61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване

При децата проблемът също е заради застояване и прехранване
89
61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване
Снимка: БГНЕС

С наднормено тегло или затлъстяване са 61.7% от българите, показват данни на Световната здравна организация. В тази категория влизат всички хора над 18 години с индекс на телесна маса (ИТМ) по-голям от 25 са с наднормено тегло, а над 30 - със затлъстяване. ИТМ е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване и се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри на квадрат. 59.35% са хората в Европа с наднормено тегло. 23.3% от европейците са със затлъстяване, а в България 25%. Аналогична е ситуацията и при децата, където според данните на Световната федерация по затлъстяване (СФЗ), 13.6% са с наднормено тегло. За проблемите, свързани със затлъстяването, разговаряме с доц. Антоанета Гатева.

„Честотата на затлъстяването в световен мащаб непрекъснато се повишава. Специално за България обясненията са свързани със застаряващото население, лошите социално-икономически условия за големи групи хора, които водят до консумация на не особено качествена храна и ограничен достъп до ресурси за активен спорт, както и с липсата на достатъчно ефективни програми за скрининг и превенция“, казва пред „Труд“ Доц. Антоанета Гатева от Александровска болница.

17.1% от момчета между 5 и 9 г. и 10.2% от момичетата на тази възраст са с наднормено тегло.

Според доц. Гатева световната пандемия от затлъстяване е свързана с една много тревожна тенденция, а именно рязко нарастване на честотата на наднорменото тегло при подрастващите.

„Това е свързано до голяма степен с обездвижване и прехранване. Проблемът с обездвижването се подсилва изключително много от навлизането и развитието на информационните технологии. Съвременните деца предпочитат да стоят пред екрана на телевизора, компютъра, смартфона и таблета, вместо да излязат навън да играят с връстниците си. Това освен повишаване на теглото води и до проблеми с поведението, съня, дефицит на вниманието, проблеми с очите и др. Освен това лесният достъп до преработени храни с висока енергийна плътност допълнително влошава проблема. Отговорност на родителите е на много ранна възраст да развият правилни хранителни навици у децата си, да ограничат максимално употребата на съвременни информационни технологии и да създадат у тях интерес към различни спортни занимания“, каза тя.

Експертът обясни, че затлъстяването е хронично заболяване и като такова носи със себе си много здравни рискове и усложнения.

„Повишеното тегло освен чисто механично натоварване оказва негативен ефект върху целия организъм чрез секретираните от излишната мастна тъкан хормони и възпалителни фактори. По тази причина последиците от затлъстяването са най-разнообразни и включват въглехидратни нарушения (предиабет и захарен диабет тип 2), сърдечно-съдови заболявания, метаболитен синдром, дислипидемия, неалкохолна чернодробна стеатоза („омазняване“ на черния дроб), жлъчно-каменна болест, репродуктивни нарушения (менструални нарушения, еректилна дисфункция, безплодие), ставни проблеми, повишен риск от злокачествени заболявания, обструктивна сънна апнея и много други. Пациентите със затлъстяване, особено тези с екстремно високо телесно тегло, често имат различна степен на инвалидизация и значително намалена продължителност на живота“, каза лекарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Конкретно ние си поръчваме да ни гледат в село Баня, но съм сигурен, че могат да се намерят хора да ти гледат където и да е. Забили сте се в тия градове, не излизате от тях и сте зинали да "искате", че и някакви изкилеферчени, баща ти само телешка рибица е ял, наглите.
44
4
 
2
 
! Отговори
Апокалипто преди 3 години
За да е един човек беден,глупав и дебел има само една причина-Мързел.Ама *** ги питай що са така,ще ти изкарат 1000 други причини.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 40Хръъън мръъън, генетичната лотария .... Значи излиза, че цяла скандинавия, Холандия, Белгия и други са праснали генетичната лотария и са супер човеци ... Не, не са. Просот храната им е по-хубава. Место не е толкова мачно, няма толкова хормони и хората не са принудени да ядът само хляб и мазна кайма "Народен" за 8 лева килото. И не, не се утрепват от спорт също, макар че е популярно да се тренира.
42
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 27Дай отговор от кои храни се пълнее.15 броя.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако искаш месо, отиваш, говориш със стопани по селата да ти гледат животно/тни плащаш си и ползваш. Ние така правим. И излиза бая по-евтино от 30 лева килото."Кои села? Ще ми споделиш ли, за кои сел аговориш? Защото такива истории от на баба ти , вече ги няма. Селата са яко няколко феодала и разни хроа, дето едвам оцеляват.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринТова, че Е-тата имат нещо общо е мит: Е-тата масово се ползват в индустриалните храни от края на 60те включително и в комунистическа България.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Няма "жалко самосъзнание" има ПРИЧИНИ, поради които са били слаби. 1 на 100 души може да извади жокера от генетичната лотария, останалите нещо са правили, за да е така, и повярвай ми, от качествена храна се ПЪЛНЕЕ ако не правиш нищо друго.Тъй че, какво са правили е въпроса?
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин.Трябва, ама е много по-евтино. Ако направят всичко да е еко и хубаво, ще стане двойни и тройни и ще се види колко ни е скапана икономиката.
37
1
 
1
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Който не яде суджук ще стане като бойчето 150кг
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Цял живот не, но от 18 годишен нататък.
35
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Отделно мисля че трябва да се ограничат възможно най-много е-та и други химии, за които производителите на храни толкова много лобират.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ей богуАааааа, КАК ТАКА ще трябва да тренират?Ама това е за *** бе! Не ги ли виждаш, тия с велосипедите, пълни будали, които не могат да си позволят газова горелка 5 ръка!
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Не, не са работели градини. И знам какви тренировки имат военните, ама нали не мислиш, че Полковниците бягат наред момчетата от казармата? Какво е това жалко българско смаосъзнание, да "обориш", да изкараш другия крив и смотан?
32
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Вредна храна, малко спорт. А който казва за скандинавските страни явно си ги говори без да е проверил. Като работех на златните даже на едни слаби им викам не мога да повярвам,че сте от Швеция, а те казват навремето всички са били така, но химиите които ни дават за храна и не спортуването водят до това. Отделно мисля че училищата трябва да се задължат да не позволяват да се продават *** да се осигури меню от здравословна храна(по възможност от околността) съобразена и с текущия сезон и спорт
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Ти прясна телешка рибица ли си ял цял живот, лелелелелелелелееее?Що не ме пита откъде да си купуваш пресен калкан за 15 лева целогодишно?Ако искаш месо, отиваш, говориш със стопани по селата да ти гледат животно/тни плащаш си и ползваш. Ние така правим. И излиза бая по-евтино от 30 лева килото.
30
2
 
2
 
! Отговори
Ей богу преди 3 години
Има 2 начина човек да е във форма:1.Следиш внимателно какво и колко ядеш и пиеш.2.Тренираш всеки ден поне по 40-50 мин.Всеки може да изглежда добре,но не всеки го иска наистина.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 24/25Стреса го нямаше преди 30г. Сега е лудница: шефовете мрънкат за всичко, несигурност в утрешния ден, ковид истерии... Стреса ще ни убие
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е защото опаковките на хранителните продукти са по-полезни от съдържанието.Вече нито месото е месо нито хляба е хляб а за колбасите и сладкишите да не говорим.Само добавки и консерванти ! - и после болни били хората , аз се чудя как още има живи.
27
1
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Иначе казано европейците са по-бедни от нас, защото и те купуват евтината храна, пълна с калории, така ли? Защото при тях индексът на затлъстяване е по-висок. Така излиза по твоите думи. Иначе, че не знаем какво да ядем, не знаем. Но това не е от беднотия, а от простотия. Не може да се редиш като невидял за баници с отпадъчна извара и канцерогенен маргарин, вместо за същите пари да направиш нещо домашно с био продукти.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1И ти ме попита от кой храни се пълнее, не какво ям аз.