Скептицизмът към ваксините ще попречи на масовата имунизация

Абсурдно е да си слагаш животински хормони, а да се страхуват от ваксини
17 фев 2021 11:20, Ния Христова
69
Скептицизмът към ваксините ще попречи на масовата имунизация
Снимка: БГНЕС
Скептицизмът на българите към ваксините срещу COVID-19 ще попречи на масовата имунизация и постигането на колективен имунитет. Това каза в ефира на bTV председателят на Българското научно дружество по фармация проф.Георги Момеков.
 
Според него недоверието в препаратите у нас е повече от 70%. Той смята, че хората имат достъп до информация, но трудно я интерпретират. 
 
"Хората имат нужда от по-сериозна разяснителна кампания. Трябва да спрат да се доверяват на съмнителни източници, защото и у нас се появиха фалшиви съобщения за трагедии, свързани с ваксини, които бяха опровергани в рамките на един ден. Няма алтернатива на ваксинацията", каза още проф. Момеков. 
 
Той е на мнение, че опитът показва, че ваксините са способни да намалят разпространението на инфекцията и допълни, че вече е минало достатъчно време и са натрупани научни данни за препаратите.
Още по темата
 
"Културистите си слагат хормони за животни, но се страхуват от ваксината, това е абсурдно. Зад тези ваксини стоят най-големите фармацевтични компании и най-добрите учени в света", допълни експертът.
 
Проф. Момеков отбеляза, че не е коректно да се сравняват различните ваксини и то на база на резултатите от фаза три. Той изтъкна факта, че над 70 хил. души са участвали в клиничните изпитания на одобрените ваксини, като от тях нито един не е загинал или хоспитализиран.
 
"190 млн. дози са сложени вече в световен мащаб. Хората ще започнат да се успокояват, че ползите от ваксините са по-големи", допълни той.
 
В масовата ваксинация срещу COVID-19 в страната ще участват 318 ваксинационни пункта. Паралелно имунизации ще се осъществяват и от личните лекари, по предварително изготвен списък. Очаква се масовата ваксинация да започне през март. 
 
Експертът обясни, че не очаква да има логистични проблеми по време на процеса, защото страната ни е сравнително малка и добави, че той вече се е ваксинирал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
5
 
! Отговори
До Кика преди 3 години
И който се ваксинира, пак в другия черен списък, та като изпищи след някоя година,да няма претенции за лечение.
57
0
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
Генома го мапнаха през март месец. Клиничните тестове ги пуснаха края на Юни месец. Ваксината беше пусната Ноември. Сиреч за 3 месеца е направена при стандартна времето разправяха, че е 3-5г, при мега ускорена процедура ще могат за 14-18 месеца. Направиха я за 3! КАК ДА НЕ СА СКЕПТИЧНИ ХОРАТА?
56
1
 
6
 
! Отговори
Замислен млад човек преди 3 години
Аз съм младеж, но тава неистово промотиране на ваксините ми напомня един друг процес в историята - колективацията в комунистическите страни. Уж колхозитв, совхозите, ТКЗС също щели да създадат небивал начин на живот, а никой не ги е щял. Неомакарксистите даже имат нов термин за нещящите ваксини - ***. Според тях новите кулаци няма да имат право да пътуват, да се лекуват, да ползват фитнес и т.н Жалко, че тези, които сега промотират бясно - утре ще бъдат обвинени, че са се опиянили от успехи
55
4
 
14
 
! Отговори
Неее преди 3 години
Пътувал съм из Африка. Ваксиниран съм с почти всичко. Бях убеден, че трябва. Сега съм убеден, че не трябва. Вирус има, пандемия няма. И стотинка не давам на измамници,освен ако не е насилствено.
54
5
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
90 % от българите ще се ваксинират със " СПУТНИК-В " --"-НА ПУК" НА САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА И ОТ ЛИЧНО УБЕЖДЕНИЕ !!!!!!!!!!!
53
0
 
16
 
! Отговори
До54 преди 3 години
Такива неща като"Безплатни"ваксини няма! Родното "слънце" БоЕко плати за наша сметка едни 305 милиона лева за ваксини,виж това кога ще ги видим и евентуално да ги използваме е друга тема!
52
0
 
17
 
! Отговори
Тя преди 3 години
Истината е, че по цял ден обикалят разни медицински експерти по медиите и всеки си дава различното мнение за нещо ново на света и е нормално човек да е скептичен. И когато е намесена и политика с абсурдни мерки, за половината от които няма никаква логика и полза.Ако наистина имаме достатъчно ваксини, започнете едно масово ваксиниране, който желае естествено. Прекалено е това стресиране на хората от сутрин до вечер, защото ефекта е точно обратен. След като сметките си текат, всичко е ок!
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какво се е ваксинирал уважаемия и с какво предлага да се ваксинират данъкоплатците?Че има разлика
50
31
 
6
 
! Отговори
Кика преди 3 години
Някои хора вече са изкукуригали от фалшиви новини, не виждат каква е ситуацията в европа и света... Навсякъде чакат с нетърпение да се ваксинират, а в България умниците.... Ще са опитни зайчета... Ще им промиват мозъците.... На всички, които говорят против ваксинация вече им са промити мозъците. Който не иска да се ваксинира В ЧЕРНИЯ СПИСЪК И РАЗБОЛЕЕ ЛИ СЕ... БОГ ДА ГО ПРОСТИ
49
18
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
демек производителя да подпише, че поема отговорност и ако след 5 години човека има рак да каже "от ваксината е, ще ви съдя" :D Все едно до сега нямаше рак. Недоказуемо е за това никой не поема отговорност. Бизнесмените ми те :D
48
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има случай на човек умрял 25 минути след поставяне на ваксината и мисирките пак се опитват да крякат, че не било заради ваксината - няма таива ***
47
0
 
9
 
! Отговори
проверка преди 3 години
Добре е да се провери този, безпричинно нападналия дали не е ваксинира, скоро.
46
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като всичко е ок , нека производителите подпишат съгласие, че носят отговорност и доверието може и да се върне.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лъга ли бе само търсят оправдания че се провалиха и пак сме последни пак кръгла нула.
44
2
 
30
 
! Отговори
бла бла бла преди 3 години
До обяд дъвчем броя на новозаразените, следобед се прехвърляме на ваксините.И така бавно "умираме", но не от ковид.
43
3
 
19
 
! Отговори
Нане преди 3 години
"Ваксини" с часовников механизъм. Нано.
42
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който си инжектира тези гадости ще умре като куче на улицата или пред очите на близките си.
41
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро всички инжектирани ще умрат и тогава ще има грозен вой за нов щам и още по- смъртоносни "ваксини" и терор. Гответе се.
40
25
 
8
 
! Отговори
Конспир@тор преди 3 години
Отговора на скептицизма ще е например ограничаване на свободата на движение на не желаещите да се ваксинират ,по всички линии....в това число и на труд !
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моите танзанийски кози са големи оптимисти, ама и те не я щат.

Спонсорирани публикации