След смъртта на дете: Управници ли да си идат или да сме по-отговорни?

Решават ли оставките въпроса и защо липсва контрол?
Обновена: 15 фев 2021 22:38 | 15 фев 2021 22:37, Веселина Йорданова
211

Смъртта на 16-годишно момче от токов удар заради неизправна шахта в столицата за пореден път разклати доверието на обществото в институциите, след като те си прехвърлиха отговорността една на друга.

Граждани протестираха пред Столичната община с искане за оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Това се случва по-малко от 2 месеца преди предстоящите избори и неясното политическо бъдеще на страната.

Още по темата
"Аз търся отговорност в хората. Един човек мърляво е оставил кабелите оголени. Заради това, че ние сме свикнали мърляво да си вършим работата, защото твърдим, че ни е ниска заплатата, застрашаваме живота на децата си. Хубаво е да търсим контрола, но той е ефективен, когато нарушенията са малко, не когато са практика. Колкото и управници да си отидат, нещата няма да се оправят - ние трябва да си променим нагласата", заяви в ефира на "Денят ON AIR" политическият анализатор доц. Стойчо Стойчев.

Двамата с политолога Георги Киряков коментираха каква е причината за нелепата смърт на младото момче - липса на контрол от институциите или невниманието на конкретен човек, което Стойчев определи като тенденция.

"Важни са и реакциите на институциите. Отговорността е лична само вкъщи. Освен вината на човека, я има и тази на контролиращата институция. Оставката на Фандъкова няма да върне живота на детето. Под нея има десетки хора обаче, които трябва да са си свършили работата. Най-верният път за политическа отговорност е оставка от институциите", смята от своя страна Киряков.

Експертите коментираха и предстоящите избори.

"Социологическата картина не предполага изненади на изборите. Правителство много трудно ще бъде създадено", каза Киряков пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Стойчев понятието "коалиция" се е превърнало в "мръсна дума".

"Широката коалиционност означава представяне на повече интереси. В момента ни се струва, че липсата на ясна еднопартийна отговорност в кабинета е грешка. В демокрациите, обаче, които имат като нашата конституционна уредба, да имаш кабинет, подкрепян от няколко партии, е нормална практика", добави той.

Според Киряков причината за негативния поглед върху коалициите е противоречивата информация, давана от политиците.

"Голям проблем на коалиционната култура е, че до вчера враждуващи партньори изведнъж си стискат ръцете, уж в името на народа, избирателите и тн. Когато виждаш, че няма да спечелиш мнозинство, не се кълни, че няма да влизаш в коалиция. После разочароваш собствените си избиратели", заяви експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова тъ'по заглавие надали ще се прочете и в "Занзибар" ? Или едните или другите и в двата случая изходът ще е същият, най-доброто нещо е да си заминават тези невежи същества които сме избрали не да ръководят а да изпълняват НАШИТЕ искания, защото те не са ръководители, а ИЗПЪЛНИТЕЛИ на нашите искания, това трябва да се разбере веднъж за винаги и народа да стане по-отговорен при изборът на тези "папуаси" за депутати ! Затъваме защото избираме крадци,бандити,шумкари и ятаци, все ко'мунета...
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста хора са го знаели това и са го подминали, не само този който е направил мизерията.
119
1
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Толупа комсомолец лансира такива версии, защото през живота си не е пипал никаква физическа работа. Освен дето като малък е обикалял столовете да събира по мия за прасетата, като типичен по мияр.
118
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Назначаваме нашето момче за шеф и да получава четири - петцифрена заплата, а той ни е роднина, приятел, политически симпатизант. А това, че НИЩО не разбира, няма никакво значение! Костов назначи 28 годишни девойки за директори на управителните съвети на Техноимпекс, АЕЦ Козлодуй и др. Колкото по не разбират - толкова по-добре.
117
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Общак може да включи кабела само в тьпите фантазии на Толупа-активист на ДКМС, който е поръчал на троловете си да разпространяват тази версия. Сигурно общакът е свързал кабела, докато е под напрежение, без ЧЕЗ да разберат...
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 128Господ да пази децата ти и теб. Това е трагедия в едно семейство, не е просто нещастен случай. Управниците са виновни. Ти да не би да носиш розови очила? Огледай се в какво сме се превърнали. Държавата ни е заприличала на сметище. А колите на 20 години, които ни тровят? А бок-лу-ка, който вкараха от Италия и къде ли не да горят тук?
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния случай на смърт, от липсата на контрол по всички етажи в държавата. За това са виновни управляващите, че не са реформирали системата, а целта е, за да могат да си крадат безнаказано.
114
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парадокс е , че живота на гражданина, който загина на площад Славейков от токов удар от шадравана е оценен на 1000 лв. глоба за един от обвиняемите.Как съдията е преценил, че на практика няма виновни, като има загинал човек ?Този съдебен състав трябва да ни бъде показан - имена и снимки.Съдебната ни система е безумна.
113
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако станем президентска република и Радев е президент бъдете сигурни, че няма да има оголени кабели, пътища с дупки и доходите ни ще нараснат поне 10 пъти. За 800 дни при крадливите Симеон и юпита цъфнахме и вързахме!
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
общака, който е сложил този кабел по този начин -------А какво да кажем за общака -толуп, който стои на върха на пирамидата?
111
1
 
0
 
! Отговори
толупа преди 3 години
Мутри вън.
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бих се учудил, ако техникът оставил оголения кабел сега протестира пред кметството... Колко пъти сме виждали безотговорни хора и не сме направили нещо! Защо - да не си разваляме отношенията, какво ни засяга, началник ни е и т.н.
109
1
 
5
 
! Отговори
ТУЛУП с 2000 преди 3 години
АЗ СЪМ ОТГОВОРЕН КАТО ЕДИН ТОН СУДЖУКИЗБЕРЕТЕ МЕ ПАК
108
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има електротехникуми в България, как да няма. Ние едни плочки не можем да наредим за милиони, ти питаш за електротехникуми. Милиони се дават за проекти и са извършени НЕМАРЛИВО при това с качествен контрол. От толкова контрол, новите магистрали се разпаднаха.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да има наказани. Разбира се вината носи изпълниятелят. Да е бил по-внимателен. Качествен контрол може и да не е имало. Викам си аз някой мъpльo от ЧЕЗ да ми направи нещо и да прекара ток до някъде. Ако аз не разбирам (не че те много разбират, електротехниката е за тройкаджии средняци), и ми прекара кабел, от който после някой ще умре, кой е виновен? ЧЕЗ, разбира се. И в частност- бай Иван, който е сложил кабела.
106
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради тези ***, които е напускал да пишат глупости, Толупа заслужава *** като куче - виейки.
105
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласете се, че НЕ Е нормално да пратиш детето си на училище или курс сутринта и да почине от токов удар на тротоар близо до шахта. До къде ще стигнем така? Управниците пак не били виновни. А кой? Ще го изкарат нещастен случай, ще видите. Нашето правосъдие само констатира случая, ще стигнат до причината на смъртта и до там.
104
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двете неща са важни.Управляващите да създадат правила за работа и да контролират изпълнението им и всеки гражданин да бъде максимално отговорен и перфектен в работата си.Не може кой когато си реши да отваря тези шахти и да прави каквото си иска.Сигурно има камери , които са записали кой е работил по тези кабели. Не е трудно да се установи субекта.И не на последно място има ли електротехникуми сега в България?
103
2
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 3 години
Да кажам, че минавам от там всеки ден и видях за какво става въпрос. Прочее кметът на тамошната община НЕ е от ГЕРБ.
102
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото си е лошо, но така никой не попита.... Дали детето не се е опитало да измъкне кабела с цел кражба за предаване на метала за вторични. Тая етнос като види кабел и се лепи като магнит. За мен това е опитал се е да открадне кабела!

Спонсорирани публикации