Планински водач: Няма как да знаем дали въжето е причина за смъртта на Скатов

Малка част от групата са били наясно къде отиват
Обновена: 10 фев 2021 10:37 | 10 фев 2021 10:33, Ния Христова
29
Планински водач: Няма как да знаем дали въжето е причина за смъртта на Скатов
Снимка: БГНЕС
Няма как да се знае със сигурност дали скъсано въже е причината за смъртта на Атанас Скатов. След него слязоха доста алпинисти, може и да не е това причината. Това коментира пред bTV Антон Стефанов, водач на високопланински експедиции.
 
"Всичко ще остане в сферата на хипотезите. Те са прекарали нощта на много студено, имали са измръзвания, може да не са могли да се прехвърлят от едно въже на друго", обясни той.
Още по темата
Стефанов е на мнение, че е нужен много алпийски опит, за да можеш да действаш без да мислиш, когато си измръзнал.
 
"Обезопасяването на маршрута е било перфектно до 16 януари, когато се качиха група шерпи. Те се качиха бързо и го направиха да изглежда много лесно. След това вятърът е вял палатки и е зарил въжета, имало е пропуски по маршрута - това се изказва от много от алпинистите, които са били там", посочи Стефанов. 
 
"Има 30 зимни експедиции на този връх, никой не успява да го изкачи, а те обявиха, че ще направят такава експедиция и изкачиха върха, уникални алпинисти са шерпите", смята още водачът на експедиции.
 
Той изтъкна факта, че шерпите са климатизирани, имат невероятна физическа подготовка и правят така, че изкачването да изглежда лесно.
 
"Въжето може да е здраво, докато алпинистът го настъпи с котка, това се случва защото има много хора - алпинисти, шерпи, туристи", обясни Антон Стефанов. 
 
Според него най-важният етап е почивката. Хората от групата на Атанас Скатов са били 20 човека с три палатки, като едната дори не е била на фирмата според хора, които са били там. 
 
"Този връх е много студен, най-смъртоносният, особено третият лагер. Всичко става комерсиално, много хора разчитат, че шерпите са водачи, но те са помощници - ходят отзад, помагат при нужда", каза още Стефанов. 
 
Според него за тази експедиция са били събрани много хора. "Взеха всякакви хора, от които малка част са били наясно къде отиват", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е причината, защото с хибридната си война е сабототурал доставките на качествени американски въжета и заради него са купували китайски въжета ментета!
6
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лягаме ставаме с този катерач ! Оставете го и него и нас на спокойствие вече !
5
2
 
24
 
! Отговори
GG преди 3 години
Скатофф е бил с гоу про камера. Защо не покажат записа или да изрежат там, където пада ?!
4
1
 
27
 
! Отговори
Горянин преди 3 години
Причината е :Кой,аз ли,аз ли немога.
3
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктор Скатов беше отявлен критик и противник на мракобесната Промяна на половонегодния близач, тиранин, кремълска пионка и фигурант румен радев ветото! Радев е пратил шерпи, които да отрежат въжето на Скатов и да го накарат да замлъкне завинаги! Този акт на репресия е повод за ОСТАВКА, СЪД И ЗАТВОР ЗА ТИРАНИНА И ФАШИСТ РУМЕН РАДЕВ!
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега 3 месеца всякакви пишман специалисти ще ни занимават с тоя случай. Оставяйте го човека да почива в мир и стига дълбахте.Задава се отново фалшифициране на избори с активната помощ на МВР и индийското население.Както 30 години досега.Дълбайте там драги джурналя
1
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
причината е слабата подготовка, надценяване на собствените сили, прекалено разчитане на шерпи, носачи, бавачки, чичко паричко и тн неща. искаха да хванат хайпа, е хванаха го