Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините

"Вероятно Covid-19 ще остане без лечение още доста време"
27 яну 2021 14:00, Елка Василева
287
Доц. Мангъров: Нещата ще приключат, преди ние да се натуткаме с ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница в София, пред БНР.

Важно е да се знае за новия щам

"За новия щам се казва, че той не предизвиква тежко заболяване. В същото време се казва, че той дава по-висока смъртност. По-висок литеритет – това е точната дума. Това са две взаимно изключващи се понятия. Казват също, че ваксините действали както срещу стария, така и срещу новия щам. Което идва да ни покаже, че тези два щама имат един и същ антигенен строеж. И хора, които са прекарали стария щам, не се разболяват от новия щам. При положение че този нов щам се разпространява много бързо, ако вече е дошъл в страната, той много бързо ще довърши това, което старият щам започна. И аз мисля, че нещата ще приключат много преди ние да се натуткаме с ваксините."

Още по темата

COVID отделение с днешна дата

"За мен се промени, защото почти оставих Детската клиника. Клиниката, където се лекуват болните от COVID, заема 2 етажа от Инфекциозна болница, разполага с 90 легла, от които в момента са заети 7. Така да се каже, бизнесът замира... Имаше момент през ноември-декември, когато бяха заети всички легла и беше много тежко. Но никога не съм се чувствал, а и моите колеги, никога не сме мислили, че правим нещо изключително, че сме някакви мъченици на медицината...

Това си е инфекция като всяка друга, нова. Вече доста хора я изкараха. Тя ще продължава, докато поне 70% от хората я прекарат, за да се получи т.нар. "колективен имунитет"."

Ще бъде ли открито лекарство срещу коронавирус

"Според мен в обозримо бъдеще трудно ще бъде открито лекарство срещу COVID. По начало вирусите се лекуват трудно. Най-големи постижения има в лечението на HIV, но и там нещата не са доведени до край. COVID, който е нещо по-краткотрайно и не толкова опасно, колкото HIV, вероятно ще си остане без лечение още доста време."

Необходимост от сероепидемиологично проучване

Доц. Мангъров изрази готовност за посрещане на нови вълни. Той подчерта, че е важно да се установи каква част от населението се е срещнало с този вирус. По негово мнение е абсолютно безсмислено и хвърляне на средства на вятъра да се правят антигенни тестове на учителите – "Това е едно епидемиологично недоразумение".

Според доц. Мангъров трябва да направим сероепидемиологично проучване. "Трябва да се изследват няколко хиляди души в цялата страна и да се установи каква част от населението се е срещало с вируса. Трябва да си направим сметка колко ваксини ни трябват, защото вирусът няма да ни чака, той ще си върви. Опасявам се, че когато дойдат всичките ваксини, една значителна част от тях най-вероятно ще се окажат излишни."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм харесвал Мангъров но този път е прав за три неща. Първо, с това темпо наистина всичко ще приключи (не така както си мислят хипохондриците) преди да успеят да ваксинират и 1/3 от желаещите да се ваксинират. Второ, пак в прав текст, бизнесът замира'' тоест лапаницата наречена ковид за някои е на път да приключи. И най накрая, защо наистина никой не си направи труда да тества 100-200 хиляди души за да се види какво наистина е положението? Щото сега си е чисто хвърляне на боб..
169
4
 
7
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Винаги изпълзява за да допринесе за успокояване на напрежението.
168
2
 
7
 
! Отговори
Е преди 3 години
Защо са му ваксини, нали иска стаден имунитет !?!
167
17
 
18
 
! Отговори
Dido преди 3 години
Да разбираме, че това лято вируса ще изчезне!?! Ама според мангъра вируса щеше да изчезне миналото лято и шеше да си къса дипломата ако не стане! Ама и двете не се случиха!!! Продължавайте да му вервате! Вкарайте го и на рахат да е депутат!!!
166
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно,Мангъров,едни пари се менкат тука,като ги разпределят всичко ще се оправи!
165
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 181Колко твои близки ги няма и защо точно Мангъров е виновен за това?
164
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 183"Радев веднага да му даде медал и кутия аспирин!"Радев дарява само анонимно! Като анонимен може да се завъртиш около президентството - току виж намажеш нещо!
163
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Да хванеш грип, хрема, простуда е чече някак си просташко едва ли не! Само и единствено КОВИД! И все пак къде се дянаха тия просташките грипове, хреми...., че направо ми домиля за тях?!Къде са ЗЛАТЕНА, УЖАСЕНА, РАЗГНЕВЕНА, Убедена да ме светнат!?
162
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев веднага да му даде медал и кутия аспирин!
161
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много голям
160
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 176Че кий е твърдял, че няма да мине (освен ако не се ваксинираш). Въпросът е как ще мине и дали ще те има след това. Защотонай-малко 5 мои близки вече ги няма заради това недоразумение и други подобни на него.
159
18
 
11
 
! Отговори
НЕ ДАЙ БОЖЕ преди 3 години
МАНГЪРОВ - ЗДРАВЕН МИНИСТЪР !!!! МЕНГЕЛЕ ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ АНГЕЛ, СУХИ СЪЧКИ!
158
2
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
До АнонименИнтересно ти направо си за лабораторно изследване. Два пъти болен от Корона. Единия от пътите не си бил болен от вируса това е сигурно.
157
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете да сее занимавате с хора без стойност и човешки качества. Научете се да различавате МНЕНИЕ от ФАКТИ. Последните идваат с таблици, числа, изследвания, а мнението го диктуват политически, религиозни или други общности за промиване, избелване и изглаждане на мозъци. И го правят доста успешно трябва да им се признае.
156
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди два месеца за Мангъров имаше само минуси, сега повечето му дават положителна оценка. Явно им писна на хората всичко това. И наистина тай ще се акаже прав, че това ще мине през всеки.
155
0
 
5
 
! Отговори
До ямболския преди 3 години
Питай вашия кмет как го изкара??? И питай Искра Радева дали е имала температура 39, 6 и с двойна бронхоптевмония???
154
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ета какво като в листите на АБВ?Човека си е кадърен и взел правилното решение.Разбрал е че в листите на герб са само некакви калинки и ***.
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тик---вун да не ги е платил предварително кат самолетите. ша се каже че няма нужда от тях
152
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради тази джумерка измряха хиляди българи, бключително млади. *** - до юли трябваше да сме приключили, иначе щял да си скъса дипломата, младите напред, и пр. глупости, които струваха човешки животи.
151
3
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До Питър ПанМомче....в повече ти идват субстанциите,които ти пречат на нормалното мислене.