Живеем със 7 години по-малко от европейците в развитите страни

Доплащаме и най-много за здраве - 37% срещу 5 на сто
107
Живеем със 7 години по-малко от европейците в развитите страни
Снимка: БГНЕС

Българите живеят със 7 години по-малко от гражданите на  най-развитите държави в Европейския съюз. Освен това ние най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение с другите страни от Евросъюза. Това съобщиха от Инициативата "Заедно за повече здраве", в която влизат представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на  Българския фармацевтичен съюз.

Още по темата

Данните от 2017 г. показват, че годишно у нас се отделят 4,2% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване при средно 8% за останалите страни от ЕС.

Инвестициите могат да осигурят по-добро бъдеще и здраве на нацията, категоричен е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

"Със сегашните темпове, ако продължаваме да прилагаме сегашните мерки и инвестиции, ще ни отнеме повече от 50 години, за да догоним петте най-големи държави от ЕС", каза той пред БНР.

Това, че страната ни отделя по-малко средства се отразява на здравеопазването, смята проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Българите са принудени да доплащат най-много за лекарствени продукти. В България се доплаща до 37% за лекарства, докато в петте най-големи държави в ЕС този процент е 5%", посочи тя.

Според съсловните и браншови организации в сектора са необходими по-ефективни инвестиции, които да се отразят за подобряването на здравните показатели на обществото. Документ по казуса, който представя консенсусните тези, ще бъде изпратен до всички политически сили, които се очаква да влязат в следващия парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази новина не е съгласувана с министерството по лъжите на ГРОБ. Как изтече?
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионна възраст 65г., изискуем стаж 40г. И в случай, че успееш да се пенсионираш, пенсия 300лв. Е как да доживееш още 7 години като истински европеец.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да бъде онова от Банкя всеки ден ни казва, че сме цъфнали и вързали.
23
8
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Айде стига с тоя ГЕРБ, бе! От много години България, както и всички балкански страни без Гърция са на последно място в Европа, но преди Русия, разбира се, по продължителност на живота.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БибиХубавите консерви са само на стерилизация, без консерванти. Има туршии с по2-3 лъжици сол на 10кг.Сланината си взема сол колкото си иска, изрязваш/изстъргваш солта и ядеш.Важни са количествата и да се търси качественото или да си го правиш сам.
21
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте отново за герб и до пенсия със сигурност няма да доживеете!
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това от край време е така. Долу в коментарите са написали защо. Хранителните ни навици са покъртителни, както и хигиената. Даваме за пример меметата от интернет как една жена е красива преди да роди, а след като роди се превръща в жената на Шрек. Ако щете това е най-базовият пример. Не всички са така, разбира се. Примерът с баничарницата и баниците с маргарин и беззъбата баба е също много на място. Сами сме си виновни. Так сме висчки балкански народи. По манталитет 200 години назад от развитите.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статистика е от 2017. Мангъров може да излезе прав. Друга епидемия е изморила възрастните преди КОВИД.
18
1
 
6
 
! Отговори
Ганчовски преди 3 години
То пък тяхното един живот....
17
2
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
"В развитите страни"? След три мандата на Бойко продължаваме сами да се слагаме в групата на т.н. "развиващи се страни".
16
0
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Аэ ше живеа вечно, и опрая статистиката на бугаретата
15
3
 
4
 
! Отговори
Въпреки преди 3 години
Че като години живеем по-малко от други в ЕС всъщност живеем по-концентрирано - пушим повече, пием повече, караме повече колите си...въобще сме повече по живота
14
0
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Нямам проблем с нищо. Хиперболизирах, за да се стресне поне един от многото сол и да намали захарта. Нищо лично.
13
6
 
5
 
! Отговори
биби преди 3 години
Консерви и туршии са бъкани със сол и всякакви други консерванти. Сол предимно.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Само не разбрах какъв ти е проблема със сланината, туршията и консервите?
11
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме лоши навици, затова. Сутрин го гледаш стадото се реди по баничарниците да набива баници с канцерогенен маргарин. Мързи го да си направи на същата цена вкъщи баница с био истински продукти. Налива се с бира с ГМО царевица, ама ваксините били ГМО и нямало да си сложи. Пуши като комин. Баба му- 140кг, клати се като пингвин без един зъб в устата ,защото зъбите не се миели. Цял цивот набива пресолена сланина и ракия. Гътне се на 70. Толкоз по темата. Балканска простотия.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пушат като печка Перник по 2 кутии на ден.Ядат сланина и маат консерви.Зъби имат тук -там. Не дъвчат като хора.Пият по едно кило ракия - час се балсамират като трофеи са по селата пред кръчмите. Цяла зима туршия и ракия.Захар мааат по 2 лъжици супени в едно кафе.Вафли-мафли, жууулат алкохол като реактори са. Кво да живеят дълго?Цирозата ги хваща и не ги пуска. Учениците пушат пред всяко училище са ученици с цигари. ПЪРВИ СМЕ В ЕВРОПА ПО ПУШАЧИ ДЕЦА. ЩОТО РОДИТЕЛИТЕ НЕ СА СИ ВИДЕЛИ ДЕЦАТА.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия как е?
8
5
 
3
 
! Отговори
Изтърка се! преди 3 години
Стига с това клише вече. България си е напълно развита държава!
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Че то след 15 години тиквена власт остана ли нещо за крадене? Най-много и те да си теглят някой-друг няколко милиарден заем, че да го плащат и правнуците на сегашните деца...