Свободни от отговорности: 160 000 младежи нито работят, нито учат

Идентифицират ги в карта, за да търсят начин да ги ангажират
Обновена: 23 фев 2021 13:13 | 23 фев 2021 13:01, Камелия Цветанова
281
Свободни от отговорности: 160 000 младежи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

160 000 младежи нито работят, нито учат. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева по време на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население. Те ще бъдат идентифицирани на карта, съобщиха от МТСП.

Още по темата

„Важно е да направим карта, с която да идентифицираме около 160 000 младежи, които нито учат, нито работят. За целта ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда”, обясни Сачева.

По думите й сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост и в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се дава на младежката безработица. В Националния план за действие по заетостта ще бъдат предвидени 1,6 млн. лв. за програми за насърчаване на заетостта.
 

„С повишаването на минималната работна заплата ще бъде повишено и възнаграждението на ромските медиатори, които имат ключова роля в идентифицирането на хората и обхващането им на пазара на труда“, допълни Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63 Еми живял съм 6 години в Англия. Говоря по-добър английски от всичките министри. Мога да работя на универсален струг, фреза, пробовн машина микромат, CNC(ЦПУ) Струг doonsan puma 800, както и на каросел. В момента уча графичен и уеб дизайн. Според теб ставам ли за 1000-1200 лв
62
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къде да работят ..влезте в джобса , обяви търсещи само Един човек в предприятие , цех или фирма!? Работа няма колкото и да ни лъжат тез от правителството
61
2
 
11
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Правилно на български се казва: Освободени от отговорност.
60
4
 
9
 
! Отговори
Поморийски кръчмар. преди 3 години
160000 миячки и белачки на картофи.Чекам ви обичам ви.
59
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите са разлигавени. Първо място в ЕС по брой собвтвени жилища. Мама и тати друго, освен да глезят келешчето, не могат. Не всички, разбира се... Има много групи хора. Аз съм в такава група, че всички сме около 30-35-годишни и взимаме заплати средно по 2.5-3 пъти над прага и нагоре. Млади специалисти. Гледам други подобни групички тотални лентяи. По цял ден бира в парка... 1000лв. не могат да вържат на месец. Всичко си е до манталитет, желание и обркръжение.
58
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво,ама те не искат работа.Искат пари.Какво ядат,като не бачкат?Спрете им социала.
57
9
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Представям си как един 25-годишен не може сам да си идентифицира собствените "предишни" умения и чака Сачева да му ги открие и да му издаде сертификат. За което Сачева ще се разпише срещу 100-150 минимални заплати.
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама какво ни интересува бе. Да си поемат отговорност политиците. Нали те ги употребяват.
55
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално. Масов профил на 30-годишен у нас е живеещ при мама и тати плyжeк. Докато едни на 30 вече изплащаме второто си жилище и мислим за вила, други още живуркат при мама и тати. Има и една друга група от малцинствата, разбира се, както и групичка дечица на берачи на малини, които чакат на мама и тати, че нямало да работят в лошата държава за 1500лв.. Нищо, че вече чистачка взима толкова, ама те нямало да работят. Какво могат? Нищо. Неквалифицирани, мързеливи. Повече пари за нас, успелите.
54
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Я ме светни какво можеш да свършиш за 1200лв.на месец? Аз, над 50г.съм, 4200 на месец изкарвам като самонает. Брат ми по-млад 500лв. не може да върже на месец! Една кръв, едни и същи условия. Детето му с над 1600лв., с висше и работи по специалността си в град от Северозапада! Без връзки! "Аз искам да искам"! Бегайте да гласувате за този дето шъ ви "оправи"! Щото сами не моате! Се друг ви е виновен! Пустиняци!
53
2
 
17
 
! Отговори
2LUP преди 3 години
Младежите какъв цвят са?
52
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"В управата е проблема."Глупости са това. Ние живеем в демокрация и нямаме право да организираме ромите в принудителни строителни войски, че да ги учим на занаят. Като не искат да работят, няма как да ги принуждаваме насила. Няма значение кой ще управлява. България не е Китай и не е Северна Корея.
51
18
 
14
 
! Отговори
taschunka witko преди 3 години
160 000 не искат да работят за гербериските *** администратори на брой 500000, които получават нашите данъци без да работят.Ако бях млад и аз няма да работя за тези плужляци .А на най-големия *** трябва да му дойде края.
50
9
 
26
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
България е кристален пример за държава, болна от рак, наречен БЮРОКРАЦИЯ. А ракът не се лекува, той се РЕЖЕ.
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИнжЕнер се пише.. То и сина ти не е по умен от теб, прибира овцете от паша в малкия град...
48
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПРОСВЕТЕНПросветен, дай да те просветя. На един програмист с 10 години опит след данъци и след наем на апартамента си му остават в България повече пари в кеш в абсолютна стойност спрямо Франция, Белгия и Германия. Просто защото там данъците, осигуровките и наемите са по-високи. Не всеки може да стане програмист? Да. Така е. Проблемът е, че за останалите професии никой не е готов да плаща заплати в Европа когато може да произвежда в Китай.
47
12
 
9
 
! Отговори
Баща на "Безраб преди 3 години
до г-н Поаро...Синът ми е професионален покер играч, обикаля света по турнири и по интернет, все още си дава парите в България и помага на простите си родители дето взима 560 лева пенсия и майка му току що пенсиониурана с 325 лева, дето добре, че не му се карах като спря вишото и си тръгна по негов си път, иначе щях да го увредя. С тоя занаят издържа 4-*** души + баба си и дядо си, на които не може да помогнат децата им, понеже едвам си покриват сметките!
46
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тоя в тая държава може ли да се бачка в колектив?Простотията налазва още от началниците прости хора назначени на висок пост,а се ядосваме на колегите че не са как требва..
45
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Римляни сър!
44
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Сина ми чрез бюрото по труда от София отиде в малък град и е там вече 4 години. Въобще не споменава за връщане. Та връзвай се до утре с връзки. Просто не сме ги научили да работят. Статистиката в богатата Холандия: момичетата на 14, момчетата на 16 започват да работят. Тук на 36 години седи при майка си и баща си и развежда кучето! С по две висши образования,един елементарен формуляр не може да попълни. Инжинер 1 година не може да си научи работата! Среднисти му коригират кашите