Руската ваксина у нас след одобрението на Европейската агенция по лекарствата

Разрешението за препарата на "АстраЗенека" се чака
Обновена: 25 яну 2021 09:51 | 25 яну 2021 09:05, Камелия Цветанова
269

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Още 14 040 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха тази сутрин у нас.

Препаратът бе доставен в логистичния център на летище София, откъдето ще бъде разпределен към Регионалните  здравни инспекции в страната.

Още по темата

Количеството, което пристига днес, компенсира по-малкото бройки, които страната ни получи миналата седмица, обясни миналата седмица директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че се очакват още  83 хиляди ваксини през февруари и през март 104 хиляди.

В края на седмицата се чакат и 3600 дози в края на седмицата на „Модерна“.

Очаква се решението на Европейската агенция в края на седмицата за ваксината на „АстраЗенека“ и ако се даде разрешение за употреба, в края на месеца ще има и доставка.

Кирилов обясни, че старта на масовото ваксиниране зависи от това кога компаниите ще започнат да доставят по-голямо количество от препаратите.

Очакванията са ни след средата на март през април да има повече ваксини и това ще ускори процеса, каза той.

Руската и китайската ваксина също трябва да преминат през одобрението на Европейската агенция по лекарствата, за да бъдат прилагани в страните от ЕС.

„Всяка ваксина независимо от произхода си трябва премине през процедурата, през която преминават и останалите. Стартирали са първоначалните преговори с производителя на руската ваксина с Европейската агенция по лекарствата и ако отговаря на изискванията, ще получи разрешения“, разясни Кирилов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
9
 
! Отговори
А преди 3 години
ЗАЩО УНГАРЦИТЕ МОГАТ А НИЕ ЩЕ ЧАКАМЕ НЯКАКВА ПРДЕ.КОМИСИЯ
136
8
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До НякойМънгъра от руската партия АБВ ли е "светилото"? Мерси :))))))))))))))))))))))))
135
5
 
10
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Всички наши светила казват, че руската ваксина е много добра. Затова много ми е чудно как хора, които нямат абсолютно никакви медицински познания или най-малкото не са си направили труда да прочетат малко коя ваксина какво съдържа, отсичат, че с руска ваксина никога. Ами добре, ваксинирайте се с каквото искате или не се ваксинирайте.И не ги мислете руснаците как ще произведат такива количества. Дошло ни е до главите и да се спасяваме кой както прецени!
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МитакаПроизводителите не могат да смогват да произвеждат, тъй че ЕС и 10 пъти повече да беше поръчал пак нямаше да има повече. Даже е добре, че са разхвърляли поръчките, за да може да разполагат с повече варианти, когто фирмите са готови.
133
2
 
4
 
! Отговори
Митака преди 3 години
С поръчките на ваксините се направиха две издънки първата на ниво ЕС, втората на ниво нашите щабове и Баце.В ЕС първо поръчаха френски ваксини ( Санофи, не са готови и няма да станат до 1 година), после намски ваксини ( CureVac, и те не са готови няма да станат по половин година), после от най-евтините (AstraZeneca, готови са, но не са одобрени), след това на още една реномирана фирма (Jonson, има шанс да станат до 2-3 месеца)И когато излезнаха Бионтех/Pfizer и Модерна от ЕК казаха, че вече
132
1
 
13
 
! Отговори
Мария Игнатова преди 3 години
Навсякъде каквато и да е темата се говори само за политика. Аз пък искам да живея в държава с нормално здравеопазване и заплатите да са съобразени с достоен човешки живот. Да мога отново да се занимавам със спорта в който заемам някаква длъжност, но това ще се осъществи само ако се ваксинирам, защото дистанцията е невъзможна и изнервяща. Следователно руска, китайска, турска или друга ваксина, нека аз да избера.Може би всеки вече е направил избор дали ще се ваксинира.
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 136 ЗозоДоста си зле с инфото а и с мисленето ! То нестава само с писане на тролски постове а да се почерпи информация от чужди сайтове.
130
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Зозо"И пак да попитам колко ваксини получи Унгария от руската и китайската? То обещаното не е като даденото. С гаранция ние ще получим по-рано ваксините от Ес, от колкото Унгария руските."Ама , то и Унгария не разчита на руските: те са договорили основните им нужни количества от ЕС. Това което става е, че Другаря Орбан и другаря Путин си. правят взаимно ПиАр. Първия играе по националистическата линия, която включва да се репчи на ЕС, а втория случая е като с водоноските за Италия :))))
129
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоТия, които си купят предварително руска ваксина "за когато стане" ще се минат жестоко, защото ще стане като с ваксинацията: тупаха се в гърдите, че са "първи", а сега са на опашката на бройя на ваксинирани на глава от населението.
128
12
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До СилвиУнгария е получила 6000 руски ваксини декември месец и това е. Руснаците нямат капацитет да произвеждат за тях си, та за износ :))))))))))))))))))))))))))))))Останалото е голямото руско ЩЕ и анимационни, голи хвалби.
127
3
 
5
 
! Отговори
Силви преди 3 години
До ЗозоЩе видим какво ще получим от ЕС, защото доколкото разбирам в Брюксел е заведено дело за неустойка относно доставката.След като преди ваксиниране подписвам декларация, че фирмата не поема отговорност какво ще се случи с мен е редно да мога сама да избирам ваксината. Значи аз нося отговорност за последствията, но те ми нареждат с каква ваксина!!!
126
0
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ....Меркел никога не е била от ГДР......Уаааахахахаааааааа, комунистче пак лъжеш или просто не знаеш. Ангела Меркел прекарва в ГДР първите 35 години от живота си - години, за които досега се знаеше твърде малко. Известно е единствено, че е заемала пост в Съюза на свободната германска младеж /FDJ/, където е отговаряла за културата. Завършила е физика в Лайпциг.
125
0
 
3
 
! Отговори
Чака преди 3 години
До Анонимен 128Наистина си ЛУД./прегледай се майка/
124
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Силви ...Унгария показа как се прави.....И пак да попитам колко ваксини получи Унгария от руската и китайската? То обещаното не е като даденото. С гаранция ние ще получим по-рано ваксините от Ес, от колкото Унгария руските.
123
0
 
2
 
! Отговори
до 128 преди 3 години
До АнонименАми луд си....
122
2
 
9
 
! Отговори
точно така преди 3 години
До НеееЕС даде право всяка държава да се договаря и внася всякакви ваксини, освен тези, одобрени от ЕС. Тук нашите мишоци само знаят да мишкуват и се оправдават с ЕС за всичко.... не искат да поемат никаква отговорност
121
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоТи добре ли си?Меркел никога не е била от ГДР, поне хвърли един поглед в нета и виж откъде е Меркел, преди да пишеш глупости!
120
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да съм луд, че да си сложа руска ваксина
119
3
 
12
 
! Отговори
Силви преди 3 години
Моето желание като гражданин на демократична държава е правото ми да избирам ваксината, която ще вкарам в собственото си тяло. Не виждам смисъл въобще да се коментира кой ще си поставя ваксина и каква. Всеки има право да си избира със собствената глава какво ще прави с живота си.Единствено ме интересува да върна нормалността на живота си и да мога да прегръщам любимите си хора. Значи хора ще умират, но ние ще чакаме ваксините от ЕС. Унгария показа как се прави.
118
3
 
15
 
! Отговори
Неее преди 3 години
Герберастката калинка лъже нагло. Няма задължение за европейско одобрение. Пример Унгария.

Спонсорирани публикации