БАН готова с родна ваксина срещу всички щамове, кога?

Проф. Чорбанов: Държавата игнорира всичко, което се прави
Обновена: 15 фев 2021 23:15 | 15 фев 2021 23:14, Веселина Йорданова
73

Българската академия на науките е готова през лятото да покаже прототипа на ваксина срещу Ковид-19, която да създава имунен отговор срещу всички мутации на вируса. Това заяви имунологът от БАН проф. Андрей Чорбанов в студиото на "Денят ON AIR".

"Лятото ще сме готови с прототипа, но държавата категорично игнорира всичко, което се прави. Аз основно си говоря, те не говорят. Получаваме в момента дарения от различни организации, ще изразя своята благодарност към всички, които ни помагат. Ще отсрамим страната и науката", подчерта проф. Чорбанов.

По думите му държавата не се съветва с учените за каквото и да е било, а търси помощта им след вече минали събития.

"Не става дума за много пари. Нашата ваксина е със специален носител, абсолютно безвредни частици. Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт. Нашата ваксина ще отговори на всичките мутации и ще довършим експеримента", категоричен беше имунологът пред Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в момента хората нямат основа, чрез която да направят избор с коя ваксина е най-добре да се имунизират.

"Аз не бих се ангажирал да кажа коя ваксина е най-добра, няма странични реакции, няма проблем и за хората с автоимунни заболявания. Оттук нататък за ефективност - изключително трудно е да се каже, времето ще покаже", отбеляза имунологът и добави: "темата за ефикасността е болната тема на всички".

"В никой случай не може да се каже, че някоя ваксина е по-ефикасна от другата. Това са генетични ваксини, изобщо не става дума за вкарване на цял вирус, вкарва се само един имуногенен протеин. Научните данни за ефективността са изключително спорни", каза той.

По думите на проф. Андрей Чорбанов при ваксиниране на 70-80% от хората би трябвало да изчезне вируът масово, само ако ваксината работи. "2 ваксинации би трябвало да са достатъчни".

"Трябва да се знае, че навсякъде ще има хора, които никога няма да се ваксинират", поясни специалистът.

"Темповете в България не мога да коментирам, защото зависим от доставките, от логистиката. Позитивен резултат при ваксиниране може да помогне на хората като мен, които се съмняват, да се ваксинират", допълни той.

И обясни, че във ваксината на AstraZeneca има маймунски щам, който не заразява добре човешките клетки и затова тя показва по-ниска ефективност, а руската държава има много опит по правенето на ваксини, затова не трябва да бъде подценявана.

"Действително доста групи не бяха тествани, няма как да се проследи етапът на ефикасност, само времето показва дали е така", каза проф. Чорбанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: банваксина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама че шашаво оформено заглавие!До кога?
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ***"Прокурорите се пребиват от работа"Пребит прокурор не съм виждал от 15 години, но и тогава не беше от работа.
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
832 лева за асистент. За да станеш асистент в БАН по каналния ред, се изискват поне 5 години в университета. Доцентите са с 1400 лева. Извинявам се, но как я мислят тая работа? София, 832 лева бруто. Че то, да хващат да учат уеб дизайн или поне да се хванат, като чистачката в IT компанията с 1200 лева...
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАН има бюджето то 118 млн лева за 2021-а. Увеличен е с 12 млн лева, защото се е скачила минималната зплата и са вдигнати с 10% сумите. БАН има множество задължения, които нямат нищо общо със рязработката на ваксини. Не много пари остават за това. 120 000 лева, са годишният бюджет за сладки и бира на някой малки родни IT компании. Че БАН има проблеми - има! Но сме изоставили науката си! А иначе се оплакваме. Ами хора - без подкрепа, без воля ... как да стане?
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бързайте, де... не е пукнала пушка! Работете си спокойно.
17
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
политическата класа на ЕСССР е зависима от русия,китай и с.корея,предават Народите и идейте с които бе създаден ЕС...докараха се от зависимост от русия и офшорни но....безпомощност...залагат животите ни...Свободата ни...невиждани убийства и предателства от шепа олигарси...отнемащи животите на милиарди по-света...кой от Световните Лидери пръв ще се възползва да назове нещата с истинските им имена и ще спечели доверието ни????Кой Световен Лидер ще осигури оцеляването на Света ни??
16
2
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
и носите поя си...и развявате байраци...политическата и икономическа класа назначила си съдебна и прокурори обслужват чежди интереси...Държавника...обичащият Народа си ще наложи Образованието като приоритет...национални предатели...продават децата ви като работна ръка на "приятелите" им н ЕСССР...къде е Свободата и Справедливостта???сдецата ни са роби!!!ние живеем в несправедлив свят и нещастни!!!лицемерието ви е безгранично...и самоубийствено разбира се...слепи сте и не го виждате
15
5
 
5
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До яловия БАНправ си репа...то вие с тиквата си сте самодостатъчни по...руски...обаче Народа на България пръв хвърли бомби срещу Одрин с авиацията си...знам,че не знаеш...Образованието на Народа ни е първи приоритет...ако сте държавници,политическата класа и обслужващата ги съдебна...прокурорите превръщат Народа ни в "управляем матрял" с цел запазване властта...от алчност...зависими...предават Народа ни...ще ви съдим Строго...децата ви...внуците ви за национално предателство...имуществото ви
14
2
 
9
 
! Отговори
преди 3 години
Е като им е толкова добра идеята, да правят фирма, да взимат венчър капитал и да действат...Всички на държавата чакат, а държавата е най-лошият бизнес мениджър."В никой случай не може да се каже, че някоя ваксина е по-ефикасна от другата."Това, естествено, е глупост. Точно затова се правят изпитванията сред мащабни групи, за да се види статистически обосновано каква е ефикасността... И резултатите са пределно ясни някои от ваксините са по-ефикасни от други.
13
3
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Ваксина има ! Ракия 55градуса ,чесън и припечени *** ребра.Ама колко от гражданята моат си го позволят.Затва одите кът гламави а са ваксинирате с разни чужди илачи. И таа год май жа са мре яко. Иде и финанциална криза. И голем глад.
12
4
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
"Вдигне ли се нейде олелия,то се знае-това сме ние!" - та си мисля дали няма да се разпространи някой нов щам на коронавируса - "Made in Bulgaria" и отново да се прочуем по света?...
11
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Професора не е лакей, а Борисов такива със самостоятелно мислене и които не са склонни да се самоунижават и да славят великия вожд хич не ги обича. Така че на финансиране докато Борисов е на власт да не разчита. Борисов дава много повече пари на поповете, отколкото за наука.
10
3
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Това за което пишеш е българската концепция за наука и бизнес (така му казват в бг'то, вместо индустрия) хахахаха
9
3
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Оооо не ги знам такива, но не изключвам. Аз имам предвид определени хора с наночастици. Те не правят добавки за фитнесите.
8
0
 
0
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Айде бе тези ще изпият всичко и накрая ще кажат омайната Ракия всички щамове алкохолизира. Азе казанджия с ковида не съм чул да има.
7
4
 
4
 
! Отговори
пушката преди 3 години
Що да реве казва истини ,не ви ли харесва да не си финансов министър сигурно даде милиарди или каго куче-пенсионерите 50 лв подаяние,позор не е ли гледал възрастни хора стига сте се гаврили с хората ходете си!!! Тази работа не е за вас управляващи.
6
3
 
11
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А примерно, в Япония, Такара работят в тясно сътрудничество с Университета в Осака. Или така наречената връзка между наука и индустрия. В България примерно, Софарма можеше да работи с БАН, а не да таблетира субстанции от Китай на ишлеме.
5
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ваксина ще е по-зле дори от Спутник Въ, гаранция.
4
4
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Между другото, в Института по органична химия много работят и са на много добро ниво и известни именно с наночастиците в случая- носители.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подир дъжд качулка?!