Технически паспорт на жилище: Излиза към 500 лв. за 100 кв. м

Какво ще се случи с необитаемите жилища?
Обновена: 27 фев 2021 22:04 | 27 фев 2021 18:21, Веселина Йорданова
463

Около 500 лева ще струва техническият паспорт на жилище от 100 квадратни метра. Такива трябва да имат всички собственици до 2022 година, а ако откажат да платят, могат да бъдат дадени на частен съдебен изпълнител. В същото време за обществени сгради такива документи все още не са издадени.

Нормативите преди 80-та година не са изисквали такива изчисления. Затова законодателите решават, че сградите, строени тогава, автоматично получават положителна оценка.

В тази връзка БАН правят собствено обследване за сеизмичен риск, предаде Bulgaria ON AIR.

"От БАН са дали няколко насоки, като първите две са с публично-частно партньорство. Тоест връщаме се пак на участието на държавата в тоя процес. И на трето място е техническият паспорт, но за публично-частното партньорство трябва да мисли държавата и няма как ние да се намесим", каза инж. Мартина Явоклева от БАН.

Собственици плащат както за апартаментите си, така и за идеалните части, т.е. цялата разгърната площ. Не е ясно обаче какво ще се случи с необитаемите апартаменти, които само в Русе са около 30 %.

Освен обследването собствениците ще платят и по 0,80 ст. на кв. м на общината, за да разгледа документите им, които са задължени да изготвят.

Ако собствениците откажат да платят, Общината ще го направи вместо тях.

"Което значи, че разходът, който ще направи Общината за възлагане на паспорт, ще бъде търсен да бъде възстановен по нейните сметки по съдебен ред", коментира  Здравка Великова – директор на дирекция "Инвестиционен контрол" в Община Русе.

Изглежда обаче дори тези, които през 2007 година наложиха тези правила, не могат да ги спазят. В Русе има 81 сгради публична собственост. Само 39 имат технически паспорти.

Вижте повече в репортажа на кореспондентна ни.


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
413
0
 
0
 
! Отговори
До Европейски союз преди 1 месец
За твое сведение ЕС има изискаване за "енергиен" паспорт на сградите - дали са санирани, с качествена дограма и т.н., за да покриват някакви си там критерии за ефективност. Така нареченият технически паспорт е измислен от нашите главоци през 2006 с цел пълнене на едни джобове. Ясно чии. И трябва да подлежи на падане в съда.
412
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната гадост! Българите не заслужаваме такова отношение! Малко ли са грижите на българите - едни да плащат жилищен кредит, други да живеят под наем, други да дават пари за ремонт и поддръжка на собствените си домове? Тия *** такова нещо не са казвали преди да бъдат назначени за управляващи.
411
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХА НА БАС ,ЧЕ ЦИОНИСТКИЯ И АНТИ БЪЛГАРСКИ СКОПЕН И ДЪРТ НЕРЕЗ ОТ БАНКЯ ПАК ЩЕ СЕ ПОКРИЕ ЗА 3 МАРТ И ЩЕ ИЗПРАТИ ДА ОБИРА ПЕШКИРА С ОСВИРКВАНЕ И ДЮДЮКАНЕ ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ИЗВЕСТНА КАТО *** .КОЛКОТО ДО ТЕЗИ ПАСПОРТИ ТОВА Е ОПИТ ДА СЕ ИЗТУПА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПРОКЪСАНИЯ И ПРАЗЕН БРАШНЯН ЧУВАЛ,ЗАЩОТО ТИКВАТА ЗА ДА СИ ПРАВИ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ВЗЕ,ЧЕ ИЗХАРЧИ ВСИЧКИ ПАРИ В БЮДЖЕТА И СЕГА У ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА НЯМА НИКАКВИ КИНТИ.
410
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е поредния ГЕРБав грабеж на мутрата Боко-тиквата и крадливата му анти българска и продажна шайка
409
0
 
4
 
! Отговори
tyo преди 1 месец
Интересно сградата, ако не отговаря на тези измислени условия. Ще я бутаме ли?
408
0
 
19
 
! Отговори
ЗАПОЧВА ПОРЕДНОТО преди 1 месец
ИЗТУПВАНЕ НА БРАШНЕНИЯ ЧУВАЛ

САМО НАС БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ, СЪС ЗАКОННИ СГРАДИ

ИНДУСИТЕ С НЕЗАКОННИ СГРАДИ НЯМА ДА ИМ ИСКАТ ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ

ДОЛУ ДПС, ГЕРБ, БСП, ВМРО И ВСИЧКИ ДРУГИ
407
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Който не се ваксинира, няма и технически паспорт. Не се ли ваксинираш ти вземат жилището. Ще го позволим ли?
406
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам дали изборите наближават, но гражданска война със сигурност. Политиците, не се гответе за избори а любовта на народа. Това заслужихте, особено през последната година...
405
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Паспорти, ваксини, излизаме по площадите и им строшаваме главите и край с тия меpзавци.
404
0
 
23
 
! Отговори
Койчо преди 1 месец
Не е ли акт 16 за България този технически паспорт който също си плащаме като попчета
403
0
 
20
 
! Отговори
Европейски союз преди 1 месец
Който не е разбрал тез паспорти това ни го налагат чиновници и псевдо експерти от институции на ЕС.

Друга уникална работа и постижение на експертни групи от ЕС за строга класификация на прахосмукачки за домашна употреба и за професионална. Ограничение по-мощност мощни прахосмукачки само фирмите, други хора не и така решават въпроса с климатичните проблеми към които явно играят жизнено важна роля и паспортите на старите сгради.

Малка част е това от ЕС измишльотините им е как да поискаш БРЕКЗИТ
402
0
 
15
 
! Отговори
Барселона преди 1 месец
Трябва да се пълни бюджета,и от къде...от овцете.Ще ги поострижем и ето ги милионите...Ей управници,ми то кожа не остана вече...нито косми..
401
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
направо дело в Европейския съд за прават на човека .никой не може да бъде задължен да плаща услуга ,която н е е поискал.Ако държавата иска технически паспорти да ги плати от данъци ,еврофондове и пр. Да търсим адвокати , оббудсмани и да ги съдем. обмббудсмана какъв го държи .
400
0
 
25
 
! Отговори
Гопщик преди 1 месец
Имам имот - 1275 кв.м. застроена площ + 1650 кв.м. двор. Колко ли ще трябва да платя за въпросния паспорт, че не ми е ясно...
Или това е само за апартаментите?
От статията - нищо не разбрах.
Иначе за кладенеца в двора ми разбрах едно (от кмета на населеното място), че трябвало да го регистрирам и до 2 години, водомер щели да му сложат. Хаха, не знам за кво им е тоя водомер, в моя кладенец. Пускам потапяща помпа и вадя водата. Водомер ще слагат вика. Хахаха
399
0
 
21
 
! Отговори
Тошо преди 1 месец
Пак щуротии, да ограбят народа. Като купувам кола, хладилник и др. да не би да плащам за техпаспорт? Да са искали от строителя.
398
0
 
23
 
! Отговори
someone преди 1 месец
безумна цена и пълен обир , няма да плащам подобни глупости , 3 хил лева не искат ли за обследване на старо панелно жилище ?
397
0
 
14
 
! Отговори
дрън, дрън преди 1 месец
Е, няма да стане..../поне блоковете наоколо/
396
4
 
20
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Видя ли БАН - бягам!
Търтеи!
395
4
 
29
 
! Отговори
СХЕМА преди 1 месец
Новата схема на Боко да напълни чекмеджето.

Първо че ще види кои апартаменти са на хора които са в чужбина и не могат да реагират и ГЕРБави хора ще ги окрадат

Второ че ще възложи паспортите на гербави фирми.

Трето че каквото влезе в бюджета герб ще го опоска.
394
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не участвайте в тоя обир!