Проф. Корсун: Няма доказани грипни вируси, което е необичайно

Тя обясни още, че новият вариант на COVID-19 е с 50 до 70% по-заразен
25 яну 2021 14:05, Ния Христова
95
Проф. Корсун: Няма доказани грипни вируси, което е необичайно
Снимка: Pixabay
"Досега няма доказани грипни вируси, което е необичайно. Предишни сезони обикновено през този период на годината започваше грипната епидемия". Това каза в ефира на bTV проф. Нели Корсун, завеждащ Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявания" към Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Тя допълни, че циркулацията на грипните вируси в цяла Европа е много ниска в момента. Миналата седмица са доказани само 13 грипни вируса, което е необичайно. 
 
За новия вариант на коронавируса тя обясни, че осем проби на хора, пристигнали от Великобритания, са показали генетични промени, които са характерни за него.
 
"Той е с 50 до 70% по-заразен от представителите на други генетични варианти вируси", обясни още проф. Нели Корсун.
 
Относно твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че той е по-заразен, тя допълни, че по-високата смъртност се дължи не толкова на новия вариант, а на това, че болниците са препълнени и оказването на медицински грижи е затруднено.
Още по темата
 
"В САЩ очакват до края на март този вирус да стане доминиращ там. Европейският център за контрол на заболяванията счета, че рискът от разпространението на този генетичен вариант е много висок", поясни проф. Корсун.
 
"Имунитетът, койтое създаден в резултат на предишно заболяване, осигурява защита и срещу този генетичен вариант. Не така обаче стои въпросът по отношение на другите два генетични варианта - от Южна Африка и от Бразилия. Тези варианти също съдържат много голям брой генетични промени, но различни от тези на британския вариант. Някои от тях правят вирусите, способни да избягват имунитета, къздаден от предишна инфекция. В този смисъл са възможни повторни инфекции в резултат на тези генетичниварианти", обясни проф. Нели Корсун.
 
За момента южноафриканският вариант е слабо доказан в Европа. В 10 страни има единични случаи. Бразилският вариант пък изобщо не е доказан в европейските страни.
 
 
 

95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 1 месец
Мутирал значи по-заразен, но по-малко опасен.
90
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Очевидно този вирус е значително по-заразен и коварен от вируса на грипа. По-коварен, защото симптомите се проявяват няколко дни по-късно и не могат да се вземат навременни мерки за карантина на заразените.
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия се излагат безкрайно. Мерките спрели грипа. Как така спряха грипа, а не спряха т. н. Ковид?
88
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грипа е тук, само че сега се нарича ковид.
87
3
 
3
 
! Отговори
До Dido преди 1 месец
Прав си, но "борбата" със сезония грип е най-печалившия дял във фармацията и няма кой да въведе елементарни мерки за спирането му!Отделно, че българина е толкова безотговорен, че като е болен най-му се ходи на работа и най-му се учи та да окашля хубаво всички колеги!
86
8
 
6
 
! Отговори
Dido преди 1 месец
Още Април казах, че грип няма да има защото е по-слаб вирус и мерките срещу ковид 19 му пречат да се разпространява!Ако професор е изненадан от това,е добре да се смени работата!Ако всяка година в грипните сезони се прилагат маски,дистанция, болните се изолират вкъщи и се дезинфекцират редовно обществените сгради, за грипна епидемия повече никога няма да чуем
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има, ама всичко е ковид в момента. Щот ако няма ковид а грип - кепа спира. А кеш трябва сега, избори идат. След изборите, ни ковид ша остане ни нищо.
84
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма грип защото миналата и тази година лабораториите произвеждат само Ковид. По всички показатели Ковид е за тях удар в десятката. Защо им е да се занимават с някакъв прост грип.
83
2
 
12
 
! Отговори
Tonita-7 преди 1 месец
Какви грипни вируси,след като само Ковид ви се привижда:))
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Подходящите мерки" в Китай бяха 72 /по спомен/ дена пълна карантина, заварени врати, препречени пътища, бой за непозволено излизане, и какво ли още не... Не знам дали е добра идея да плачете за Китайските мерки точно...
81
2
 
16
 
! Отговори
koko преди 1 месец
Като няма имунитет от проболедуване, как тогава ще има от ваксина. Значи нова теория на медицинската наука и нови фундаментални открития във Виросулогията.
80
2
 
5
 
! Отговори
Bili преди 1 месец
До некой по долу- елитни английски списания публикуваха фалшива статия за хидроксиклорокина миналия май - как убивал и не помагал срещу ковид.... После я изтеглиха тихомълком. Елити, кво да ги праиш...
79
1
 
22
 
! Отговори
Bili преди 1 месец
Що нема грип - щото спазваме мерки и носим маски.
Що има толко ковид19 - щото не спазваме мерки и не носим маски.
И двете твърдения са верни, и ние сите сме тъпи и не разбираме от наука.
78
2
 
16
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 1 месец
ЧАКАЙТЕ МАЛКО СЕГА-КОВИД ВИРУСИТЕ НАЙ-ВЕРОЯТНО ИЗЯЖДАТ ГРИПНИТЕ ВИРУСИ,ПРОСТО СИ ГИ ХАПВАТ,ПОРАДИ КОЕТО ГРИПНИ ВИРУСИ НЯМААААА! ПРОСТО Е КАТО ДА НАПРАВИШ БОБЕНА ЧОРБА!!! ТОВА Е ОБЯСНЕНИЕТО!
77
2
 
13
 
! Отговори
Chcjvhcjcucuc преди 1 месец
Хахахахахахахахахахахахахахахахахаха направиха ни на пумпали!
76
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изводът е, че най-правилен е подхода на Китай и редица други държави, чиято цел беше и е да се спре епидемията с подходящите мерки.
75
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно някой ги разпространява всички тези вируси с определена цел...
74
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ганьо не чете елетни списания на чужди езици
73
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елитни английски списания имаха публикации още през март как тестовете хващат протеини и на други видове коронавируси. Но сега е модерно да се пренебрегва науката
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо чудно предходни години, когато се пишеше ОВИ, да е билопак ковид.
Въобще при почти пълната липса наизследванияпредходни години не може със сигурност да се твърди кое е ново и дали и как то се различава от миналите години.