Мъж, прекарал COVID-19, дари кръвна плазма 8 пъти

Така съм възпитан, да помагам, каза Станислав Захариев
Обновена: 28 яну 2021 10:01 | 28 яну 2021 10:00, Ния Христова
9
 
В България засега няма недостиг на плазма за помощ на заразени с COVID-19. Такъв имаше при втората вълна в края на миналата година. Тогава имаше призиви за даряване и дори се разшири кръгът от хора, които могат да го направят.
 
Днес проблем няма. И то благодарение на хора като 38-годишния Станислав Захариев, който дарява плазма рекордните осем пъти. Какво стои в основата на решението му?
 
"В средата на октомври преминах през Ковид-19. Почти не го усетих, за няколко часа минаха симптомите. Всички пъти, в които съм дарявал плазма, е било само по мое желание", каза Станислав в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че имало хора, които са имали нужда от плазма, и той се е отзовал.
 
"Дарявал съм кръв, но само при мои познати, които са имали нужда от операции. За първи път масово дарявам кръвен продукт, но мисля да продължа и да не спирам. Така съм възпитан - ако мога да помогна на някого, да го направя", добави Станислав Захариев.
 
Мъжът обясни и какво представлява част от процедурата по даряване на кръвна плазма. При първото ходене се правят тестове за болести и антитела.
 
"Трябва да минат седмица или десетина дни от предното даряване. При мен процедурата върви много леко, не съм имал никога замайване. Машината ти изтегля количество кръв, превърта я, изкарва плазма частиците, които трябват, и я връща обратно", добави Станислав.
 
Всички 8 пъти, в които той е дарявал плазма, не са били по зов на негов познат или близък в нужда.
 
"Има хора, които са дарявали и 4-5-6 пъти. Сигурен съм, че има още десетки хора, които биха направили също 8 дарения. 8 пъти е максималният допустим брой пъти за една календарна година. Коментирахме с докторите, че другият много нужен продукт е тромбоцити, процедурата се нарича тромбофереза и мисля да продължа с нея. Надявам се все повече хора да ходят да даряват, защото сме на едно от последните места в Европа по безвъзмездно даряване на кръв", допълни Станислав Захариев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето едни истински българин който е в сферата на мъдростта и не се гмурка да лови "кръста"!
8
0
 
0
 
! Отговори
Плазмодий преди 3 години
96 лева дават
7
2
 
1
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
СЗО се скъса да обяснявоа, че плазмата не помага срещу ковид, дори обратно, тук обаче си върви пропагандата колко помагала, хората дават кръв кат луди, други купуват кат луди...Така ще е като нямаме здравеопазване, съсипано от корумпираната хунта на ГЕРБ!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плазмата не е като даряването на кръв, не е полезна за този който дарява, дори може да се счита обратното. Казвам ви го като лекар!
5
1
 
3
 
! Отговори
до4 преди 3 години
Има нещо такова. 4-*** познати си отидоха и само един докато боледуваше от Ковида. Другите няколко седмици след като се бяха 'излекували'. Явно гадтта троши организма и ако после не можеш да се възстановиш си чао...
4
1
 
2
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
Няма никаква полза от рековалентна плазмавирусния товар е най-силен на 7-мия ден и започва да спада вследствие на имунния отговорвсички критични постъпват в болница 10-12 дни след първите симтпоми а тогава няма нищо общо с вируса
3
3
 
6
 
! Отговори
до12 преди 3 години
Това е плазма не е кръв. Може да се дарява повече, защото апарата извлича само плазмата и ти връща обратно кръвта.ПС. Ако всички бяха отговорни като този човек, пандемията да сме я забравили отдавна.
2
5
 
3
 
! Отговори
гого преди 3 години
Поредната глупост.Мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените 4 пъти,като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум два месеца.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"8 пъти е максималният допустим брой пъти за една календарна година." ====Ама тя не е изминала. Обявиха КОВИД на 13.03.2020. Трябва време да преболедуват, за да е годна плазмата, пък и не се сетиха веднага. Как този човек е достигнал максимума... Нещо фалшименто има тука.