Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините

"Трудно е да се каже колко заразен ще е британският щам у нас"
25 яну 2021 14:53, Красимир Ангелов
92
Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините
Снимка: БГНЕС

У нас започва да сработва колективният имунитет и има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса. Това обяви пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН.

Той допълни, че е привърженик на разхлабването на мерките, защото "тяхната ефикасност мога да подложа под изключително силно съмнение". Според него вече у нас има много голям процент на хората, които са се срещали с вируса, което ще доведе до едно малко увеличение след разхлабването на мерките.

Още по темата
По думите на Чорбанов у нас вече почти няма хора, които да не са имали близки или познати, боледували от коронавируса. "Във всяко едно семейство, във всяка една общност от работещи хора има голям процент хора, които са прекарали заболяването", посочи експертът.

По думите му в страните с тежки локдауни, където мерките са изпълнявани по-съвестно, отколкото у нас, в никакъв случай ситуацията не е по-добра. "Напротив, удрят се рекорди! Трябва да кажем, че държавата с най-тежкия локдаун – Израел, също постигна рекорд на заразени хора на човек от население. Така че много може да се спори колко тези мерки в крайна сметка са ефективни", посочи професор Чорбанов.

"Вече започва да сработва колективният имунитет. Над 50% от хората няма и да реагират на вируса, защото имат преимунитет от предишни срещи с коронавируси. Хората се предпазват на обществени места, но в семейна среда това не е така", заяви ученият.

Той призна, че не може да се каже със сигурност какво ще се случи с британския щам на коронавируса. Чорбанов подчерта, че серотипът на вируса от Великобритания е с две основни мутации и че трябва да се знае, че през различните етноси и групи вирусът се движи по различен начин, което се дължи на специфичната среда, която осигурява генофондът на даден етнос.

"Фактът, че един вирус е много по-заразен в една страна, не значи, че ще автоматично, че ще е такъв в друга - може да е повече или по-малко заразен", заяви Чорбанов. Той изрази мнение, че по брой ваксинирани сме доста назад по отношение на много други страни.

По повод ваксината, по която работи екипът в БАН, имунологът обяви, че се очаква разрешение от агенцията, контролираща експеримента с лабораторни животни. Когато това решение се получи, експерименталната работа ще продължи.

Специалистът посочи още, че наистина през тази година не се очаква сериозно разпространение на грип, като такова не е имало и в Южното полукълбо по време на тяхната зима. "Основната версия на специалистите е, че заради строгите противоепидемични мерки грипът не се е разпространил тази зима. Дали е така – не мога да отговоря, но няма връзка между двата вируса", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
14 мутации има само шипа, 6 незнамчителни и 8 "важни промени" свързани с връзката с рецептора ACE2има и "притеснителна" мутация на гена ORF8 който е замесен за "камуфлажа" на вируса към имунната система - протеина е съкратен на пловина - за добро или зло
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Защо като питам за мнението на Мангъров ме нападате бре хора?Аз наистина искам да чуя какво казва? Ако той е единствения адекватен, защо не го пускат да говори? Нали и тоя сайт бил демократичен, защо не го поканят на интервю! Искам да чуя мнението на свестния и кадърен вирусолог! Вие не искате ли?
42
4
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
По думите му,както и моята мисъл е,че няма никакъв ефект и няма и да има от тези глупави мерки! Единственият ефект е,че фалираха много хора и много останаха без работа! Това беше целта! Сега банкерите ще стават още по-богати!
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Чорбанов: Колективният имунитет започва да сработва, но сме назад с ваксините"Нали се надпреварвахте да обяснявате как нямало такова нещо като колективен имунитет? Как така като почнаха да се купуват ваксини обърнахте палачинката?
40
0
 
5
 
! Отговори
Д-Р ПСИХО преди 3 години
разбирачите-писачи са по-малко от 20 души, нао се опитват да представят обществено мнение, аз не прозерам каква ви е далаверата ОСВЕН ДА СТЕ леко с прегорели реотани
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Популяризиpате ли ваксините дрогаре популисти, тоя зверски популизъм ще ви го извадим като ваксина от фризер и ще ви го набием със 200 в лоясалите корумпирани мозъци.
38
4
 
5
 
! Отговори
Смахнатият Професор преди 3 години
Колективен ИМУНИТЕТ ли?!?! Ми... Пускате всички МОЛ-ове , Заведения , механи , Чалготеки. Отваряте вратите напълно за кина , театри , музикални и спортни събития. И ей ви на ... "КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ" ! Който се зарази - зарази. Който му мине - мине. Болниците ще са малко натъпкани - Но нали на Бай *** Балкански не му дреме за нищо , докато НЕ опре до него ... Щото е Голям ТАРИКАТ ?!?! И накрая става като в Американската уестърн комедия - " КОЙТО ОЦЕЛЕЕ , ЩЕ РАЗКАЗВА..." ... Нали така искате?!?
37
1
 
9
 
! Отговори
Математик от Щаба преди 3 години
Как назад бе, Чорбанов? Вчера по канал 1 съобщиха, че за деня са ваксинирани 18 човека. Имали и повече ваксини, ама имало много хора дето искали, ама нямали желание. Че с тия темпове някъде 2050 ще успеем да ваксинираме 60% от населението
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които са запознати с тази конспирация Ковид19 поне да каже и какви са целите които се преследват?!? Защото иначе е идиотско само да се твърди че нямало такава чума
35
2
 
9
 
! Отговори
Ала-бала преди 3 години
Колективен имунитет се постига при: дълъг индивидуален имунитет( поне няколко години) след боледуване или ваксинация; масова ваксинация по целия свят за кратък период от време;липса на контакт между инфекциозни групи-никакви пътувания, търговия между държавите.С една дума колективен имунитет не може да има при Ковид, това е грандиозен и престъпен цирк пред човечеството.
34
1
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ТЕ ВАКСИНИ САМО ДЕТО ГИ ВЗЕХТЕ ВЯРНО ЗАДЪЛЖИХАВИ АМА МАЙЧЕ ЩЕ ГИ ХВЪРЛИТЕ НАКРАЯ
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната жендърска цивилизация да се ваксинира първо, продайте им нашите ваксини. Като се ваксинира 70% от света и вируса няма да има как да се разпространява. Толкова е просто, но вие сте мaлoyмни.
32
2
 
9
 
! Отговори
Citat ot Afera преди 3 години
Eто ви още една крупна измама на бандитския тендем ББ+ЦвЦв:След проверка на последователите на борисов в Twitter с инструмента SparkToro излиза, че над 71% от тях са с фалшиви акаунти.Чудя се, дали на избори механизмът не е подобен?
31
3
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Какво стана с БГ ваксината, нали за НГ щеше да е готовааа, защо излъга чобанеееее
30
11
 
6
 
! Отговори
БАБИКЯН преди 3 години
мангъра е на хранилка при Славито, ама сега като няма 7/8 ТВ и не га кани на разговори и му е спрял и парите
29
5
 
3
 
! Отговори
Тоя не ви ли прилича преди 3 години
На Гонзо от мъпет шоу, ахахахахахсхахаха
28
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мнооого сервитьорки и сервитьори се оказаха специалисти по вирусология, по компетентни от НОЩ
27
5
 
16
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Леко приятел, ще се задавиш от ЗЛОБА. Колко взимаш на символ ? Стотинка ,две..Мангъров е единственият медик казващ верни неща по време на цирка ,които ни спретнаха от вече почти година! Не е на хранилка при Боко като Балтов и генерала . Има свобода на мисълта и словото и го използва. Да, тези които са различни не са долюбвани ,но така е било и ще бъде . А ти защо не си под юргана? И сменяй маската през час ...
26
0
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 3 години
хахахахахахаха
25
5
 
11
 
! Отговори
Имунолог преди 3 години
Въобще колективен имунитет не може да има, нито след боледуване, нито след ваксинация, защото индивидуалният имунитет е само около 6-7 месеца.Трябва всички масово за2-3 месеца да се разболеят или ваксинират, а това практически няма как да стане.Тук понятието колективен имунитет е балон за масите.Вирусът ще върлува 2-3 години и сам ще стихне като всяка епидемия, напр.испанския грип(починали 10млн)сам стихна с и без медицина за съжаление