Борисов: И Сърбия ще може да диверсифицира газовите си доставки

Премиерът разговаря със сръбския вицепремиер Зорана Михайлович
Обновена: 26 фев 2021 12:42 | 26 фев 2021 12:36, Веселина Йорданова
30
Борисов: И Сърбия ще може да диверсифицира газовите си доставки
Снимка: Правителствена пресслужба

Чрез изграждането на интерконектора България-Сърбия сръбската държава също ще има възможност да диверсифицира газовите си доставки. Когато има либерализиран пазар и конкуренция, това е най-добре за нашите икономики. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с вицепремиера и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович.

Акцент в разговора на двамата бяха важни и за двете страни проекти в сферата на енергетиката и инфраструктурата. Борисов и Михайлович обсъдиха напредъка по подготвителните дейности за изграждането на междусистемната газова връзка България-Сърбия, която ще даде възможност на сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 на сто.

"България има собственост от 20%. Направихме и огромна инвестиция в интерконектора с Гърция. В момента работим и за разширяването на газовото ни хранилище в Чирен. В инициативата "Три морета" тези проекти са от най-важните и за нас би било много добре, ако и сръбската държава също диверсифицира част от своите доставки. А чрез интерконектора ще могат да получават втечнен газ от Израел, Катар, Египет, САЩ и други", категоричен бе премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Министър-председателят изтъкна, че друго огромно предимство за бизнеса, туризма и за гражданите на двете държави са инфраструктурните проекти. "И магистралите, които правим, и жп линиите, и това, че от Белград до Варна и до Бургас можеш да стигнеш без светофар е едно голямо предимство за бизнеса, и за туризма, и за всички нас", посочи още премиерът.

"България подкрепя Сърбия по пътя и към Европейския съюз", заяви още министър-председателят, акцентирайки върху изключително добросъседските отношения, които България има със съседните страни.

"Нашият регион е такъв, че действително трябва много воля от политическите ръководители в тези държави. На първо място е винаги да слагаме мира и добросъседството", заяви още Бойко Борисов. Министър-председателят изпрати специални поздрави на президента Александър Вучич и на премиера Ана Бърнабич.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Винету преди 1 месец
Лепа Мата Хари...и да не ме снимаш в леглото като си спинкам...че ША ти врътна кранчето/пардон/един зад вратъ...
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към цената за Руский паток да се включва и стойността на двете компресорни станции, американски, които струват СТОТИЦИ милиони...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балканският иди-от се загрижил за сърбите...
22
3
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До Васил........ Мутрата от Банкя - в затвора !...

Баце взе 3 милиарда заем и построи 490 километра газопровод, който обслужва единствено сръбски и руски икономически интереси. Така, че дори Костя Копейкин или Николай Малинов да вземат властта Баце ще се радва на спокоен живот. А цели 12 години не му стигнаха да построи 170 километра газопровод до Гърция за реална диверсификация!
21
0
 
2
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Сега Сърбите приятели ли са наши или врагове,които са на руснаците едиси кво. Това са думите на Захариева и Каракачанов. Добросъседските отношения на Македония и Сърбия са проблем защото ги сближавали с Русия, а нашите добросъседски отношения със Сърбия не са. Даже ние им даваме Руски газ на Сърбия. Някой да ми обясни ,кое какво е. И ние подкрепяме наистина ли Сърбия или не.Понеже по отношение темата Македония,тя е проблем,а сега не е.
20
2
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До Анонимен...... в момента руснаците продават най-ефтино,никой не може да им бие цената....

Ключовата дума е в "момента" бе приятелю. Колкото са повече алтернативните, толкова е по-ниска цената. Ако ЕС не беше натисна руснаците да я свалят още щяхме да плащаме най-високата цена!
19
2
 
4
 
! Отговори
Васил преди 1 месец
Еднокнижникът от Банкя пак ръси тъпите си клишета !? Мутрата от Банкя - в затвора !
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и защо трябва да диверсифицираме при положение че в момента руснаците продават най-ефтино,никой не може да им бие цената засега пък и в обозримото бъдеще,за да купуваш американски газ на 50% по-скъп от руския или трябва да си *** или да са ти напълнили гушата и да не ти дреме какво ще става с народа.....
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За иначе правилната сделка за самолетите Ф-16 платихме ТРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЦЕНА от тази, която плащат други страни....Към Панделата др. Еднокнижник....
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имахме железен договор с пРосия до 2028 г. за ГАРАНТИРАНИ ТРАНЗИТНИ ТАКСИ НА СТОЙНОСТ 1 МИЛИАРД ЕВРО И ДОБРОВОЛНО СЕ ОТКАЗАХМЕ ОТ ТЯХ В ПОЛЗА НА РУСИЯ. ДАДОХМЕ 4 МИЛИАРДА ЗА ПОСТРОЯВАНЕТО НА РУСКИЙ ПОТОК ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ДА ОСИГУРЯВАМЕ ЕВТИН ГАЗ ЗА СЪРБИЯ..Тиквата задължително ще посети Бай Ставри...
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да не изпадам в неразбираеми подробности само ще кажа , че се направи много по тези въпроси и се положиха много усилия да се отговори на високите изисквания, но и има още какво да се желае.Всеки иска да живее в добре уредена страна и с добри съседи.Чудесни сте!
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато Бойку ближе американски 3aдници - ние сме единствените в ЕС които пътуват с виза до сащ.
13
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Анонимен-6, а дали знае българския превод и значение на думата" диверсифицира",или прави свободно съченинение,без да разбира думата,защото тя липсваше в учебниците на пожарникарския факултет,на милиционерското училище "Симеоново"
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия от 06:00 ч. на 01.01.2021 г. получава евтин руски газ по Турски поток и не й пука за кьорфишеци. Сърбия ще може да диверсифицира, стига да й изпие кукувица ума и да поиска да купува скъп газ. Да не са луди да изпуснат питомното и да гонят дивото както ние направихме с Южен поток? Преди четири дни Газпром прекрати договора си с Румъния за транзит на газ през територията на Румъния и остави укропската газова система на ню-ню.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли нова картина в ноемутренски стил на Боко как седи до някой багер и гледа като теле.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дерзификацията е уж за по-ниски цени и допълнитени източници, ама нещо не ги виждам тези ниски цени понеже не се прави на пазарен принцип. Ако беше на пазарен принцип щяхме да купуваме по-евтината газ, а не по-скъпата и да викаме колко сме доволни.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До кога Борисов ще го е грижа за Сърбия, при положение че тя продължава с мощната си антибългарска пропаганда в Македония?
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шоуто на Борисов на гастрол у Сърбия. Нека и те да се посмеят
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе те сърбите се чудят как да купуват по-скъп газ само и само да си дерзифицират доставките.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя пак е нарамил голямата торба с лъжите. И между другото да питам защо не сте ваксинирани и всичките сте без маски, а?