Масовата ваксинация - колко е възможно да се имунизират до юни?

В края на февруари е реалистично да започне 4-та фаза
Обновена: 28 яну 2021 12:12 | 28 яну 2021 11:55, Веселина Йорданова
68
Масовата ваксинация - колко е възможно да се имунизират до юни?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Реалистично е от края на февруари у нас да започне четвърта фаза на ваксиниране, заяви здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Още по темата
По предварителния план на ведомството, обявен в края на миналата година, в нея се включват възрастни на и над 65-годишна възраст, както и хора с придружаващи заболявания.

При двете одобрени ваксини до края на юни би било възможно да се ваксинират срещу коронавирус 1 млн. души у нас. Ако оксфордската ваксина получи одобрение - 2 млн. души, пресметна маг. фармацевт Богдан Кирилов.

Четвъртата ваксина, ако получи одобрение през март или април - 2.4 млн души до края на юни.

Ако петата получи април или май - над 2.5 млн. души. Очакванията за февруари и за март са около 800 хил. дози от трите ваксини.

Кирилов даде да се разбере обаче, че процесът на производство е сложен и е възможно спиране на конкретни партиди, което също би забавило процеса.

Масовата ваксинация е предизвикателство, но е напълно осъществимо, коментира д-р Николай Брънзалов. Той призова хората да заявят при личните си лекари, че желаят да се ваксинират, за да се изготвят списъци.

Когато дойде ваксина, която ще бъде предназначена за масовата имунизация, процедурата е същата като досега, каза Брънзалов.

На ден един общопрактикуващ лекар може да направи обичайно 10-20 ваксинации.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни във връзка с изборите, че желаещите членове на СИК може да бъдат ваксинирани до датата на вота в трета фаза на ваксинация.

Усилията на здравните власти ще бъдат насочени към тези, които ще бъдат в мобилните екипи за гласуване на поставените под карантина.

По две маски с висока степен на защита ще бъдат осигурени на членовете на СИК, както и дезинфектанти.

Най-важното за обикновените хирургични маски е да се носят както трябва и да се сменят на два-три часа, обясни доц. Ангел Кунчев.

120 на 100 хил. души е заболеваемостта, с която нашата здравна система се справя. Ако това число расте, вземаме решения за мерките, обясни здравният министър. Той посочи, че на 4 февруари, след като около една трета от учиниците се върнат в клас, ще се проследи 14-дневната заболеваемост. Ако тя се повиши, се връщат от последно отхлабените мерки.

По начина, по който действа всеки от нас, ще можете да прецените морала на всеки от нас, така Ангелов коментира номинацията на доц. Атанас Мангъров за депутат от ПП АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** ОтиСлучва се. Нацепили са се един в друг.
24
0
 
16
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Бавят се че имат затруднения с кирилизацията на чиповете :)
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко стана?Бау, Мяу и Златена имунизираха ли се?
22
2
 
0
 
! Отговори
Иди Оти преди 3 години
Катастрофа между автобус и кола на столичния бул. "Брюксел" В района се е образувало задръстване
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 21Ти пък си един умен и хубав.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бих се "ваксинирал" доброволно
19
4
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Имам приятел във инфекциозното които е баш при болните с "корона" и с него много сме спорили относно валидността на тази пандемия ,дори и той като лекар ми каза ,че не възнамерява да се ваксинира,защото това е дефакто един голям тест и проба и експеримент това са експериментални с тези нови ваксини и не се знае какъв ще е ефекта в дългосрочен план,демек ако се ваксинирате доброволно ставате опитна мишка на фармацевтичните картели !
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно е да се ваксинирам ако се ваксинират първо Бойко и шайката около него и то с истинска ваксина,и ако се откажат от заплатите си за 1 година да живеят без никакви приходи,да разберат кво им е на хората които масово остават без препитание заради локдауните!!
17
0
 
26
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
От първа ръка знам, че има много случаи на останали размразени ваксини, за които няма желаещи от списъците. И поради страх, лекарите не ги оползотворяват както в Сандански, а ги връщат. Разбира се, вече негодни. Мисля че в самото начало писах,че най малко една трета от мега ултра иновативните и креативни ваксини на запада ще бъдат негодни! Особено у бг'то. Ултра иновативно е да си мислиш за масово ваксиниране с РНК ваксини. Хахаха хахахаха
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължавате с тая пропаганда, сякаш са се юрнали куцо кьораво и сакато да се ваксинират. ще си се васкинират тия дето по принцип се ваксинират всяка година от от 70 до 150 хиляди души +/- там няква бройка хипохондрици дето ги е страх от невидимата заплаха. и масовото ще свърше от 3 до 10% ваксинирани...
15
0
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
И още нещо :,,идеологическото съдържание на съвременната политика на КНР, убедително доказва, че нулирането, поне днес, в настоящата ситуация, няма шанс. И появата му, следователно, трябва да се разглежда като изключителна степен на раздразнение и объркване на елитите, чиято почва се изплъзва изпод краката им, нулирайки се, планира да изгради световен ред на нов робовладелски начин на живот ", която те отглеждат и възпитават десетилетия, може би векове ...
14
0
 
8
 
! Отговори
Фен преди 3 години
Аз, Пешо и още двама-трима.
13
3
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Писнахте ни с ваксинната пропаганда,не ви щем ваксините ,как не го разбрахте ,един човек не познавам който да иска да се ваксинира и то това са хора даже от култа на короната които вярват в пандемията,какво остава за нормалните знаейки че цялото нещо един цирк да ни надупчат с био-оръжия!!Новините за умрели от ваксини са ежедневие,но вие продажните смрадове продължавате да набивате неуморно спуснатата ви пропаганда и лъжи !Баста
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами почти всички българи могат да се ваксинират до Юни, ама ако е с витамин с щото ваксини няма,. Желаещи също. Други въпроси?
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама личните лекари да не се изморят след 10 ваксини! Че и без това - стане ли 18ч кабинетите се заключват и се изнасят торби с уискита и бонбони. Вместо да ги пуснат и нощна смяна, хората ще стоят без работа и затворени...
10
2
 
22
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Пропагандата с тия фалшиви ваксини от *** медии не спира!
9
0
 
27
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
Нищо няма да ваксинирате,хората не искат.Ама въпроса в защо толкова се напъвате или има няква *** цел във ваксинирането.
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За истерията на медиите им плащат власта
7
0
 
26
 
! Отговори
ХОМО САПИЕНС преди 3 години
Е, па то и желаещи трябват!
6
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко желаещи има? Ще принуждават ли тези, които не искат?