36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!

Коалицията за живот без тютюнев дим иска политически решения
Обновена: 23 фев 2021 09:23 | 23 фев 2021 09:15, Камелия Цветанова
106
36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!
Снимка: Pixabay

Политическите сили, регистрирали се за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения на проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

От организацията подчертават, че тютюнопушенето е сред най-сериозните проблеми, засягащи здравето и благополучието на българите. Според данни от току-що проведено проучване голяма част от младите хора у нас подкрепят по-строги мерки за контрол на тютюна.

Още по темата

Децата в България пропушват твърде рано – 36% от момичетата и 27% от момчетата на 16 години пушат ежедневно. Общо 32% от българските шестнадесетгодишни са употребявали цигари поне веднъж през последните 30 дни, докато средната стойност за Европа е 20%, обясняват от коалицията.

Необходими са ясна политическа воля за промяна на тази плашеща статистика и законодателни промени в съответствие с Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, по която България е страна, пишат до политическите сили от Коалиция за живот без тютюнев дим.

От обществената формация настояват кандидатите на изборите да включат в програмите си 7 мерки: подобряване ефективността на контрола по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити и на някои открити обществени места, въвеждане на ясни правни определения, например за „закрито обществено място“ и „тютюнопушене“, в Закона за здравето и други нормативни актове; пълна ефективна забрана на външната реклама, излагането на тютюневите изделия в местата за продажба и забрана за промоция и спонсорство от страна на тютюневата индустрия; повишаване на акциза на тютюневите изделия – в това число и на нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари; подписване и ратифициране на Протокола за премахване на незаконната търговия с тютюневи изделия към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО (РККТ); активна превантивна комуникация на държавата и помощ за желаещите да спрат да пушат; ефективно противодействие на вмешателството на тютюневата индустрия при решаване на въпроси, свързани с общественото здраве, и конкретно при приемането на мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Според национални представителни проучвания 57,9% от младите хора смятат, че трябва да се наложи по-строг и ефективен контрол върху спазване на забраната за тютюнопушене на обществени места. 48,9% от тях са на мнение, че трябва да се забрани рекламата и промоцията на тютюневи изделия, като 63,7% не са съгласни децата и подрастващите да виждат реклами на тютюневи изделия на билбордове, транспаранти, плакати по улиците.

Резултатите от изследването сочат, че 80,1% от младите хора са съгласни, че трябва да се премахне незаконната търговия с тютюневи изделия, а над половината от тях (52,3%) искат държавата да спре вмешателство на тютюневата индустрия при изработването и прилагането на политики, отнасящи се до общественото здраве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. За продажба на цигари на непълнолетен отнемане на лиценза за търговия с алкохол и цигари на магазинчето, супермаркет или друго.2. Покупка на цигари се извършва само с банкова карта а не кеш. това може да гарантира пълнолетието на притежателя и.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реклами не съм виждал, освен на места на които ги продават.Но сериозния въпрос е - кой прибира рушветите, за да се продават масово цигари на деца?Защото те под 18г., не трябва да могат да си ги купуват сами.
52
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Японците правят цигари от водорасли със заводски никотин!
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, тази"лоша здравна система"!!! Сядаш отвън на Хепи на бензиностанцията. Идват селки бек с 15 годишно ауди с пазарджишка регистрация и сяда заедно със *** на съседната маса. Пали цигара и я държи високо, та всичкия дим отива в непушачите в съседство. За да не му нарушаваме изконните права плащаме сметката и се омитаме. Всяка сутрин в 5 часа се събуждам с"подпалени"ноздри от цигарата на съседа отдолу, излезъл да пуши на терасата си. Като не ми харесва ще спя на затворен прозор.
50
10
 
9
 
! Отговори
ндаа преди 3 години
Цялата световна прогресивна общественост е бясна, че пушачите не ги хваща ковида!
49
2
 
8
 
! Отговори
А 63 % се чукат .... преди 3 години
като за световно !
48
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забранявай и дигай цените на цигарите! Нема да умрат без цигари, балсам им майката!Кутия цигари 18 лв и точка.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нормално е цигарите да смърдят!В тях има всичко друго,само не и тютюн!Ако запалиш един *** естествено е да вони!Лично на мен миризмата на тютюн ми е приятна!От много години сам си го гледам и ползвам!Няма нищо общо със заводските цигари!
46
2
 
5
 
! Отговори
Dtrumppp преди 3 години
Ани, да мислиш преди да пишеш малко!Ще ти се смеят..
45
1
 
20
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Само пробването на леки наркотици, алкохол и секс да им беше проблема на учениците... А видяхме и резултатите на децата от 7 клас след външното оценяване по математика, помните ли? Средно 3, реално 2ка.Да видим тази година дистанционното обучение, какви резултати ще произведе, освен ако задачите не са от рода на 2+2. :)
44
4
 
3
 
! Отговори
До Dtrumppp преди 3 години
Да! Точно това казвам. Ню Йорк е най-социалистическия град в Америка.Соца в България е органически свързан с pycoфилистията и малко се различава от социализма в Америка, но в края на краищата си е намеса на държавата в живота на личността. Затова те постоянно настояват за намеса на Държавата.А държавата трябва да регулира взаимодействията между правните субекти. това е разликата!
43
7
 
7
 
! Отговори
Пушачч преди 3 години
Да ви имам проблемите.
42
3
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Да излезеш от работа да изпушиш една цигара не е като да не се явиш на работа.Освен това пушалнята е място за срещи и плетене на интриги.Пушачите и алкохолиците са бамбъшкъ хора . . .
41
2
 
12
 
! Отговори
Dtrumppp преди 3 години
До АниВ ню уорк цигарите са $13 тькмо защото акцизите са скьпи. това не е социалистически подходНали не казваш че в Ню Уорк са социалисти!
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е опасно, но ей на - още сме живи!
39
3
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Който...пушач живее в София е на...кяр,защото няма нужда да...пуши;стига му...софийския въздух за 20 цигари на ден.(платена...реклама)
38
3
 
7
 
! Отговори
Сус Марко! преди 3 години
Какво да правите при среща с ***:1. Пълно игнориране - без отговори и емотикони.2. Уведомете другите участници за трола с логичен аргумент. Троловете ги наказват, ако ги разкрият.
37
9
 
13
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Направо получих обриви от тази социалистическа статия.Аз не пуша. Миризмата на цигари ми е противна, но мерките които предлага са прекомерно социалистически.Повишаването на данъците за алкохол и цигари повишава тяхната цена и им създава образ на "елитарни" в очите на младите. В това е проблема!Просто трябва заведенията да изберат за себе си към какви посетители да се ориентират. Когато едно заведение е чисто и свежо то ще изглежда къде по-елитарно от някакво смърдящо предлагащо ефтин алкохол.
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лично на мен рекламата на цигари никога не е влияела. Пуша, защото пуша, отказвам ги и отново пропушвам, но никога решенията ми не са били продиктувани от рекламата. Социалната среда е основната причина за започване на тютюнопушене. Направете кутията 15 лева и аз дори ще ги спра, нищо че пуша от 25 години.
35
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая някой да посочи основния проблем на тази държава!Да! Това са цигарите!