Болните у нас намаляват, случващото се в Европа – все по-тревожно

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник
Обновена: 21 яну 2021 11:14 | 21 яну 2021 10:12, Красимир Ангелов
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава да се запазва трайна тенденцията за брой на излекуваните неколкократно в пъти по-висок от новозаразените - 31 456 души срещу 2 993 за последните седем дни. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на НОЩ.

Най-висока заетост на леглата има в София-област и София-град, иначе средно за страната процентът на заетите легла е 29%. Интензивните легла са заети на 43%.

Все още, макар и с доста по-забавен темп имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на положителността на тестовете, така и на смъртността и приетите в болници, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в момента България е на 27-мо място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на шесто на Балканския полуостров. По показател смъртност страната ни е на 9-о място в ЕС и на първо на Балканите.

Картата в страната продължава да става все по-шарена – област Разград падна в жълтата категория на заболеваемост с болни между 20 и 60 души. Освен това половината от останалите области са в групата между 60 до 120.

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-малка е тя в областите Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

Имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на смъртността. Намаляването не е така рязко, но засега запазваме този тренд за намаляване са стойностите, отчитат експертите.

На фона на това, случващото се в Европа никак не е оптимистично. Изключително притеснително е ситуацията във Великобритания и донякъде на Нидерландия, посочи доцент Ангел Кунчев.

По думите му новият щам се разпространява много по-бързо, доброто е, че не води до по-тежко състояние. Неговата заразност обаче е много  по-голяма.

В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи и в Европа. Кога ще се случи това у нас не може да се каже, посочи Кунчев.

Стартирахме с 35 на 100 000 души население към 1 октомври. Пикът бе на 23 ноември – 667 души на 100 000 души заболеваемост. Постепенно след въвеждане на мерките започва спад на заболелите. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. т.е. изходното ниво е 3 пъти по-ниско от настоящото ниво, посочи председателят на НОЩ ген. Мутафчийски.

При броя на починалите данните са – 1,2 на 100 000 към 1 октомври. Към момента сме 10,2 на 100 000. Върхът при починалите е бил към 8 декември - 27,7 на 100 000 души.

Ако в момента имаме 3 пъти по-голяма заболеваемост към 1 октомври, то за съжаление смъртността е 9 пъти повече, посочи ген. Мутафчийски. Той предупреди, че при нова вълна загубите може да бъдат още по-тежки.

"Затова трябва много добре да се обсъжда какво да се отслабва и как да се отслабва", посочи още Мутафчийски.

Очаквайте побробности!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
29
 
! Отговори
Не! преди 3 години
До АнонименБум на новозаразени няма как да има, хората преболедуваха вируса.
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжи, всичко е измама
22
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тая противна мутра на видеото изплозва всеки повод да се набута пред камерата и да отчете, че нещо прави. Разбира от пътища, спорт, вируси ....с 1 прочетена книга не е зле
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да намалим близките контакти в метрото, че ако не корона, то до забременяване може да се стигне
20
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нарочно се говори за намаляване с цел да се поотпуснат мерките и точно преди изборите - бум, айде затваряме отново.До края на годината очаквайте вечерен час и военно положение във всяка една страна по света, Байдън може да се е разписал с насилствена "демокрация" вече някъде
19
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме с малко население и сравнително бързо мина кажи- речи през всички.
18
11
 
0
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 16толкова се интересуваш какво става по света.... Шматка.
17
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страните, които от самото начало въведоха най- строгите мерки имат най- големи проблеми. Питам се- защо копираме точно от тях?
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заключихме се - пълен локдовн - вируса усети заплаха, че не се разпостранява достатъчно и мутира в по-заразен.Ние сами предизвикахме това.Някой против?
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауНапротив, има стаден имунитет и той се случва. Няма го в държавите със строг локдаун.
14
9
 
10
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън! преди 3 години
Намаляват, защото постигаме стадния имунитет. Около мен почти всички се заразаха и разболяха с коронавирус, а вече всички оздравяха и нови болни няма.Дори и за Англия съобщиха, че на новозаразените също им намалява бройката, но още не толкова много както у нас.Освен това там е и по-студено, нормално е вирусът да е по-активен.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Случаите може и да намаляват, но сме сред първите по летален резултат това как ще го обясни ботоксовия???
12
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудят се как да удължат диктатурата в европата.Обаче народа взе да се бунтува и страхът трябва да се подклажда някак.В началото беше - камиони с трупове и детски площадки с чували.Е, случи ли се?
11
3
 
19
 
! Отговори
Opaa преди 3 години
Махайте се бе паникьори!
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трибунал, трибунааал!
9
1
 
12
 
! Отговори
Ончо преди 3 години
Ако през ноември имахме такива числа, нямаше да се стигне до тези сравнително по-тежки мерки, значи логично е да отпаднат. Какво предстои занапред, ще го гледаме, като дойде, не може да се крием без реален повод заради евентуални бъдещи събития.
8
8
 
20
 
! Отговори
Съшита с бели конци преди 3 години
Простотия.Сега като по сигнал ще почнат всеки ден да растат бройките на новия модел на страшната зараза
7
15
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До Не!няма стадиен имунитет. Доказаха го 3912439 пъти. Стига повтаряхте информация от доцент Деби от преди месеци.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Местя.
5
3
 
20
 
! Отговори
избори преди 3 години
наще манипулират бройките, както като растяха, така и сега