Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.

Спад има при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв.
11 фев 2021 08:55, Елка Василева
196
Всеки ден нов милионер у нас – рекорден брой депозити над 1 млн.
Снимка: архив, Dnes.bg

Всеки ден в страната се появява по още един човек с над 1 милион лева на депозит в банка. През последното тримесечие на 2020 г. влоговете на граждани с над 1 млн. лв. в тях са нараснали с 110 броя, показват данните на БНБ, цитирани от „Труд“. Така в края на годината милионерските депозити достигат абсолютен рекорд от 1180 броя.

За първи път общата сума на спестяванията в депозитите на граждани с над 1 млн. лв. във всеки от тях надминава 3 млрд. лв.

Парите на заможните българи в банките се увеличават най-бързо. Само през последното тримесечие на миналата година общата сума на парите в милионерските депозити нараства с близо 15%. За година натрупаните средства в тези влогове се увеличават с над 21%, или с близо 530 млн. лв.

Явно заради пандемията заможните българи са ограничили луксозните си покупки и екскурзии, което води до ръст на парите им в банките.

Увеличават се средствата и в по-малките депозити на граждани. За година спестяванията на домакинствата в банките нарастват с 5,396 млрд. лв. или с 9,7%, показват данните на БНБ. На второ място по ръст след милионерските депозити са влоговете на граждани със суми между 500 хил. лв. и 1 млн. лв. За година те нарастват със 17% и достигат 2106 броя. А общата сума в тях се увеличава с 16%.

На следващите места по ръст с много близък резултат са влоговете със суми от 100 хил. до 200 хил. лв. и със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. Броят и общата сума в тези депозити нарастват с над 12% за година. Колкото по-малки са депозитите, толкова по-малко е увеличението на средствата в тях в рамките на година.

Само при най-малките влогове на граждани със суми до 1000 лв. има спад. За година те намаляват с 423 хил. броя, а общата сума в тях се свива с 28 млн. лв. Това може да се дължи на обединяването на няколко депозита в един по-голям. Но освен това много хора са принудени да изтеглят малкото си спестявания, за да закърпят семейния бюджет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
2
 
! Отговори
От коя партия са ? преди 3 години
И ние да се включим ,че ни омръзна тая бедност !
177
3
 
7
 
! Отговори
Пони преди 3 години
То и '97ма бяхме милионери....
176
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арестуван руски Декабрист попитал конвоиращия го болшевик:- За какво се бориш?Болшевикът гордо отвърнал:- За да няма богати!- Колко жалко, - отвърнал декабриста - а, баща ми и аз се борихме, за да няма Бедни!
175
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това е по скоро притеснително дано скоро да не станем всички милионери.
174
2
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Това не са ли парите който ги дават на чорбаджиите от герб за коронавируса вместо да ги вземат безработните
173
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тоя темп на забогатяване всички българи ще забогатеят на милионери след 17 хиляди години. Явно няма смисъл от демокрацията.
172
4
 
4
 
! Отговори
ще го умъртвят 2 преди 3 години
Тиквата няма шанс. БЛЕКРОК дори спонсорират ЦВЕТАНОВ за удар в гърба. Тук говорим за мощна коалиция от БЛЕКРОК, БАНКИТЕ(без тези на Цветанка подобни), ГРУПАТА НА ЧАСТНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ, ЦВЕТАНОВ.И въобще не броя Божков, Радев и подобни.И всичко заради частните инвеститори, защото ако те изчисляват една цена за свършена работа, ТИКВАТА плаща 10 пъти повече ДЪРЖАВНИ ПАРИ
171
1
 
7
 
! Отговори
погледни ослушай се преди 3 години
Всеки наследствен комунист става милионер вече не споменават работници и труженици само "оставка и Бойко".
170
1
 
15
 
! Отговори
до анонимен преди 3 години
Малцина са българите, които с честен бизнес и откриване на работни места са станали милионери по честен път и с труд.-------------За какъв "честен бизнес" у Бг говориш, бе, братле!Всеки опит за подобна дейност беше изкореняван още през 1991 г. от борчетата на СИК и ВИС с "огън и меч"!Що обикновен и наивен народ изгоря...Едно от мотото на Иво Карамански беше - "Де що е бизнес с печалба над 20 лева требва да е наш!"И днес е така, но вече чрез Следователи и Прокурори!
169
4
 
2
 
! Отговори
ще го умъртвят 1 преди 3 години
Частн. инвест. от няколко месеца обсъждат ТИКВАТА! Чрез BlackRock и БАНКИТЕ при тях не влизат непроверени хораBlackRock веднага започна кампания с "***" срещу Тиквата. Нищо случайноБанките гледат лошо ТИКВАТА, защото Инвеститорите вече не взимат кредити от тях. ПРИЧИНАТА:Тиквата отнема "ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ"(работници,машини) чрез проста схема- ПЛАЩА НЕИЗМЕРИМО ГОЛЕМИ СУМИ ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА. Така инвеститора не могат да правят бизнес, защото няма ИЗПЪЛНИТЕЛИ за парите, които БАНКИТЕ дават.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2021/02/11/vseki-den-nov-milioner-u-nas-rekorde
168
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 181А още по-малко са тези, деот са "останали"
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1812/3? Много малко, бе! Ако има един на сто, дето не е, ще е забавно.
166
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се направи по-задълбочено изследване ще се види, че 2/3 от тези т.нар. милионери са хора близки до управлението, които усвояват пари по подарени европроекти и какви ли не държавни поръчки и прочие. Малцина са българите, които с честен бизнес и откриване на работни места са станали милионери по честен път и с труд.
165
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааа.....Дюшек, Юрган и Буркан милионерите у Бг съ "почуствали" нещо нередно, и съ решили да съ "Легализират"!?Кво ли има дъ ставъ?????
164
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е проблем, че има богати българи, проблем е ,че има бедни българи и е крайно време това да се поправи и се вложат средства в човешкия капитал - за образование,професии, работни места,добри условия на живот и труд,добри социални услуги.
163
3
 
16
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 години
Тази новина отвсякъде е фалшива.Не се появява всеки ден по още един човек с депозит над 1 милион лева, а се появява депозит за над 1 милион лева. Примерно някоя мутра всеки ден вади от чекмеджето над 1 милион лева и си прави нов депозит. Това е един човек с много депозити над 1 милион лева, а най-вероятно горе-долу е така - малко хора с по много депозити за над 1 милион.Това не са депозити само на граждани, а са Депозити на домакинства и НТООД, в които влизат партии, синдикати и много други.
162
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всеки ден", като утре и в други ден станаха два дена!
161
3
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 171Дръж! Четох, че ще помпат биткойна докато стане 300 000 долара за 1
160
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки тука ония ден е гледал Вълкът от Уол Стиийт с Леонрдо, гледал две видея на Ружата и се надъхал, че е крипто инвеститор. ... Айде ... свърши ми обендата, не моа се занимавам с васа!
159
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 165250к на ден? Ехааа! Те такива транзакции не правят в инвестиционните банки, ама при вас си ги правили на ден. Айде тига лъга хората, бе!