Какви усложнения има при децата след COVID-19?

"Протича много по-леко, те нямат още изградени специфични рецептори"
11 фев 2021 16:20, Ния Христова
35

Митът, че децата са по-устойчиви на коронавируса, вече е разбит. Оказа се, че вирусът нанася сериозни поражения на детския организъм. Най-различни публикации говорят за "мултисистемен синдром", който се развива след инфектиране.

Вече всички са на детска градина или училище, а родителите спорят по въпроса дали трябва малчуганите да бъдат тествани периодично с антигенни тестове.
 
"Искам да успокоя родителите, че няма да се стигне до този синдром сред българските деца. Той не е характерен за българския етнос. Той е добре описаният синдром на Кавазаки, който е доказан в Япония. Стотина случаи са описани и в Лондон, но 70% от тях са деца от африкански и азиатски произход", каза педиатърът д-р Марио Янакиев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той поясни, че това представлява инфекциозно-имунно заболяване.
 
"Не е причината само Ковид-19, за да се отключи заболяването. Трябва да имаме предразположение на организма. Българските лекари много добре го познават. Симптомите са висока температура повече от 3 дни, обрив, който не е характерен за коронавирусната инфекция. Уголемени лимфни възли, конюнктивит на очите, подпухнали ръце, пръсти и длани", допълни д-р Янакиев.
 
Той отбеляза още, че коронавирусната инфекция при неговите пациенти протича леко.
 
"При децата протича много по-леко, защото те нямат още изградени специфични рецептори. Смятам, че не трябва да се тревожим и за третата вълна, защото тя е нещо като втората вълна на грипа. Винаги сме я имали, характерното за нея е, че протича по-леко и с по-малко усложнения", подчерта педиатърът.
 
Според него проблемът идва от това, че организмите ни са изтощени.
 
"Винаги препоръчвам индивидуална профилактична програма. Личният лекар ще определи точната схема, никакво самолечение. Има нюанси при децата. Оптимист съм и смятам, че ще излезем от тази вирусна инфекция. За първи път имаме здравен министър, който знае какво прави", категоричен е д-р Марио Янакиев.

35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 28.
Защо да не обобщава по този начин? Когато 80 процента разбират, че са болни само от честитките на тестовете, а на тях им няма нищо, точно така и се обобщава. Обобщенията са от преобладаващия брой случаи със споменаване и на изключенията, а не от драматизирането на изключенията, дори и когато тези изключения са лични трагедии.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости аз съм на 15 и прекарах ковид нищо ми няма
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докторе, кой ти каза, че децата нямат още изградени рецептори. Децата имат точно такава плътност на съответните рецептори, както и възрастните. Хващаш първото правдоподобно хрумване, което ти е в главата, и просто го подхвърляш, за да ми се правиш на интересен. Типична лекарска манипулация.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1 Анонимен
"Глупости на търкалета. Вкъщи всички изкарахме новото грипче и сега нищо ни няма. Нито на нас с жена ми, нито на децата.
Не се поддавайте на глупавите опити на разни..."


Глупави друг път.
Ако и някои от близките ви умрат от "новото грипче", а вие вече три месеца не можете да дишате нормално от 5-10 крачки на равно и без бързане, и ако трябва да ходите на работа, за да издържате семейството си, а нямате сели, ама никакви......
Та така с "новото грипче"и моите близки.
Не обобщавайте!
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До такааа..

"Понеже балона се пука вече малко по малко и намалява броя на балъците, които вярват на този цирк "

Ясно - още един привърженик на задръстването на болниците.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спрете да ни занимавате с тези сухи съчици. Хората искат свобода, а свободата иска жертви, включително човешки животи, включително и детски животи!
25
2
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Политиците да се вземат в ръце и да не плашат със смърта на децата, от тази изкуствена болест, защото ако това се случи, ще бъдат разкъсани с голи ръце. И дебелата, охранена полиция ше бъде с народа, защото няма как техните деца също да не пострадат. Политици, затворете военно-микробиологичните лаборатории, които са пруснати в затънтени покрайнини! Там не се правят кукли Барби!
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алооо, не четете ли статията???
Става въпрос за деца от африкански и азиатски произход. На нашите нищо им няма и това е ДОКАЗАНО!!!
23
2
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
Политиците да се вземат в ръце и да не плашат със смърта на децата, от тазин изкуствена болест, защото ако това се случи, ще бъдат разкъсани с голи ръце. И дебелата, охранена полиция ше бъде с народа, защото няма как техните деца също ще пострадат. Политици, затворете военно-микробиологичните лаборатории, които са пруснатаи в затънтени покйрайнини! Тем не се правят кукли Барби!
22
4
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 1 месец
Протича ....аз и жена ми бяхме болни ...малко температура главоболие липса на мирис и вкус...бебе и дете на 7г. дори не кихнаха....нулеви симптоми...т.е. нищо не протича при тях....дори не се разболяха.
21
1
 
7
 
! Отговори
Bond преди 1 месец
Абе мисирки, къв е тояпсихопат, който сте сложили на снимката? Чекатило изглежда по-нормален!
Нямам нищо против човека, но тази снимка е подигравка, особено когато говори за деца
20
1
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Спрямо бойките мъртви деца по света и азмера на България... следва да се очаква да умрат 3-4 деца у нас в следствие на този пост ковид синдром
19
4
 
5
 
! Отговори
добре бе... преди 1 месец
питам се специално на тази 'новина' кой на коментарите слага палци надолу.
какво изчадие трябва да си за да го правиш това.
даже 5те тролски лева не си заслужават да слагаш минуси.
обработват децата ни.
какви изчадия са ви раждали и възпитавали се питам, че да кликате тука минуси на най-нормални мнения.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви.
17
3
 
10
 
! Отговори
такааа.. преди 1 месец
Понеже балона се пука вече малко по малко и намалява броя на балъците, които вярват на този цирк и страхът, който ни насадиха си отива (това аз лично го виждам и по улиците и в магазините, на никой не му дреме вече) и те решиха да посегнат на най святото - децата. Като изострят страхът ни за тях. Страхът за това за което българинът живее и за което е готов да даде собствения си живот. Чудя се как не ги е страх от това което ще им се случи когато балона окончателно се спука?!
16
2
 
4
 
! Отговори
Шопо преди 1 месец
Е нали децата не ги ловеше КОВИД19 ,бе алоууу?
15
3
 
5
 
! Отговори
Плъх преди 1 месец
Господин психар, вие имате ли деца ? Първо ? После ...има много ефекти стряскащи хората около вас. И накрая. ... Защо се дава трибуна на хора на по 20-25 години ,които никога не са ставали родители ?! Все едно да питаш обущар как се мери ток ? Или други абсурдни сравнения ? Оставете ни нас родителите да решаваме проблеми ,които ни касят ,а вие си останете малки , незначителни и излишни докато го направите . Благодаря
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставя психични увреждания след себе си. Точно като на тос
13
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Хм

Затова пък голямото ми дете ксчи 20 кила от стоене вкъщи. Не смее да излезе, защото заради постоянното облъчване с такива новини, го е страх да се покаже сред хората. Имам голям проблем с това и директно обвинявам статиите като тази, НОЩ, здравния министър и останалите мисирки като тоя доктор по телевизията.
12
7
 
11
 
! Отговори
Др. Акула преди 1 месец
Усещате ли как атаката се премества към децата? Медийната, пропагандна атака? Една година нищо им нямаше, изведнъж ТРЯБВА ДА ПРОДАВАТ неработещи псевдоваксини, и всеки ден има нещо за това колко заразни са децата, и колко зле го карат, и как трябва да ги тестваме, и много, много скоро ще дойдем до точката от плана ДА ГИ БОЦНЕМ с еуксперименталните, нетествани химикали! Дано тогава най-после, най-накрая се събудите!