Свободни от отговорности: 160 000 младежи нито работят, нито учат

Идентифицират ги в карта, за да търсят начин да ги ангажират
Обновена: 23 фев 2021 13:13 | 23 фев 2021 13:01, Камелия Цветанова
281
Свободни от отговорности: 160 000 младежи нито работят, нито учат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

160 000 младежи нито работят, нито учат. Това стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева по време на събитие на посолството на Швейцария, свързано с насърчаване на заетостта сред ромското население. Те ще бъдат идентифицирани на карта, съобщиха от МТСП.

Още по темата

„Важно е да направим карта, с която да идентифицираме около 160 000 младежи, които нито учат, нито работят. За целта ще използваме положителния опит от Механизма за обхват на децата и учениците в образователната система. Ще предложим и възможности за валидиране на съществуващи умения, така че хората в общностите да се реализират пълноценно на пазара на труда”, обясни Сачева.

По думите й сериозен акцент в Плана за възстановяване и устойчивост и в Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се дава на младежката безработица. В Националния план за действие по заетостта ще бъдат предвидени 1,6 млн. лв. за програми за насърчаване на заетостта.
 

„С повишаването на минималната работна заплата ще бъде повишено и възнаграждението на ромските медиатори, които имат ключова роля в идентифицирането на хората и обхващането им на пазара на труда“, допълни Сачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платените *** и тези статий са за да се отмества обществения фокус над важните неща. За това си имаме ИТ специалисти, да ни обесняват как нищо не разбираме и как маанетата са виновни
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 107'А Меркел каква е била? Мусолини какъв е бил?
101
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами държавата да спре да ги дондурка с помощи
100
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГерберите са бивша окръжна номенклатура от средния ешелон, процъфтяваща през 80-те в провинцията. По-необразовани, по-нагли. Иначе сред старите комунистически фамилии от 50-те и 60-те е имало и идеалисти, не само мандраджии и шумкари.
99
4
 
17
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Не съм в Бг от 18годишен. Никъде не съм се отписвал в Бг, а съм работил само на Запад, дали не съм и аз един от тези младежи в статистиката? Докато не се въведе електронно правителство тези отгоре са в пълно неведение какво се случва с народа, те даже не знаят колко хора живеят в България...
98
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Промишленото производство ще бъде разрушено, образованието провалено, здравеопазването съсипано. Увеличаване на безработицата, бедността и като резултат - социални вълнения. Осъществяване на глобалната цел - преустройване на икономиката на базата на шестия модел (industry 6.0) на производство, основаващ се на наслагване на материал (пример, 3D принтер), а не на отнемане(студена обработка) както е сега, пълна автоматизация и роботизация с мащабно освобождаване на работна ръка и, като следствие, прекрояване на политическата карта на света.
97
2
 
22
 
! Отговори
Баба мара преди 3 години
в междублоковите пространства с цигарите и спринцовките там е трудоватаборса 24 часа на разположение
96
6
 
6
 
! Отговори
Споко преди 3 години
При инклузивния капитализъм след ковид-19 няма да има частна собсвеност, ще има за всички базов доход да си осигурява храна и лични вещи, всеки ще получи гаджет по който на хората ще им се пускат виртуални забавления да се забавляват и леки наркотици, а който има нужда от нещо ще го наема от инклузивното и ще му се доставя с дрон, като изкуствен интелект ще определя дали е елиджибъл да го ползва, животът ще бъде справедлив и всички ще живеем щастливо под управлението на Световната банка и МВФ.
95
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 77Прави се чертежа. И се пуска към струга. От теб и твойте способности въобще няма нужда! За добро или лошо. Няма петък следобяд. Няма понеделник сутрин. Няма махмурлук или нерви от тъщата. Компютъра със сигурност е по-точен и по-постоянен от теб и от който и да е било. Внедрихме ги в мебелен завод и си спестихме разходи и главоболия. А там са предимно поръчки. Не са много среиите.
94
7
 
8
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Комунистите са виновни за сичко!
93
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов ли не е комунист, който е започнал кариерата си като активист на ДКМС, а комунистическата книжка не си е върнал до 1998 г? Вие не виждате наглостта и про стащината му, които са характерни само за най-оялите се партийни секретари? Той възпроизвежда свинството, с което е закърмен още в Комсомола и ще продължава така, за него е късно да се променя.
92
6
 
15
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Тези 160 000 братя са ми от твърдия електорат! ГЕРБ ПОБЕДА!
91
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквато държавата такова е и всичко останало. Не може министри и тн да говорят като каруцари, полицията да се държи като мафия и да очакваш нещо друго. Нали ги гледам. Доктори,адвокати, инжинери уж възпитани и образовани, а си изхвърлят бoклука на улицата. Какво остава за маанетата
90
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През соца заплата се даваше, сега се заработва. Като за нищо не ставаш вече не можеш да си клатиш оная работа в цеха и да взимаш пари.
89
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че се получава голямо разслоение и то тръгва още от училище, от социалната среда в която влизаш, от приятелите които имаш. В никакъв случай някой с 5 бона заплата в София не е богат, но социалното му обкръжение е друга вселена спрямо това на някой примерно от Силистра с родители гастарбайтери.
88
8
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Поне да се научат да...пеят и да рецитират...стихове в...прослава на вожда от Банкя.Такова чудо в Северна Корея не може да се...случи.До сега Ким да ги бе мобилизирал да пеят...денонощно на...работешите.
87
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идват ми на интервю за работа.Не знаят основни неща, едвам отговарят на 3 от 20 въпроса, а в CV писали/искат стартова заплата 2000лв и се сърдят, че ни им я даваш ни ги наемаш.Другите, за да не работят или някой ги храни, или работят в сивия и черния сектор, или крадат. Аз друга опция не виждам.Една част от безработните са си направо за ревизия от къде са им колите и имотите като не бачкат.
86
3
 
27
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
За какво да учат и бачкат като напраавят няколко чавета и държавата започва да плаща.Отделно всички са и с инвалидна пенсия.Лайф из лайф
85
17
 
9
 
! Отговори
В. Узунов преди 3 години
Ами кой за квото се е абонирал. Аз не съм се родил да работя. Е,кой иска лопата да я хваща. Все няква далавера,някой ще почерпи до кат си го местя в крачолите и не виждам Тея де работят кво им е убавото.С на стара пенсията пак бутам
84
21
 
17
 
! Отговори
Камен преди 3 години
Аз съм на 39 години и отказвам да работя за под 1600 чисто заплата. Тъй като навсякъде ми предлагат от 600 до 800 просто си стоя без работа и нашите ми дават. Който иска да е роб, да ходи да работи.