За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

Тя е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказа
Обновена: 28 яну 2021 09:00 | 28 яну 2021 09:00, Елка Василева
382
За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си
Снимка: архив, БГНЕС

Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да й бъде издаден акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, пише „Монитор“.

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка.

Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права".

Тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка.

Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си, както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах кой им пречи да гледат детето, какви родителски права? Детето нали е при тях,не живеят в България? Какво онаследяване, нали е жива панагюрката? Живеят в САЩ, има си американски завещания, какъв е проблемът? Може и сега да прехвърли всичко на детето, ако наистина има толкова имоти в България. Това си е наглост, нищо реално не ти трябва, не живееш в България от 15 години и идваш да се заяждаш с държавата? Без да смяташ дори да живееш тук?
249
1
 
20
 
! Отговори
Илона преди 3 години
Как баща, бе? Семето нейно ли е? ***.и! Горко му на детето!
248
1
 
26
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Хайде сиктер с тези извращения... Малоумничка, да не би да си е изследвала "сперматозоидите" , та знае че е "баща" на детето. Аман от откачалки. Нещастното дете, в каква нездрава обстановка ще расте.
247
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хората са си го измислили - нито родител, нито баща - просто "лице, съвместно упражняващо родителски права". Извраатено е...Светът е болен, а достъпът до медицинска помощ все по-ограничен.
246
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Уикипедия определението започва така: "Баща е мъжкият родител на детето". А по-нататък под "мъжки" индивид се разбира който може да отделя семенна течност. Разбира се, има и "баща" освен като биологичен и като осиновител, или "неизвестен", но "мъжки" все пак си остава.
245
2
 
9
 
! Отговори
Ами впишете я преди 3 години
като баща панагюрката, щом това й е зорът. Вече няма значение. Армагедон е пред портите и ще постави нещата отново там, където трябва да бъдат.
244
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей; дрисли неопределени, няма да правите детенцето заложник на откаченяшките си деформации!!!
243
1
 
24
 
! Отговори
Reo преди 3 години
Баща е индивид от мъжки пол - има XY полова хромозома и може да оплоди яйцеклетка. Това същество дали отговаря на тези факти?
242
0
 
9
 
! Отговори
Изроди преди 3 години
Пътя на долу е открит!
241
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкото дете.
240
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
грешно заглавие. жена иска да бъде вписана като баща на детето на любовницата си, друга жена.а защо не е пробвала да се пише майка? защото не е нито майка, нито баща на детето. какво се очаква, държавата да издава фалшив документ с мамеща информация? който да се използва после официално навсякъде?
239
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детето не е нейно, за да бъде вписвана. По-скоро ще впишат биологичната майка - американката, но не и нахалницата, която няма нищо общо с детето. Има си Закон за Гражданска Регистрация и той един от всичките, които трябва да се спазват!
238
0
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До Анонимен 253Миналта година една аввстралийка се омъжи за дърво. Буквално за дърво, има новини в нет-а !!!Да се смееш ли, да плачеш ли, че и сватба направила ...
237
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закона е такъв какъвто е .Утре някоя самотна майка ще поиска магарето Пешо да бъде вписано за баща.Трябва ли да се обърне към съда ако не го впишат?
236
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хомосексуален и бисексуален са различни неща. Ако решиш да правиш или раждаш дете, а после пак да го играеш само хомосексуален, това не прави любовника или любовницата ти физически майка или баща на детето ти. То си има биологичен родител от другия пол. Тук се смесват понятия и прищевки. Въпросната панагюрка не е нито майка, нито баща на детето, а съпруг/а на биологичната майка
235
4
 
31
 
! Отговори
Мислете, извратеняци преди 3 години
Радвам се, че живея в България! Не е идеалната държава, но поне извращенията не се толерират! Когато на тази жена и порасне ***-нис и тестиси, и оплоди с тях друга жена, тогава може да бъде вписана като баща! Дори в извратен САЩ има наклонена черта: баща ИЛИ лице, съвместно упражняващо родителски права, т.е. тя и ТАМ не е вписана като баща! Но явно толкова и е акъла и не може да го осмисли. Фактически това дете е толкова нейно, колкото и мое, защото и двете сме участвали в зачеването му поравно!
234
9
 
0
 
! Отговори
Драсни пални клечица преди 3 години
Въпрос на терминология: настойник,закрилник,възпитател и т.н.
233
1
 
12
 
! Отговори
ии преди 3 години
Ако дете родено в Арабския свят, при баща с много съпруги, всичките ли съпруги трябва да бъдат вписани като майки в акта за разждане?(Или татковци)
232
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В 80% от напредналите държави вече е прието и хората не са хомофоби"В кои точно напреднали държави, там където БЛМ опожариха десетки градове, обраха всички търговски улици и унищожиха препитанието на милиони?Аз викам да сме по-далеч от такива "напреднали" държави.
231
6
 
1
 
! Отговори
Мариус Десподов преди 3 години
Браво!