За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си

Тя е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказа
Обновена: 28 яну 2021 09:00 | 28 яну 2021 09:00, Елка Василева
382
За пръв път у нас: Жена иска да бъде вписана като баща на детето си
Снимка: архив, БГНЕС

Жена е завела дело срещу Община Панагюрище заради отказ да й бъде издаден акт за раждане на детето й, а тя да бъде вписана като баща в документа. Жената живее с американка, която е биологична майка на дъщеричката им, пише „Монитор“.

В жалбата си до Административния съд в Пазарджик панагюрката пише, че от 2007 година живее в САЩ, където има законен брак с американка.

Дъщеричката им, родена през 2019 година, има издаден в Чикаго акт за раждане, в който щатската гражданка фигурира като майка, а българката - като "баща/лице, съвместно упражняващо родителски права".

Тя настоява да бъде издадено удостоверение за раждане със същите данни, защото без него момиченцето би имало ред административни проблеми, няма да бъде признато за български гражданин и  неин законен наследник, няма да може да упражнява бъдещи наследствени и имуществени права.

От Община Панагюрище обаче отказват, като сочат, че в Семейния кодекс е регламентиран като законен бракът между хора от различен пол - мъж и жена. И не е предвидено в акт за раждане да бъдат вписвани две майки или двама бащи. От Административния съд потвърждават, че отказът е правилен, като изтъкват същите мотиви.

Това не е първо подобно дело в пазарджишкия Административен съд, където преди години бе разгледан случай за акт за раждане на дете, като родителите бяха еднополова двойка от датчанка и пазарджиклийка.

Българката обаче бе биологична майка на момченцето, а първоначалното им искане беше да впишат датчанката като баща. След двегодишни спорове се стигна до компромис - беше издаден акт само с данни за майката и празна графа за бащата.

В случая с панагюрката обаче и този вариант е неприложим, тъй като майка е американката, както е отразено и в щатските документи. Случаят е без прецедент в досегашната съдебна практика, коментират юристи. Имало е и предишни дела на еднополови двойки, искащи да регистрират децата си, както позволява чуждестранно законодателство и за много от казусите са намерени някакви решения. Но за пръв път жена иска да бъде вписана като баща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


382
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много тъпо!Това че има брак с майката на детето, не я прави баща.Аз ако се омъжа за някой с дете, ставам ли автоматично майка на детето му?В конкретната ситуация става въпрос за парадиране с нестандартното семейство.Защото тя може да осинови детето, като така ще бъде призната за родител, в случай че с биологичната майка се случи нещо.Но не, важното е да си развяваме нестандартните ценности из съдилищата, нищо и без друго са затрупани с дела.
309
0
 
4
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Ненормален свят!!!
308
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джендерастията настъпва- бавно и полека. Хора дръжте се! Тепърва предстои дълга и упорита борба с тази противна напаст! Трябва да устоим! НЕ на Истанбулската конвеция!
307
0
 
6
 
! Отговори
БДЕТЕ! преди 3 години
Виртуалните граници на страните, в които все още медицинската диагноза полова дисфория, не е масово разпространена, трябва да се затворят, както при опасност от вирусна епидемия. Социогенния трансгендаризъм е факт според психолозите. Всички деца минават през период на увеличено напрежние в процеса на само-определяне на половата си идентичност. Това е напълно нормално. Нови пазари експлоатират това и правят печалби от децата ни, допринасяйки за тази обърканост Чрез подобни книги.Бдете
306
1
 
6
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Извратените наричат нормалните ***. Нека да оповестим, че западните банки и корпорации ежегодно крадат от българите 14 до 16 млрд Евро. Пуснеш крушката - крадат те, влезеш в магазин от хранителна верига - крадат те, чуждите тв те крадат, чуждите работодатели те крадат, "Мариците" те крадат, ВиК те крадат и пр. и пр. Не отчитаме, че като крадат децата ни, крадат пари, вложени за образование. 5 века Западът е крадял света. Кой е Ганьото?
305
0
 
5
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
Хасанка от Пазарджик заведе иск срещу общината с претенцията, че козите в стадото са нейни деца! В иска се посочва, че козелът е бащата и тя трябва да получава месечни семейни и детски помощи за 150 козлета. Лоша Държава не уважаваща евро джендърските извратени ценности! А Валери Симеонов "патриотара" се наг...ъзил на боко и размахва само пръст!
304
0
 
1
 
! Отговори
автотенекеджия преди 3 години
Ооооох, котьооооооо....
303
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като заведе дело, ще й направят тест за бащинство и ще решат тя ли е бащата или не е тя.
302
0
 
2
 
! Отговори
лиса алиса преди 3 години
топчето пукна.
301
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам проблем,дамата си прави бърз ДНК тест и воала-доказва ,че е "баща "на детето...............
300
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво сега за 3-4 изв.ратеняци да си променяме законите ли, да се връщат в щатите там ще са на мода
299
2
 
24
 
! Отговори
. преди 3 години
Да се върне в Чикаго итам да занимава ония , тук тия кретенизми не ни се нравят.
298
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги има "за пръв път"
297
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно съвпадение. Как пък е американка, а не шведка или боливийка? Няма ли грантове поне от Бразилия?
296
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В случаите, в които поведението на родителя с психично заболяване представлява опасност за личността, възпитанието, здравето или имуществото на детето, то се обсъжда въпросът за неговото лишаване от родителстки права. Такива мерки се предприемат и когато родителят поради продължителна физическа или душевна болест не е в състояние да упражнява родителските си права.Забравила е, че е майка поради мания и циклофрения. Хора с биполярно разтройство влизат в групата психични заболявания и са опасни.
295
11
 
2
 
! Отговори
Гб преди 3 години
Гледам, *** се е изказал....
294
0
 
17
 
! Отговори
Лора преди 3 години
Туй значи ли, че ще имамИ две свекърви, или два свекъра !!! Мане, мане...
293
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуста лопата...
292
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Впишете я като чичо.
291
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сорос кога ще е ожени за момче,да даде пример,а все ги избира млади и по млади момичета.Ама,ха!