Осиновените с достъп до информация за произхода си

Досега хората с тази съдба са се сблъсквали със сложна процедура
16

Осиновените вече ще получават по-лесно информация за произхода си. Това става възможно след ново решение на Върховния касационен съд. Досега т.нар. ''тайна на осиновяването'' пречеше да бъдат открити биологичните родители.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с поп певеца Тихомир Митов, един от малкото, които не се притесняват да признаят, че са осиновени. Разбира го още когато е на 7 години.

"Имаше страшно много хора, една комшийка ми каза - "Ти знаеш ли, че си осиновен", пред всички, при което се почувствах засрамен, прибрах се разстроен при нашите", разказва той.

Минават години преди Тихомир да поиска да разбере кои са биологичните му родители. Тогава преминава през всички препятствия, които се изправят на пътя на хората с неговата съдба.

"Ако искаш всичко да мине законово, ти се сблъскваш с една стена и самата процедура е доста по-сложна, отколкото човек си представя", каза Тихомир.

Досега тайната на осиновяването, която съществува в българския закон, пречеше на осиновените лица да разкрият биологичните си родители. Със свое тълкувателно решение Върховният касационен съд отваря по-широко вратата за осиновените, които искат да научат своя произход, обяснява адвокат Йорданка Бекирска.

А Тихомир все още не знае нищо за биологичния си баща, но се познава с биологичната си майка и дори се е срещал с нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
14 не знаеш какво стои често зад едно оставане. Особено по време на соца. Принуда, срам и т.н. В чужбина има дори отворено основаване с отворен контакт с родителите. Архаични са нещата в България, съгласи се.
12
6
 
8
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Това е тотално грешно! Децата искат да знаят! Очевидно, обаче, хората, които са оставили тези деца не искат. Държавата не бива да взима страна! Правилно в случая е когато дадеш детето си за осиновяване, след, да речем три години да нямаш никакво право да контактуваш с него и приемното семейство. Ако след 10 години, да речем, изявиш желание, то подаваш молба в ГРАО. И само ако има насрещна молба от детето и двете страни имат желание - тогава!
11
3
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 години
От една страна осиновените искат да знаят за произхода си, за причините защо се е наложило да бъдат изоставени. От друга, който ги е изоставил и не се е нтересувал от тях, няма да иска да се разбере нито кои са те, нито защо са отритнали децата си, още повече, ако биологичните родители имат семейства.
10
4
 
11
 
! Отговори
Мтм преди 3 години
Част от политиката за геноцид и обезлюдяване на територията.Разрушаване на основата на обществото. Семейството. На фона на засилващия се стерелитет. Ограничаване на осиновяването от български семейства . Джедър бракове с гейове. *** идеологии. Пренасочване на деца към чужбина. Пандемии. Рептили.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАВАЙТЕ!!!!Искам инфо за облагодетелствалите се от ИНФОТО!И как са го направили!
8
6
 
8
 
! Отговори
Осиновител преди 3 години
Решават го хора които не им дреме. И нямат нищо общо с осиновяване и осиновители.Поредната гувнарщна. Оставкаааъ
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната олигофрения на хора с липсващ интелект. Пълни неблагодарници. А замислят ли се тия, че така обиждат родителите, които са дали живота си за тях. Че съм им осигурили втори шанс в живота за един по-добър живот. Аз също съм осиновен, но никога няма да си позволя да стъпча достойнството на хората, които са ме приели за свой син. Хората, които са моите родители. А не онази, която ме е захвърлила или ония, дето и е надул корема.
6
2
 
17
 
! Отговори
Веспер преди 3 години
Моята втора дъщеря направо изчезна през 1977 г. в гр. б- ца. Казаха,че е умряла и предишния ден я били изгорили в крематориума. Нито я видях, нито нищо. Такива закони?!
5
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Само в комунистическа страна като България например има тайна на осиновяване. В западните страни осиновените имат право да знаят кои са им биологичните родители. Причини да знаеш кои са биологичните ти родители са много -например наследствени заболявания,които могат да бъдат превантивно лекувани ако се знае за тях-например рак на гърдата,диабет и т.н.Друга причина че двама души се влюбват и може да се окажат кръвни роднини без да знаят.Или може би е приемливо да се роди ненормално дете???
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшна бъркотия ще настане, описана от коментар 1. И ще откаже много желаещи да осиновяват деца и поради причина, че могат да бъдат изнудвани.Според мен тайната на осиновяването, трябва да си остане тайна.
3
3
 
8
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонименПък може и да не са искали да ги изоставят, може да са искали да ги гледат, да ги обичат. Но, знае ли човек. Случва се.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така и не става ясно по кой начин става.Общо взето блабла без накрая да се разбере за вратата, която щяла да се отвори широко към истината...
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И, защо осиновените деца трябва да знаят кои са биологичните им родители? Тези, които са ги изоставили, не са ги гледали, хранили и обичали? Може те да не искат да се разбере, че имат деца. Може осиновителите да се чувстват пренебрегнати ако осиновеното дете предпочете биологичните създатели пред тези, които са го отгледали. Има причина за тайната при осиновяване. Друг е въпроса, че в България "осведомители" бол...