Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините

"Трудно е да се каже колко заразен ще е британският щам у нас"
25 яну 2021 14:53, Красимир Ангелов
92
Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините
Снимка: БГНЕС

У нас започва да сработва колективният имунитет и има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса. Това обяви пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Той допълни, че е привърженик на разхлабването на мерките, защото "тяхната ефикасност мога да подложа под изключително силно съмнение". Според него вече у нас има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса, което ще доведе до едно малко увеличение след разхлабването на мерките.

Още по темата
По думите на Чорбанов у нас вече почти няма хора, които да не са имали близки или познати, боледували от коронавируса. "Във всяко едно семейство, във всяка една общност от работещи хора има голям процент хора, които са прекарали заболяването", посочи експертът.

По думите му в страните с тежки локдауни, където мерките са изпълнявани по-съвестно, отколкото у нас, в никакъв случай ситуацията не е по-добра. "Напротив, удрят се рекорди! Трябва да кажем, че държавата с най-тежкия локдаун – Израел, също постигна рекорд на заразени хора на човек от население. Така че много може да се спори колко тези мерки в крайна сметка са ефективни", посочи професор Чорбанов.

"Вече започва да сработва колективният имунитет. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така", заяви ученият.

Той призна, че не може да се каже със сигурност какво ще се случи с британския щам на коронавируса. Чорбанов подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

"Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще автоматично, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен", заяви Чорбанов. Той изрази мнение, че по брой ваксинирани сме доста назад по отношение на много други страни.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

Специалистът посочи още, че наистина през тази година не се очаква сериозно разпространение на грип, като такова не е имало и в Южното полукълбо по време на тяхната зима. "Основната версия на специалистите е, че заради строгите противоепидемични мерки грипът не се е разпространил тази зима. Дали е така – не мога да отговоря, но няма връзка между двата вируса", категоричен бе той.


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 1 месец
колективния имунитет ще сработи, като почнат колективните имунизации. а не като 1986 за едните йодни таблетки и преварена вода, а за другите лапад с микроелементи и парабени
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полша днес получи 360000 бройки ваксини, а България само 14000.Моля някой да обясни защо е тази огромна разлика!
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОГА ЩЕ Е ГОТОВА БЪЛГАРСКАТА ВАКСИНА ??? Стига е бръщолевил тоя, само върви по телевизиите и нищо не върши.
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама разбира се, колективният имунитет работи само при българите, щот сме уникални. Какви ги плещи тоя? Утре, като отпуснат мерките и скочат числата просто ще се скрие като Мангъров, който още чакам да си скъса дипломата.
80
4
 
2
 
! Отговори
Тоя преди 1 месец
пак ръси глупости, всесто да си прави ваксината. Сега не му давали да я изпробва на мишките, после Космосът ще почне да му пречи и накрая - мъдрости по телевизии - чок, ваксина - йок.
79
1
 
4
 
! Отговори
БЛАГОДАРЯ! преди 1 месец
Най-после да причета един смислен коментар на специалист!
Полезна статия, БЛАГОДАРЯ!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що триете бре?
77
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този като се казва Чобанов да ходи да пасе овцете.
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ама плювахте мангъров....
75
2
 
5
 
! Отговори
неразбрал преди 1 месец
колективен имунитет постигнат. при около 30-50 хил. ваксинирани? ибреее тез ваксини как помогнаха....
74
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много много платени професори )
73
4
 
6
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
Зад това огромно чело е скрит един велик мозък на непризнат още академик!
72
6
 
6
 
! Отговори
Увеличават се преди 1 месец
Заразените пак започнаха да се увеличават! За всеки един от последните дни заразените са повече от регистрираните през същите дни на миналата седмица.
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За колективен имунитет заразените и ваксинираните трябва да са 20 пъти повече от сега, т е. около 5 милиона.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България сега затихва поредната вълна на заразяване. Във всяко населено място ситуацията е различна, но при мен в София, където работя има много хора и имам информация за броя на заразените. До края на октомври заразените бяха 1 на 200 човека. През ноември и декември беше голямия бум с 1 заразен на 25 човека и в началото на януари още по 1 заразен на 200 човека. Това прави 5% заразени.
69
12
 
7
 
! Отговори
Коко преди 1 месец
Сработва колективния ***-изъм! Язък му за титлите, ама те така и ги раздават на килограм! От сега се чудя по стълбите, по коридорите или на улицата пред болниците ще ни карат като избухне и избуи Ковида до месец!
68
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тоя *** няма ло кой да го застреля ?
мерките не сработвали ?
есента бяхме пламнали, хората измираха, болниците пълни, след два месеца локдаун нещата са съвсем други
Лично ходих да събирам близки от болницата, та да не ги дават после по тв-то как са издъхнали на стълбите, като *** ги изхвърлиха
67
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
До Зозо
Тук дискутираме вируси,а не тъпата ти политика
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грипа умря. Да живее грипа!
65
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен ....Смъртност през 2020 г. е най-висока в историята на България....

Провери по времето на БСП - Жан Виденов 1996г. колко беше, каунь!!!