Незаконен кабел от незаконен обект убил 16-годишния Людмил

Нито един от петте павилиона няма нужните документи
Обновена: 17 фев 2021 13:14 | 17 фев 2021 12:25, Веселина Йорданова
271
Незаконен кабел от незаконен обект убил 16-годишния Людмил
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Кабелът, заради който след токов удар живота си загуби 16-годишен младеж, води до един от обектите в двора на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той е поставен незаконно на незаконен обект.

Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след назначена проверка.

Още по темата
Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат разкрити, посочи тя.

От думите й стана ясно, че за нито един от преместваемите обекти около мястото на инцидента - общо пет, няма нужните документи, тоест те са незаконни.

Имаме подавано напрежение на напълно незаконен обект, заяви Фандъкова.

Кабелът е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия. Фандъкова обясни и че това е станало на база на "хвърчаща бележка" от май 2011 година, на базата на която се сключва договор за присъединяване.

Тя е подписана със запетайка от главния архитект на район "Триадица", тоест подписът не е на арх. Шишков и тепърва ще се установява на кого е.

Павилионът е продаден през 2016 г., но отново с новата фирма има сключен договор с ЧЕЗ при същите обстоятелства - без удостоверение за въвеждане в експлоатация.

На същата шахта през 2019 година са премахнати всички незаконни кабели при ремонт на светофарната уредба, стана ясно още на брифинга.

Фандъкова заяви, че отварянето на шахтите е проблем, който очаква своето решение и може да се преодолее с поставяне на датчици.

За два от обектите на тротоара район "Триадица" е провел конкурс, има сключен договор и получава наем от тях. В документите на всички са открити пропуски и нарушения. Те нямат удостоверения за въвеждане в експлоатация и са незаконни. Болницата има договор за наем с другите два обекта, които са без схеми за поставяне и без да са въведени в експлоатация. Това е установено от район "Триадица" през 2018 г. и започва процедура за премахване. В документите обаче са открити пропуски от общинската дирекция по строителен контрол и тя ги връща на района за допълване. До момента новите констативни актове не са предоставени обратно.

Твърденията на район "Триадица", че не са получили отговори от болницата и от областния управител, по мнение на експертите такъв не е бил необходим и затова изпратихме писмо за приключване на процедурата. За останалите три павилиона главният архитект издаде актове за стартиране на процедура за премахване", съобщи Фандъкова.

От септември миналата година са изпратени 6 писма на район "Триадица" за проверка за наличие на незаконни преместваеми обекти. Такова разпореждане е дадено на всички 24 района. Обратна информация не е изпратена само от два района, другият е "Панчарево".

Фандъкова напомни, че в промените в ЗУТ, на които бе наложено вето, е предвидено по-лесното премахване на подобни незаконни мобилни обекти. Текстът, който позволява това да се случи в общинската наредба, е бил отменен от ВАС.

Столичната община ще изпрати всички документи и данни от проверката на градската прокуратура.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
0
 
1
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До 243Да, не познавам кмета Божилов, не съм имал работа там. Но щом хората около него манкират и се правят, че работят (остатък от милиционеросоциализма), ами да ги изфъчка, бе! Да намери и назначи млади хора, работещи!
224
0
 
0
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Общинарите раздават на безценица на топ места в София търговски обекти ! А нелоялната конкуренция убива нормалния бизнес !Оказа се и наистина убива
223
0
 
1
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Незаконен кабел от незаконен обект?Айде бе!Все някой е дал зелена светлина на този обект.И, естествено, никога няма да бъде подведен под отговорност, осъден ефективно и глобен още по-ефективно.
222
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Слатина има поне 20 павилиона напълно незаконни ! Даже са си ги бетонирали , за да не ги бутне никой ! Фандъкова , ти си фандък за някой ! Ниски наеми , не плащат такса смет , която за другите търговци е убийствено висока ! Махайте фандъците на Фандъкова незабавно !
221
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да твърдите, че кметът на Триадица е най-виновен, вероятно никога не сте си имали работа с въпросната община. Кметът Божилов е от малкото, ако не и единственият, който си върши работата там. Но има куп други хора, които не си вършат съвестно задълженията, меко казано. Всичко това го казвам от опит.
220
2
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Когато се случи нещастие, типично по български започваме да си прехвърляме топката на отговорността. Факири сме в това отношение. Според СГС Чез също имат вина, според ЧЕЗ СГС има вина, защото са им дали документ и т.н. Според мене кметът на Триядица е най-виновен, той би трябвало да знае какво става в района му. Дано този път разследващите достигнат до истинските виновници. Незаконен кабел - това си мирише на корупция, и то яка. Там и аз съм минавал! Жалко за момчето.
219
0
 
9
 
! Отговори
Вики преди 3 години
Излезе, че от 5 проверени обекта 5 трябва да се премахнат. Кога ще проверите останалите такива в София, госпожо Фъндъкова? Или мислите, че с тези 5 приключваме? На всеки тротоар ли трябва да умре дете, за да си свършите работата? ЧЕЗ безспорно имат вина, но те са частници. А вие сте на заплата от мойте данъци и работата ви е да не допускате "незаконен обект с незаконен кабел". И на вас и на кметовете и на тия под тях да ви *** ******а
218
0
 
6
 
! Отговори
F200 преди 3 години
Бай *** няма да се озъзнае! Тарикати навсякъде. Нагли шофьори, нагли родители *** възпитават нагли деца, наглеци в работата готови са премажат всеки само да останат в града, да се прецаква е станало народен спорт който успешно се наложи !
217
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А имали законни кабели, в провинцията цялата електропреносна мрежа е от Живково врвме, но Електроразпределителните дружества отчитат милиони инвестиции и изнасят парите навън, при малко по - лошо време четем как села и общини са без електричество. За съжаление това е реалността в БГ.
216
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се е скатал Димитър Божилов, кмет на Триадица? *** и Христо Иванов да не са му забранили да излиза и да говори? Разбра се, че техният кандидат е босоног в политиката и нищо не разбира от управление. Сигурно сега ще тръгне да бяга и да говори как вече не иска да се занимава с политика.Този и Фигурантът няма да успее да го защити...
215
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен ЧЕЗ и парламента са истинските виновници. Защо..? Слагат каруцата пред магарето. След като има план къде какво ще има ,да се задължава ВиК дружеството и притежателя на преносната мрежа точка за достъп до имота или обекта.След това бизнес .Точка. Другото е корупция.
214
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишеше някъде по другите сайтове, че документът бил тип билет за баня. Сега сме в очакване да дойде теляка.
213
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е промяната на фигуранта. Това е неговата визия за борба с корупцията.
212
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Община Триадица заедно с община Панчарево са единствените, които са отказали на 6 искания от Фанъдъкова за проверки и отчет на незаконните постройки през 2020та. Явно са го ударили на своеволия и дори саботират Софийска голяма община.
211
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кметът на район Триадица е позволил слагането на тези кабели. Божилов е кмет на *** от ноември 2019 г. През юли 2019 г. всички незаконни кабели са премахнати от тази шахта. Павилиони и кабели са допуснати през 2020г от него и назначения от него главен архитект на Триадица.
210
0
 
7
 
! Отговори
azz преди 3 години
Корупция, корупция, корупция.
209
0
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Всички павилиони в София са раздадени на безценица на близки и познати! Фандъкова да не се прави на ущипана ! Има стотици такива обекта , които са вързани към енергото и ВИК кой както намери за удобно ! Да ги махат незабавно от тротоари и градинки
208
6
 
6
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Аз мисля че цялото Правителство на Грабителите е незаконно, и трябва да се маха. Кой ще дойде ли? Ами то по-добре Баба Пена от Долно *** да дойде, по-добре ще се оправи от негово величество Крал Тиква
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
законен незаконен не е това проблема, проблемът са кабелите. да слагат пластмасови или дървени кутии най-добре, а не метални които се крадат. тоя проблем не е от вчера
206
3
 
5
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Датчици на шахтите?!? Човечеството може да бъде спасен от *** само с деветграмови датчици в черепната кутия. Колкото по-бързо този прокълнат и проклет народ изчезне от лицето на земята толкова по-добре.