Ваксините са безопасни, на 2 млн. имунизирани - 11 нежелани реакции

Бебетата имат три пъти по-голяма защита от майките
22 яну 2021 17:15, Нели Христова
65
Ваксините са безопасни, на 2 млн. имунизирани - 11 нежелани реакции
Снимка: БГНЕС

Господ се е погрижил новородените бебета да са защитени от инфекциозни болести през първата година от живота си, когато тяхната собствена имунна система все още е недоизградена. Тази защита се предава по време на ембрионалното развитите. Майките, които са изработили антителна защита срещу дадено заболяване, предава 3 пъти повече имуноглобулини G на детето си.

Това обясни специалистът по микробиология и имунология проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за противодействие на новия коронавирус, пред "24 часа".

Естественият механизъм по който антителата се предават от бременната на нейното дете е универсален и отдавна познат на науката. Затова вирусолозите се шегуват с “феноменалната” новина за родено у нас бебе с антитела срещу новия вирус, чиято майка е боледувала. По подобен начин преди време мина за сензация бебето на жена от Сингапур.

В края на миналата година излезе и проучване с данни за повече новородени от боледували бременни, което бе коментирано като новина само в частта, че в конкретния случай се наблюдават антителата срещу ново за човека заболяване.

Имунният феномен обаче е много познат. Той е в основата на ваксинационните стандарти, които предвиждат масовите ваксини да са след 6-месечна възраст, защото дотогава децата имат известен преотстъпен имунитет от майката.

Проф. Кантарджиев обясни, че постигане на колективен имунитет към новата инфекция се очаква при 70-80 процента защитено население. Тази защита получават над 99,9% от боледувалите и ваксинираните. Колкото по-бързо светът добие защита, толкова по-бързо пандемията ще стихне и ще боледуват ограничен брой хора на различни места. Много малък процент от прекаралите коронавирусната болест може да се инфектират втори път, но не е изключено. Случва се и при други заболявания със склонност причинителя да създава щамове - много променени генетично патогени, или ако човекът по някаква причина не изработва защита.

Дори намаляване на антителата с времето не е сигнал за имунната безпомощност, защото освен антителен имунитет се създава и клетъчен. При нова среща с вируса организмът има време да събуди всички форми на имунната си защита, защото същинското заболяване има сравнително дълъг инкубационен период от 7-8 дни.

Към момента няма причина да се съмняваме дали одобрените ваксини се справят и с така наречените нови щамове, първо, защото не са нови щамове, а варианти на вируса, и второ, защото беше доказано, че кръвта на ваксинирани хора убива и новите мутации на вируса, каза ученият. Според него неправилно се тълкуват и данните за странични ефекти от ваксините. При близо 2 милиона направени ваксинации са отчетени 11 по-сериозни неблагоприятни въздействия, като две трети от тях са в първите 15 минути след манипулацията, когато по изискване на производителите и регулаторните органи по лекарствените средства хората остават под наблюдение и веднага може да им бъде оказана необходимата медицинска помощ.

Професорът е оптимист, че до лятото ваксинираните българи ще са много. От една страна ще се увеличат видовете ваксини и дози на разположение, от друга, все повече хора ще са направили своя избор. За момента има резон да се отлага ваксиниране на хора с температурни състояния и признаци на някакави заболявания, но това е правило при всички ваксини. Уместно е да изчакат и хората с потисната имунна система - с трансплантирани органи, на активна оноклогична терапия, при имунни състояния, които така или иначе не са подходящи за ваксинопрофилактика. Морална отговорност на останалите е да се ваксинираме, за да създадем обществена среда, в която ще са защитени тези, които по медицински причини не могат да го направят, каза  проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тодоре, недей да лъжеш!От десетина мои колеги и познати които се ваксинираха, само двама не изпитаха страничните ефекти от АстраЗенека!Всичките освен тях получиха "ол инклузив" от изброените в листовката ефекти: Втрисане, висока температура и т.н. Абе все едно са те разболяли от коронавирус!В Германия вече се отказват да се ваксинират с тази ваксина...
55
0
 
5
 
! Отговори
долу лъжци преди 3 години
Мой близък говорил с известна лекарка от града и тя казала "Всички лекари сме учили, но на едни им плащат да лъжат по тв. Страх ни е да не ни убият."Правете си изводи.
54
0
 
3
 
! Отговори
Доц. или д-р все тая преди 3 години
Чувала съм как от радиацията на тел. вълните може да излезе тумор на човек чак след 17 години. Какво да кажем за ваксината? Колко деца с увреждания ще се родят? Може след 3 години човек да се събуди и да осъзнае, че е сляп или парализиран. Аре моля ви се, не се излагайте!
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ти сложи ли си ваксина Кантарджиев?? Или и твойта е с витамини??
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то и един месец след избухването на Чернобил нямаше странични ефекти. Това означава ли, че Чернобил беше безопасен? Дръжте се нормално, моля, ако искате да ви уважават хората. Лекари сте все пак.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че няма нежелани реакции на първия месец, не значи, че са безопасни.
50
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Половината от ваксинираните израелски лекари,имат странични ефекти.Ама това не се казва по нашите телевизии и радиостанции,защото сме се .н..ъзили в очакване на правилните ваксини,та родната мафия да лапне ггглемите печалби.
49
0
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Шоуто на сатанистите продължава!
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 49Я дай източник за умрелите в Норвегия ЗАРАДИ ваксината. Дай и информация за неумрелите след ваксинация. Вие сте платени дезинформатори, слуги на онези които пуснаха вируса.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОбъркАх се, в България ли са 2 милиона ваксинациите? Щото последният път като гледах май бяха около 20 000 с 18 алергични реакции.
46
1
 
11
 
! Отговори
Слънчака преди 3 години
Дааа, умрелите от ваксината в Норвегия и Португалия не ги броим, всичко е ток и жица
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 млн вече са го изкарали, в моя край половината поне го минахме.
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фалшива ваксина против несъществуваш вирус..Новото нормално!!
43
0
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
професоре, прочети си урока за плацента и IgG, че ще ти се смеят
42
1
 
13
 
! Отговори
А преди 3 години
А с Грипът какво стана, чакаха го края на Януари, значи време му е..
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали са ефикасни е въпроса;)
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личния ми лекар, който е с докторат по вирусология и по стечение на обстоятелствата ми се пада брат, ми каза следващите 2 години да не се подлагам на ваксинация.В момента ситуацията била тотален хаус породен от паника и директиви на институциите.Масово се послагат хора на експерименти само и само да се впишем в някакви стандарти и статистики.Засега е по добре да се пазим и от COVID-19 и от ваксините против COVID-19 . Така ме посъветва човек разбиращ от заразни болести
39
1
 
14
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Тоше, недей много зна! За ваксините може да се каже, че са безопасни след няколко години! Дано си прав, всички искат да е така. Но като лекар е срамно да говориш така, защото е лъжа и позориш професията!
38
1
 
20
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Това е чудесно, но никой не?дава гаранция, че след 2 години няма да се развие онкологично или автоимунно заболяване. И по-лошото е, че дори и да се развие, то трудно би се доказало, че е в следствие от ваксината.
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нереялно е да обявяваш една ваксина са безопасна само година след създаването и.