Туристическият бранш на протест, иска 5% ДДС, помощ от държавата

От "Бъдеще за туризма" искат да бъде учреден гаранционен фонд
63

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Представители на туристическия бранш излязоха на протест  пред Министерския съвет. Те настояват за различни видове държавна помощ заради извънредната обстановка.

Основни искания са намаляване на ДДС за туризма на 5 процента в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина. Организатори на протеста са обединение „Бъдеще за туризма“.

Още по темата

Мерки за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни, заявяват от обединението.
Павлина Илиева, председател на организацията, коментира пред БНР, че исканията са за ясни и конкретни срокове, в които ще се изплатят сумите и програмите, по които са участвали.

Необходими са 69 млн. лв. за последващо финансиране, с които  да бъде учреден гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията.

Изплащането трябва да започне след 13 март.

„Гаранционният фонд е нещото, което ще бъде нашата стабилност на нашия бранш“, каза Илиева.

От Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти не подкрепят протеста. Те смятат, че този подход ще генерира неравнопоставеност по отношение на подобна държавна помощ.

Димитрина Горанова от УС на АПТА заяви, че в момента ще се възползват клиентите на едни определени туроператори, а след това всички туроператори ще трябва да правят вноски за възстановяване на сумата по фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Наглеят, та дрънка... Значи те ще си прибират авансово платените пари, а данъкоплатците ще връщат вместо тях за провалени почивки.
30
2
 
21
 
! Отговори
НЕ! преди 3 години
Короната ще изчисти бранша от мършата. Толкова е просто...Не съм съгласен с МОИТЕ ПАРИ да се субсидира този тарикатски бранш. Който предлага качествен продукт ще оцелее. Времената са тежки за по-голямата част от частния бизнес.
29
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"да бъде учреден гаранционен фонд, средствата от който да послужат за връщане на пари към клиенти за неосъществени пътувания заради пандемията." Искат от нашите данъци да върнат парите, които са взели от клиентите си за почивки и екскурзии??? Защо??? Аз имах запазени билети и хотел, поради пандемията отмених почивката, от Уизеър и хотела ми върнаха парите. Тези са си възстановили сумите, но не са върнали парите на клиентите, а сега искат същите суми, за втори път, от нашите данъци. Нагли твари
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне 80% от туристическият бранш са в сивия сектор!
27
2
 
12
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Повече от прав си! Аз съм програмист по професия, не един и два пъти съм казвал какви идеи имам- за нещо като еко туризъм с къща за гости, а до него ферма със зеленчуци, плодове и животни. На 70% е реализирана идеята. Никой не иска да се захване с това, всеки мрънка как не можело и подобни глупости. Стоят си по кафенетата и мрънкат как не можело. После се чудят откъде народът има пари за последен модел коли. Еми, не всички сме мрънкалници. Някои действаме и се борим хем с кариери, хем с бизнес.
26
2
 
15
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
До 0% ДДС всичко е точно - те и без това нищо не плащат. Само да не вземат да искат отрицателно ДДС, че държавата трябва да почне да им плаща...
25
3
 
16
 
! Отговори
селянин преди 3 години
До АнонименВ България има много необработени полета.Картофите ще стават дефицит,сега е времето да се сеят,а след това може и зеле,когато извадиш картофите.Всички търсите на хляба мекото,ама никой не мисли какво ще се яде.Преди години г-н Борисов го беше предложил,аз още си го спомням и даже го послушах.Сега вече съм добре.Имам си картофки,не чакам на Кауфланд,защото и там скоро ще настъпи дефицит.Приготвям си картофена супа/супата на Меркел/,купувам си само горчица и сметана от големите супери.
24
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимките се виждат типичните за морето лелки,висящи по спирки и гари предлагащи стаички под наем.Същите тези лелки не плащат данъци и всичко им е в сивия сектор.Така че няма какво да искат
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризъм = египетски доходи.
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне да се бяха облекли като клошове и да сложат по една шапка отпред за милостиня, че да будят някакво съжаление.
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези с Ролексите на снимката са организирани от Нинова.
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са смешни тия кречетала.И аз искам да съм част от тия 1%,държащи 95% от световното богатство ама не може. Всяка жаба да си знае гьола,а тия от снимката да си купят по една мотика и да ходят на село,да обработват земята след като за друго не са учили и така ще се оправят....смешковци непотребни
19
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е те тези какво плащат 90% са в сивия сектор?
18
0
 
3
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"Мерки за спасяване на сектора са недостатъчни, неефективни и декоративни, заявяват от обединението."Т.е. някои мерки са такива, но не е уточнено кои?"Организатори са обединение за..."Поредното неграмотно написано изречение.
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега и тези ревнаха. Не ни стигаха сервитьорите и кръчмарите в сивия сектор, сега и тези, които са малко по-различни де- факт. Поне плащат някакви данъци. Не разбраха ли, че туризъм няма да има?! В общия случай един турагент (не туроператор) е по-безполезен и от брокера на недвижими имоти. Самите туроператори често не могат изобщо да договорят конкурентни цени и се оказва, че барабар с надценката на AirBnb или Booking всичко излиза по-евтино. Какво повече да кажем за този отрасъл!? Ненужен е.
16
2
 
16
 
! Отговори
Инспектор преди 3 години
Пак ли тези,бучащите?Ходете да бачкате.Манджарето е финиш.Разбрахте ли?
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубав плакат "Къде са парите от НАП". А преди имахте ли плакати "Къде са парите за НАП?
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой може ли да ми каже какво е ДДС и за какво до плащаме?Никой не знае но го има на всяка стока.Има 3-4 държави в света свободни от това робство.
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ***, да не би държавата да е забранила на някой да ви ползва скъпите хотели?!? Да не би държавата да е забранила на хората да пътува?!? Разберете вече, че това са ограничения в ЦЯЛ СВЯТ!!! Бойко може и да е всесилен *** чак пък толкова! Аз не искам от моите данъци да се дават пари на тези мързеливи, крадливи пиявици!
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Основни искания са намаляване на ДДС за туризма на 5 процента в следващите две години"Аз пък искам да не плащам акциз на горивото за 5 години. А сега де?

Спонсорирани публикации