Цената на ваксините е нищожна в сравнение със загубите за седмица

Наблюдава се доста негативен за Европейския съюз сценарий
5 фев 2021 20:00, Ния Христова
10
Цената на ваксините е нищожна в сравнение със загубите за седмица
Снимка: БГНЕС
"Наблюдаваме един доста негативен сценарий за Европейския съюз. В края на годината 2020 науката успя да ни предостави надежда посредством бързото разработване на ваксините, но тук виждаме икономически и финансов проблем. Цялостният подход и идея не бяха лоши – имаше смисъл да се направи поръчката заедно. Но изпълнението му беше неоптимално и продължаваме да изоставаме." Това каза пред БНР Атанас Пеканов, икономист от Австрийския институт за икономически изследвания и член на Стратегическия съвет към президента Румен Радев.
 
Пеканов е на мнение, че проблемът е "почти изцяло при Европейската комисия", не при фирмите производители на ваксини. Според него още миналото лято икономисти са предупреждавали за този възможен ход на развитие на нещата.
 
"Цената на ваксините е нищожна в сравнение със загубите, които търпим на седмица. Вчера излезе едно интересно изчисление - забавянето на ваксините в ЕС през 2021-ва ще ни коства 60 до 90 милиарда евро, загубени от БВП", поясни Атанас Пеканов.
Още по темата
 
"В България се движим най-зле от така или иначе развиващата се зле ситуация в Европейския съюз", отбеляза икономистът. Той обясни още, че всяка седмица с ограничителни мерки у нас носи загуби за икономиката от около 200 милиона лева от брутния вътрешен продукт.
 
"Това е надпревара с времето. В момента, в който успеем да ваксинираме нужния процент от населението, тези загуби ще намалеят и напълно ще изчезнат", посочи той.
 
"В този процес винаги има рискове и страните, които са поели по-сериозен ангажимент да покрият евентуални загуби на фирмите производители, като САЩ и Великобритания, в крайна сметка са си гарантирали навременни доставки", подчерта Атанас Пеканов. Според него по-бързите темпове на имунизация в тези две страни ще доведат до много по-бързо отваряне на икономиките им и отпадане на ограничителни мерки в сравнение с ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма загуба, БВП се увеличава от спестените пенсии, а също и финансирането на НЗОК се урежда с намалението на хронично болните
7
6
 
2
 
! Отговори
 брех да му се н.. преди 3 години
каква омраза лъха към ЕС не е истинаами аланколо като не ти харесва ходи си в путинландия кой те задържаобеснявам: ЕК не е забавила нищо, нормално е за 27 независими държави които правят нещо общо скоростта да се набере по-бавно, до края на годината ЕС ще е първи по ваксинирани хора и по тваряне на бизнесиспрете да плюете с про-руски храчки по европа ако ообичате
6
2
 
4
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
До 5 Групировката на бившето борче и пазач на Тато .Па после и на Мадритсия крадец , ГЕРБ на д-р Борисов. отдавна е мъртва!-:) Май само те не го знаят още! Задават се избори! Ще го проумеят! Гаранция!-:)
5
3
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
Не ме интересува нито " цената" и нито " ваксината"! Бийте го този БЪЛВОЧ на който пожелае! Аз не желая да участвам в тази " Евро кампания"!-:) Надживях Спина в началото на 80 сте! Ще надживея и тази " корона вирус кампания"! -:))) Това е за хипохондрици само! Не и за мен!-:) Айде у лево!!!!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2"къде са ваксините бе. ЕС некадърници."Чакат производителите да произведат и доставят над 3 милиарда. Други въпроси?
3
0
 
9
 
! Отговори
112 преди 3 години
Реалният ефект от ваксинациите все още не се знае. Никоя държава не отчита такъм спад на заразата, че да бъдат спрени ограниченията. Всякакви пресмятания имат по-скоро произволен характер. Едно е сигурно - починалите облекчиха социалната и здравната система навсякъде.
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде са ваксините бе. ЕС некадърници.
1
7
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Който те може да губи, не може и да оцелее67773