За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

Тя е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказа
Обновена: 28 яну 2021 09:00 | 28 яну 2021 09:00, Елка Василева
382
За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си
Снимка: архив, БГНЕС

Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да й бъде издаден акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, пише „Монитор“.

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка.

Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права".

Тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка.

Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си, както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
17
 
! Отговори
Аушвиц преди 3 години
Не трябваше да спираме работа !
49
29
 
7
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
До 51Ти защо не се преместиш със семейството си в пещера и ще си палите огън и ще си ловувате мамут, защото преди хиляди години така са живяли.
48
0
 
20
 
! Отговори
Обърках се преди 3 години
Може да поиска да бъде синна дъщеря си ?!
47
2
 
26
 
! Отговори
аз преди 3 години
Ако баба беше мъжка, щеше да и се клатушка! (Народна мъдрост)
46
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54"Ами ако момиченцето ти един ден иска да стане добър баща тогава какво правим?"А ако един ден реши, че иска да върши "мъжка" работа и да стори къщи, да се грижи за коли и да изкарва повечето пари в къщи .... в кухнята ли ще я прати гордия зет?
45
1
 
23
 
! Отговори
Почва се вече! преди 3 години
Ще я чакаме в мъжката тоалетна, на писоарите!
44
1
 
30
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 3 години
Горкото детенце. То с какво е виновно...
43
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 42Ами ако момиченцето ти един ден иска да стане добър баща тогава какво правим?
42
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 42/51Ти си архаично изкопаемо, щом си мислиш, че има "женска" и "мъжка" работа и такива като вас ще изчезнете и то в близките 30-40 години.
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако баба ти беше мъж...
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39/42"Тези трябва да ги лекуваме в специализирани психиатрични клиники с електрошокове и лоботомия"^^^^^ЕТО ти потвърждение. Друг път не ме питай "откъде знаеш".
39
9
 
37
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
Аз нямам партньор. Аз съм женен - имам жена. В къщи жена ми върши женската работа - готви ми, пере ми, чисти ми къщата. Аз върша мъжките работи - строя къща в момента, грижа се за коли, за по-голямата част от парите в семейството. Грижа се на всички да им е добре. Имам детенце - момиченце. То е на 3.5год. и знае, че има мъжки и женски работи. Играе си с кукли, помага на майка си като готви. Някой ден надявам се да стане добра майка и съпруга! Такъв е бил живота предните няколко хиляди години.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сложи си *** и пак ще говорим!
37
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези трябва да ги лекуваме в специализирани психиатрични клиники с електрошокове и лоботомия
36
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 39/42"И как стигна до тези изводи, без да познаваш човека??"Защото това е стандартния случай на хора, които се правят на моралисти, но никога не са гледали деца или не са имали смейства, за да знаят какво е да се решават наследствени проблеми.
35
3
 
10
 
! Отговори
Пияния помак преди 3 години
При нас в шериата щеше да играе ножа.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кой го парви това ?И това го казва човек, който иначе реве срещу ваквини, правителства, избо всякаква власт, закон или ред, който иска да прави каквото си иска и пр.
33
4
 
20
 
! Отговори
Аман от тия преди 3 години
Сега Наташка и ония от извратената фондациика след като приключат сутрешното си бъркане по дупките,ще почнат да пишат оплаквания ,да цъкат минуси и да искат да се изтирват мненията на нормалните хора, та да останат само мненията на психично-болните, тоест техните мнения! Всеки от тях си е направил по десетина поне емейла и от тях пише" оплаквания". Цялата им основа е основана на лъжа и на гнусотияи не обичат да им се казва истината,а именно-че те са психично болни,които трябва да се излекуват!
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откачалки винаги ще има,лошото е,че се увеличават. Да си беше направила поне пластична операция за смяна на пола,та да не резили детето си като порасне.
31
6
 
16
 
! Отговори
До 39 преди 3 години
И как стигна до тези изводи, без да познаваш човека?? Сигурно с партньора ти сте еднополови и детето ви ще му давате само да избира какво да бъде. Съжалявам, ама срещу природата не можете да се бунтувате.