Свободни от отговорности: 160 000 младежи нито работят, нито учат

Идентифицират ги в карта, за да търсят начин да ги ангажират
Обновена: 23 фев 2021 13:13 | 23 фев 2021 13:01, Камелия Цветанова
281
Свободни от отговорности: 160 000 младежи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

160 000 младежи нито работят, нито учат. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева по време на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население. Те ще бъдат идентифицирани на карта, съобщиха от МТСП.

Още по темата

„Важно е да направим карта, с която да идентифицираме около 160 000 младежи, които нито учат, нито работят. За целта ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда”, обясни Сачева.

По думите й сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост и в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се дава на младежката безработица. В Националния план за действие по заетостта ще бъдат предвидени 1,6 млн. лв. за програми за насърчаване на заетостта.
 

„С повишаването на минималната работна заплата ще бъде повишено и възнаграждението на ромските медиатори, които имат ключова роля в идентифицирането на хората и обхващането им на пазара на труда“, допълни Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
9
 
! Отговори
Сенко преди 3 години
Тва са от зелените братя.
82
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77 пълно с троловеА кой гласува за тях бе аркадаш? Тези дето чекат некой да ги оправи. Дето си изхвърлят отпадъците в реките. Масло тече от автомобилите им. Имат 8лв.на ден за цигари, но за здравни осигуровки нямат. Искат големи заводи, където цял ден да се скатават. Вършат частпром, да откраднат нещо и накрая да получат заплата дори. Нали и герберите се опитаха западни практики да въведат и ревнаха срещу тях. Герберети реално се опитаха от маалата да ги вкарат в училище.
81
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои тези 160 000 изкараха добри заработки миналото лято на Орлов мост
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде питайте ги бабите от северните села дали не работят братята !
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
егати нехранимайковците
78
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За по-малко от 5000 лева месечно не се хващам на работа! В края на краищата човек живее само един живот.
77
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72Ами какъв ти е проблема? Има ли кой да плаща за това което правиш? Аз съм завършил механотехникум. Мога да работя на струг, да заварявам, да ремонтирам автомобили. Покрай баща ми дърводелството също не ми е чуждо. Но съм завършил висше икономическо и си работя по специалността от 1999-та. Оценявали са ме водещи български одитори, както и две от най-големите чужди одиторски компании. Сега ме оценяват клиентите и плащат за това. И овце мога да паса. За разлика от някои инженери.
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77 Ти знаеш ли какво означава ЦПУ? Чувал ли си за Autocad. Можеш ли да четеш технически чертежи
75
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша ,Чехия и Словакия или балтийските държави.Никога не сме били на едно ниво с тези държави.Тези страни забраниха комунистическите партии, проведоха лустрация, изгониха агентите на ДС от системите си!А при нас това не се случи...Добре сме последните 10-12 години благодарение на Борисов и ГЕРБ.Това се вижда в резултатите и оценките, които дават на България.
74
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младаежката безработица е бич не само у нас. Случва се винаги и на всякъде където предишните поколения приемат следващите за враг. Хора минаващи 50те, които от 30 години не са научили нищо ново по специалността си, но са склонни да останат и след пенсионна възръст. Не са Ви виновни младите за това, че не могат да си намерят работа, виносни са старите, които не ги наемат. -Да, ама те са такива... А Вие до къде я докарахте тази държава, като не сте ?
73
2
 
7
 
! Отговори
до 83 преди 3 години
Глупости на търкалета. Завърших с отличие глупав техникум и съм майстор на струга. Елементарна работа за мързеливи хора, които не могат нищо. И това ти го казвам, като човек, който е работил тази работа. Не се цени никъде по света.
72
5
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До пълно с троловеКога си бил наравно с Чехия бе, папуняк? Ония си бяха светлинни години от нас още през соца.
71
5
 
8
 
! Отговори
sdf преди 3 години
Това са на румпата хората
70
6
 
13
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Не си прав изобщо!Работа със стру и подобни машини е много тънък занаят, но у нас не се цени навсякъде.Има фирми за специфични детайли и уреди, там на спец по струговете се плаща здраво!
69
4
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Сатанато, я първо научи що е то Бюрокрация и после я употребявай.--------Възможно е и да бъркам.Кажи ми ти каква е диагнозата на Сачева и въобще как се нарича безразборното пръскане на пари за измислени проекти без практическа полза?
68
2
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До 2LUPАми като в песничката - цвят лилав.
67
14
 
15
 
! Отговори
пълно с тролове преди 3 години
Помията на торловете ни залива, за да ни убеди, че за да сме бедни е виновен народът, а не - Доган, Станишев,Нинова,Тиквата и Каракачанката. Не е вярно това---за да е беден народът виновно е управлението---Доказателства---вижте как ни задмина, като малка селска гара - Румъния, да не говорим за Полша ,Чехия и Словакия или балтийските държави. Преди 30 г. бяхме с тези държава на приблизително едно ниво.
66
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 58Дори овце или гoведа да прибираше пак акъл се иска. Срамна работа няма. Да си чешеш езика само не ти трябва акъл. Аз до 14 годишен при Бай Тошо овце съм пасъл. Та ценя на всеки труда. Щото като отидеш в магазина палмово масло купуваш, а не мляко. И сина ми, и аз щото сме тъпии сами се оправяме. Не е като при Вас умните друг да Ви"оправя".
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сатанато, я първо научи що е то Бюрокрация и после я употребявай.
64
2
 
8
 
! Отговори
Тези преди 3 години
младежи, които нито работят, нито учат, с какво се издържат, какво правят, може би крадат и се друсат. С 1200 или 1600 лв. на месец в провинцията можеш да живееш прилично, има достатъчно работа, ако няма на запад, отиваш на изток /както правят американците, нали само за тях говорите/.