За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

Тя е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказа
Обновена: 28 яну 2021 09:00 | 28 яну 2021 09:00, Елка Василева
382
За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си
Снимка: архив, БГНЕС

Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да й бъде издаден акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, пише „Монитор“.

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка.

Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права".

Тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка.

Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си, както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
продава каквото има на неино име и си дигат чукалата обратно в страната нанеограничените възможности
29
8
 
21
 
! Отговори
Кой го парви това ? преди 3 години
Горкото детенце.. обречено е да бъде "различно". Ще му се подиграват в училище, ще се чувства гадно, че неговият татко не е като другите татковци. Тая глупост трябва да се забрани със закон, а не да се разрешава. Вече не са ни нужни лудници, защото лудите им казват, че са нормални, а ние които не ги искаме край нас - не сме толерантни
28
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36"Модерен бич за обществата е това ЛГБТ, поквара и разруха на семейните ценности."Загрижили се за "смейните ценности хора, които:> всъщност нямат собствени семейства> нямат собствени деца> нямат елементарна грамотност и възпитание> подкрепят убийства, диктатури, и пр ако това съвпада с политическите им възгледи> притежават ред порочни навициЗа какви семейни ценности говорите?
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да е последната от сега да знаете.
26
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е просто: българката ще "продаде" фиктивно на америкаската си партьорка цялата си собственост в България и детето пк ще може да я наследи. Тънката разлика е, че ще я притежава американски поданик, вместо български. Честито ни, щото сме много "умни".
25
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модерен бич за обществата е това ЛГБТ, поквара и разруха на семейните ценности. Трябва да се обяви за психично заболяване и да се лекуват всички тези, които се самоопределят като табуретки и тем подобни.
24
30
 
9
 
! Отговори
До Втрещен преди 3 години
Да, объркаха се в смисъл, че хората станаха свободни. Ти иначе си брой хромозоми и се втрещявай. Светът върви напред, а не назад.
23
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Късоподстригани озлобени феминистки командват парада отгоре - писателки, интелектуалки, сценаристки и т.н. В София, в театър "199" можете да гледате "Монолози за ваггината" - феминистична чорба, написана от *** Енслър (щастска феминистка леля), която претендира, че осноната идея е насилието над жени. Постановката не е друго освен озлобление срещу мъжете - как мъжете бият, изнасилват и как в крайна сметка "ние жените можем и сами да се справим. Мъже не ни трябват." Женските гледат и вярват.
22
7
 
21
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Дайте я на мен - ще я вкарам за 12 месеца в някоя психиатрия и ще я накарам да забрави ценностите си ако иска да излезе от там...
21
6
 
26
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Гърците си имат остров Лесбос , ние - Панагюрище. Може така да стане по-известен,отколкото с Априлското възстание.
20
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То вече стана трудно да кажеш на някого да си *** майката...
19
4
 
38
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Знае ли се вече кое НПО е вкарало бръмбарите в празната и кратуна или още е тайна?
18
7
 
58
 
! Отговори
Втрещен преди 3 години
И в нощните си кошмари не съм сънувал, че ще живея в такива времена. Нещо се счупи света. Нещо се обърка във времената.
17
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си стои в САЩ при Байдън тази/този и да бъде ако иска пришълец !
16
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ненормалници, това не е сащ. Ако нещо не ви харесва заминавайте!
15
15
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Какъв е проблема ? Пишете я ! - като баща , дедо ....каквото каже . Само да не го я !
14
9
 
35
 
! Отговори
Видял и препатил преди 3 години
Ненормалното стана новото нормално.Извратеното и то стана нормално.Гадното, непристойното, отвратителното и то стана нормално.Който иска да е нормален по класическите разбирания се обявява за старомоден, дето не е в крак с времето, дето не разбира че вече е 21 век и ненормалните (т.е. новите "нормални" му казват: "Слушай, това е положението! Всички са на наша страна - политици, съдилища, медии. Свиквайте!"
13
9
 
43
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Билогически няма как да има еднополови родители.ТОЧКА. *** могат да си се наричат както искат, но родител е само един от тях + донора. Другия е съжител.
12
6
 
27
 
! Отговори
qwe преди 3 години
Абе тези хора нямат ли си проблеми, че се занимават с глупости?
11
11
 
47
 
! Отговори
родител преди 3 години
Няма човек който да ме убеди ,че боят не помага в дадени ситуации !