Икономист: Коронавирусът ни вкара в дълбока рецесия

Кои области са рекордьори по заетост и къде има подем?
94
Икономист: Коронавирусът ни вкара в дълбока рецесия
Снимка: БГНЕС

Област Велико Търново е рекордьор по заетост – тя достига почти 79%, в столицата процентът е 78. В повечето области са били изгубени двойно или тройно повече работни места още по време на първата вълна на затваряне миналата пролет, за разлика от декемврийската, коментира икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Днес ИПИ представя традиционното си годишно изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България "Регионални профили 2020".

Три са основните посоки в анализа на регионалните профили - как стоят в навечерието на пандемията, ударът на кризата и перспективата, посни Ганев пред БНР.

Индустрията и дигиталните услуги навсякъде бележат подем, отчитат изследователите. Велико Търново, Габрово и Русе са области, които се нареждат веднага след големите София, Пловдив и Варна в усилията си да привличат компании в дигиталната сфера.

Пътят напред и към растежа няма да дойде от мерките на правителството или от конкретни инструменти. Той ще дойде от промяната в частния сектор, търсенето на по-висока добавена стойност, навлизането на дигиталните услуги, което носи голямата динамика. Това е процес, който върви извън държавните институции. Те могат да се опитват да помагат, каза още икономистът.

По думие му безспорно Covid-19 обърна траекторията – той ни вкара от възходяща траектория в рецесия и то в дълбока рецесия, от която далеч не сме излезли, а най-вероятно през цялата тази година няма да излезем.

Дългосрочната траектория на развитие на регионите обаче според ИПИ се запазва, подчерта Петър Ганев.

"В момента, в който има възможност за отпушване на икономическата активност, перспективите пред регионите остават. В момента всички общини планират своите ключови проекти за 2021 – 2027 година. Навлизат много европейски инструменти, какъвто е Планът за възстановяване и устойчивост, в който има доста насочени пари към регионите", обясни той.

В годината на коронакриза трудно може да има бяла лястовица, заяви още Петър Ганев.

"Силните центрове са тези, които променят картата. Въпросът е колко такива биха се появили, в това число и на север и колко такива биха разочаровали. Ето, Плевен е един от градовете сред най-големите в страната, най-големият близо в посока северозапад, но там тенденциите не са толкова положителни, демографията също е много негативна и не успява да "тежи" на картата по начина, по който един Пловдив го прави на юг", даде пример икономистът.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ще ви смачка животът самодоволните муцуни...
Въпрос на време е.
Великите плащачи на "огромни данъци" 10%.
87
4
 
6
 
! Отговори
дo 86 преди 1 месец
Точно, защото към днешен момент издържаме държавата, ще си говорим каквото си поискаме! Точно, защото плащаме честно и почтено до стотинка огромните си данъци, ще си говорим каквото си поискаме! Лекари и учители получават заплати от нас, а не от безработните сервитьори от сивия сектор, които помощ не получават, защото с нищо не са помогнали на държавата си! Патриоти са само на празни приказки.
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинете, че ви развалям хубавия разговор, но дали сте наясно, че съществува и друг свят? Има и друг живот, извън вашите лъскави офиси и извън компютрите ви.
Вие осъзнавате ли, че сте част от някакъв народ, от някакво общество?
Защото ми се струва, че не го разбирате.
За великите програмисти говоря.
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 75

И да, това е за до 3 години проф. опит. Как ще се учиш, как ще го хващаш, какв ще правиш проекти и кога ще спиш (hint - 3-4 часа през седмицата и неделя си AFK) си е твой проблем.
84
0
 
0
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
фейк нюз
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 75

Няма значение какъв е бизнес модела, стига да е добре финансирана компанията. В момента ЕС налива яко пари за tech компании, но си проличава лиспата на кадри с познания в новите технологии. Повечето хора си мислят, че като кажат JavaScript, за фрон енд ан еискат нещи, ама истината е, че искат 5 фреймуръка, заедно с още 3 фреймъкра, за феймурковете, добри познания по разработка на системи, dev ops, познания по различни db solution-и (мамка му и NoSQL) и БЕЗНЕС компетиции + soft skills.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 73

Звучи близко до това, което очаквах. Една от малкто реалистични суми, които видях тязи вечер.
За съжаление, не мога да повярвам, че "младши" кадри взимат 50% от това в България.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да повярвам каква приятна дискусия се е заформила в последните коментари. Евала! Харесвам интелектуални разговори с конкретни примери и неща от живота на едни млади и образовани хора!
80
0
 
0
 
! Отговори
до 75 преди 1 месец
Хм, с 3 години стаж 13-14к лева у нас малко сложно би докарал, освен ако не работиш някакви b2b проекти. Не че е невъзможно, не че нямам подобни познати, но си е сложно. Хората около мен, които са с подобен доход, са предимно консултанти с по 8-10 години и нагоре стаж. Има няколко по-млади бивши мои колеги, с които работим заедно по проекти извън работа и основният им доход идва именно от собствените им малки фирми.
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 75

"После, обаче, ни придоби корпорация."

Позната история. Затова бягам след IPO-тата. Ужасно е просто. Да, определено бие, да мия барове след 12 вечерта, поне като заплата, но е сигурен билет за Депрес Сити.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 71

И честно да ти кажа, радвам се за теб, че си изкарал на едно място толкова дълго. Аз, особено в началото сменях през 3-4 месеца работа, защото беше по-скоро прихологически екперимент, отколкото работа. Беше зор, но се научих какво да фитрирам. Общо взето, като видя нещо, което ми мяза на болнава корпорация, с 2000 пбликации за това, как имали PS5 в офиса, избягвам, чащото знам - може да дават пари, но ти взимат от душата.
77
0
 
0
 
! Отговори
до 75 преди 1 месец
Не оспорвам. На мен работата ми беше интересна, развивах се бързо, качваха ми заплатата, пътувах по целия свят и не беше корпорация. После, обаче, ни придоби корпорация. Не се промениха особено нещата- бяхме си отделен BU bubble вътре и не ни закачаха, но корпоративната среда не ми допадаше и 2 години след придобиването напуснах посока малка компания.
76
0
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 1 месец
Тоест говорим за сумарен опит около 6 години. Вървим вече към principal позиция (още малко ти трябва според мен за principal, сега си чист senior, но има шанс с магистратурата
и някакви уни проекти да убедиш, че си над senior). Ако говорим за нашата компания, хора със сходен опит (senior) взимат около 7000+-лв. нетна заплата. Не даваме най-високите заплати на пазара, но не даваме и най-ниските. При principal нивото нещата са по-добре изглеждащи.
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но честно - ако си адекватен, зависи и в какво де, обаче ако си адекватен и знаеш английски на добро иниво, добър culture fit си, спокойно можеш да си докараш от 13-14 000 лева и нагоре, за 3 години стаж.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 71

"Не ме разбирай погрешно- сменял съм 3 пъти работата си, но на първото си работно място изкарах 9 години."

Ти си си ти. Повечето ми познати, започнаха с терапия след 3 години на едно и също място. Беше ... абе беше корпоративен ад. Майната им на 500-те крони на час. не си струва.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 71

"Специално ние сме хора с голям опит и не бих коментирал заплати, но, да, взимаме доста сериозни суми нагоре от това, което каза."

Thanks for nathing, bruh!
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 69

4 години като fullstack dev в различни стартъпи, два докараха до IPO, 1 година data science в топ фармацефтична компания и 7 месеца, на сегашната позиция, като full stack, който координира маркетинга с front-end-a, backend-a и работи основно по DS-a. Малко се нахендрих, ама обещаха много.
Питам за "родния" български офис, но ми е интересно и за чужбина.
71
0
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 1 месец
Специално ние сме хора с голям опит и не бих коментирал заплати, но, да, взимаме доста сериозни суми нагоре от това, което каза. Аз не бих сменил средата за малко увеличение, при условие, че и текущият ми работодател ми индексира прилично заплатата. Не ме разбирай погрешно- сменял съм 3 пъти работата си, но на първото си работно място изкарах 9 години. От обикновен junior напуснах като line manager на няколко екипа, за да взема директорска позиция в друга компания и после да я сменя с трета.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 62

Кажи му да дойде в Копенхаген. Средният период на заетост в една компания за програмист под 35 години е 9 месеца на компания.
И колко взимате в България, че 12000 лева на година, да не си струват смяната на работа? По 100к на година? И как да не е материалист? Защо изобщо ще работиш в корпорация, ако не плащат, а няма да правиш някакви *** сайтчета и да си вадиш 4-5000 лева за 3 часа работа на ден.
69
0
 
0
 
! Отговори
до 62 преди 1 месец
Не си търсил достатъчно според мен. Заплатите в различните компании варират много. Имам един близък приятел- голям материалист. Аха някой му предложи 1000лв. повече и лети. Всяка година с нова работа. Смени вече 12 компании.