Осиновените с достъп до информация за произхода си

Досега хората с тази съдба са се сблъсквали със сложна процедура
16

Осиновените вече ще получават по-лесно информация за произхода си. Това става възможно след ново решение на Върховния касационен съд. Досега т.нар. ''тайна на осиновяването'' пречеше да бъдат открити биологичните родители.

Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с поп певеца Тихомир Митов, един от малкото, които не се притесняват да признаят, че са осиновени. Разбира го още когато е на 7 години.

"Имаше страшно много хора, една комшийка ми каза - "Ти знаеш ли, че си осиновен", пред всички, при което се почувствах засрамен, прибрах се разстроен при нашите", разказва той.

Минават години преди Тихомир да поиска да разбере кои са биологичните му родители. Тогава преминава през всички препятствия, които се изправят на пътя на хората с неговата съдба.

"Ако искаш всичко да мине законово, ти се сблъскваш с една стена и самата процедура е доста по-сложна, отколкото човек си представя", каза Тихомир.

Досега тайната на осиновяването, която съществува в българския закон, пречеше на осиновените лица да разкрият биологичните си родители. Със свое тълкувателно решение Върховният касационен съд отваря по-широко вратата за осиновените, които искат да научат своя произход, обяснява адвокат Йорданка Бекирска.

А Тихомир все още не знае нищо за биологичния си баща, но се познава с биологичната си майка и дори се е срещал с нея.


16
Още от Избори за НС 21
Доц. Мангъров: Мнението на президента Първанов е комплимент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
14 не знаеш какво стои често зад едно оставане. Особено по време на соца. Принуда, срам и т.н. В чужбина има дори отворено основаване с отворен контакт с родителите. Архаични са нещата в България, съгласи се.
14
6
 
8
 
! Отговори
Тео преди 3 седмици
Това е тотално грешно! Децата искат да знаят! Очевидно, обаче, хората, които са оставили тези деца не искат. Държавата не бива да взима страна! Правилно в случая е когато дадеш детето си за осиновяване, след, да речем три години да нямаш никакво право да контактуваш с него и приемното семейство. Ако след 10 години, да речем, изявиш желание, то подаваш молба в ГРАО. И само ако има насрещна молба от детето и двете страни имат желание - тогава!
13
3
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
От една страна осиновените искат да знаят за произхода си, за причините защо се е наложило да бъдат изоставени. От друга, който ги е изоставил и не се е нтересувал от тях, няма да иска да се разбере нито кои са те, нито защо са отритнали децата си, още повече, ако биологичните родители имат семейства.
12
4
 
11
 
! Отговори
Мтм преди 3 седмици
Част от политиката за геноцид и обезлюдяване на територията.
Разрушаване на основата на обществото. Семейството. На фона на засилващия се стерелитет. Ограничаване на осиновяването от български семейства . Джедър бракове с гейове. Джендър идеологии. Пренасочване на деца към чужбина. Пандемии.
Рептили.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДАВАЙТЕ!!!!
Искам инфо за облагодетелствалите се от ИНФОТО!
И как са го направили!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Веспер

Знаело се е също така, че когато момиче ражда извънбрачно дете от големец или когато самата родилка е от виден сой, бебетата били давани за осиновяване само на семейства с висок социален статус. Това разпределение пък се правело в София.
Изобщо - доходна търговия. Нищо ново под слънцето.
9
4
 
8
 
! Отговори
До Веспер преди 3 седмици
Засягаш болезнена тема.
Още през соца се знаеше, че в родилен дом в пернишко странно често се случва родители да чуят подобно нещо, като това, което са казали на теб.
И това били все родители-етнически българи в добро здраве, но работници без големи връзки и влияние. Много често това се случвало, когато на такива семейства се ражда трето дете, но ако са много бели, руси и физически красиви, и при второ раждане се случвало да им кажат, че няма практика да показват мъртвородените на родителите им.
8
6
 
8
 
! Отговори
Осиновител преди 3 седмици
Решават го хора които не им дреме. И нямат нищо общо с осиновяване и осиновители.
Поредната гувнарщна.
Оставкаааъ
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредната олигофрения на хора с липсващ интелект. Пълни неблагодарници. А замислят ли се тия, че така обиждат родителите, които са дали живота си за тях. Че съм им осигурили втори шанс в живота за един по-добър живот. Аз също съм осиновен, но никога няма да си позволя да стъпча достойнството на хората, които са ме приели за свой син. Хората, които са моите родители. А не онази, която ме е захвърлила или ония, дето и е надул корема.
6
2
 
17
 
! Отговори
Веспер преди 3 седмици
Моята втора дъщеря направо изчезна през 1977 г. в ІІІ гр. б- ца. Казаха,че е умряла и предишния ден я били изгорили в крематориума. Нито я видях, нито нищо. Такива закони?!
5
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 1
Само в комунистическа страна като България например има тайна на осиновяване. В западните страни осиновените имат право да знаят кои са им биологичните родители. Причини да знаеш кои са биологичните ти родители са много -например наследствени заболявания,които могат да бъдат превантивно лекувани ако се знае за тях-например рак на гърдата,диабет и т.н.Друга причина че двама души се влюбват и може да се окажат кръвни роднини без да знаят.Или може би е приемливо да се роди ненормално дете???
4
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Страшна бъркотия ще настане, описана от коментар 1. И ще откаже много желаещи да осиновяват деца и поради причина, че могат да бъдат изнудвани.Според мен тайната на осиновяването, трябва да си остане тайна.
3
3
 
8
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 седмици
До Анонимен
Пък може и да не са искали да ги изоставят, може да са искали да ги гледат, да ги обичат. Но, знае ли човек. Случва се.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така и не става ясно по кой начин става.Общо взето блабла без накрая да се разбере за вратата, която щяла да се отвори широко към истината...
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И, защо осиновените деца трябва да знаят кои са биологичните им родители? Тези, които са ги изоставили, не са ги гледали, хранили и обичали? Може те да не искат да се разбере, че имат деца. Може осиновителите да се чувстват пренебрегнати ако осиновеното дете предпочете биологичните създатели пред тези, които са го отгледали. Има причина за тайната при осиновяване. Друг е въпроса, че в България "осведомители" бол...