36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!

Коалицията за живот без тютюнев дим иска политически решения
Обновена: 23 фев 2021 09:23 | 23 фев 2021 09:15, Камелия Цветанова
106
36% от 16-годишните момичета пушат, 64% от българите: Спрете рекламите!
Снимка: Pixabay

Политическите сили, регистрирали се за участие в парламентарните избори, да включат в предизборните си програми решения на проблема с тютюнопушенето в България. За това призоваха от Коалицията за живот без тютюнев дим.

От организацията подчертават, че тютюнопушенето е сред най-сериозните проблеми, засягащи здравето и благополучието на българите. Според данни от току-що проведено проучване голяма част от младите хора у нас подкрепят по-строги мерки за контрол на тютюна.

Още по темата

Децата в България пропушват твърде рано – 36% от момичетата и 27% от момчетата на 16 години пушат ежедневно. Общо 32% от българските шестнадесетгодишни са употребявали цигари поне веднъж през последните 30 дни, докато средната стойност за Европа е 20%, обясняват от коалицията.

Необходими са ясна политическа воля за промяна на тази плашеща статистика и законодателни промени в съответствие с Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация, по която България е страна, пишат до политическите сили от Коалиция за живот без тютюнев дим.

От обществената формация настояват кандидатите на изборите да включат в програмите си 7 мерки: подобряване ефективността на контрола по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити и на някои открити обществени места, въвеждане на ясни правни определения, например за „закрито обществено място“ и „тютюнопушене“, в Закона за здравето и други нормативни актове; пълна ефективна забрана на външната реклама, излагането на тютюневите изделия в местата за продажба и забрана за промоция и спонсорство от страна на тютюневата индустрия; повишаване на акциза на тютюневите изделия – в това число и на нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари; подписване и ратифициране на Протокола за премахване на незаконната търговия с тютюневи изделия към Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО (РККТ); активна превантивна комуникация на държавата и помощ за желаещите да спрат да пушат; ефективно противодействие на вмешателството на тютюневата индустрия при решаване на въпроси, свързани с общественото здраве, и конкретно при приемането на мерки за ограничаване на тютюнопушенето.

Според национални представителни проучвания 57,9% от младите хора смятат, че трябва да се наложи по-строг и ефективен контрол върху спазване на забраната за тютюнопушене на обществени места. 48,9% от тях са на мнение, че трябва да се забрани рекламата и промоцията на тютюневи изделия, като 63,7% не са съгласни децата и подрастващите да виждат реклами на тютюневи изделия на билбордове, транспаранти, плакати по улиците.

Резултатите от изследването сочат, че 80,1% от младите хора са съгласни, че трябва да се премахне незаконната търговия с тютюневи изделия, а над половината от тях (52,3%) искат държавата да спре вмешателство на тютюневата индустрия при изработването и прилагането на политики, отнасящи се до общественото здраве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко наблъскано с химия е вредно, включително новите тнар "ваксини", по едно време беше модерно да се зобят с анаболи и много млади спортисти си съсипаха здравето или умряха, това че мнозинството хора правят едно нещо не означава, че е правилно
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е виновен. ОСТАВКА!:))))
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи - тези ограничения да ги слагат на хората, които не си плащат здравните осигуровки. За 30 години трудов стаж съм внесъл в държавата здравни осигуровки за няколко хиляди лева. Моя отговорност е да пуша или да не пуша. Откъде накъде постоянно някой ще ми ограничава правата и решенията - то не бяха маски, ваксини, сега пък цигарите взеха да им бъркат отзад. Крайно време е да се разбере, че човек освен задължения има права, и той решава какво да прави с живота си.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво различава човека от животното? Човекът пуши, а животното не пуши.
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли институция,която да санкционира заведенията,при продажба на цигари и пр.?Къде да се обадя,ако видя малолетен/а/и да пуши?Има ли въобще някой в тази държава,който да контролира поведението на тийнейджърите, извън училище и семейство.Лично аз съм правила забележка на дете с цигара и бях потресена от отношението на хората около мен-пълно безразличие!
69
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пушачите са под-човеци... Факт
68
3
 
13
 
! Отговори
Издислав преди 3 години
Спрях ги преди 10 години от раз, след поредното поскъпване, и хич не съжалявам! Да даваш всеки ден поне по 5-6 лева или повече за тея ла й на, от които никаква файда няма, освен да си скапеш дробовете и да смърдиш на пепелник...
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През социализма всички актьори рекламираха цигари и пушеха във филмите.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А коалицията на "КК" иска всички мъже да са с поне 25см и да се забранят сексшоповете!Всеки си прави коалиция, пуска искания и гледа жално за подаяния!След кто не искате децата ви да пушат - възпитавайте ги! С коалиции не става!
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През соца рекламата на цигари идваше от Западна Европа и САЩ.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идете в страната на марлборо.
63
5
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Проблема не е в рекламата.По време на соца бяхме деца и пушехме масово, без да сме гледали реклами.
62
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пушат и пият здраво ама ги е страх да се ваксинират че ще им увреди системата. Няма такъв смях. Засякох няколко авера дето друсат амфети, пушат и пият и ми викат как нямало да се ваксинират...
61
6
 
4
 
! Отговори
Без думи преди 3 години
Отказах цигарите преди десет години,но оттогава досега се отприщи друг порок в мен - злоупотреба с бира.В резултат на това качих ''скромните'' 70 кг.Развих затлъстяване,задух,безсъние,хипертония,еректилна дисфункция,гинекомастия,дискови хернии....Не мога повече...
60
2
 
2
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Тия цигари нещо голям толеранс им удариха последната декада.Като знам като бивш пушач последно пуших за 4,20 кутия през май 2012.Сега същата марка е 5,20.А преди като помня почти всяка година с по 30-40 ст.хвърчаха нагоре.А при вуйчо Ваньо бяха стотинки даже края на 90те.Ех,времена....
59
8
 
10
 
! Отговори
haha преди 3 години
Гледам тука разни защитават пушенето и казват, че всичко било опасно. Е, дори и така да е, цигарите са адски гнусни и не разбирам как някой разумен човек би искал да мирише на цигарен дим и около него всичко да е просмукано с такава миризма, та дори и да са безопасни напълно...това е ужасно гнусно.
58
4
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Бай Иван обичаше след секс да запалва цигара. И така, с течение нагодините, ги отказа.И като не пушим - да дишаме прахоляка от неподдържана инфраструктура.Вредата от алкохола е значително по-голяма от тютюнопушенето.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си правя каквото искам!
56
7
 
2
 
! Отговори
ало,форумните бекове преди 3 години
Не се занимавайте с другите,гледайте себе си!Живота не е детска градина!
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен си е до човека, аз пуша, а сестра ми - не при положение, че сме расли в една и съща среда. Достатъчна е рекламата от хората, които пушат по улицата и навсякъде около нас, да я махат тази по телевизията и бил-бордовете