
214
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Или отваряи или затваряи срамно е да лъжеш хорицата даже е грешно идат избори ако искаш да командваш мисли
213
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми много иска! Докато няма 100% ваксинирани - НИКАКВО ОТВАРЯНЕ! НИКАКВООООО!