"Историите ON AIR" на 6 март представят: Дописки от 1877/78

Предаването представя неразказани истории и подробности от бойното поле
6 мар 2021 13:24, Петя Славова
15
"Историите ON AIR" на 6 март представят: Дописки от 1877/78
Снимка: Bulgaria ON AIR

1877-ма година е белязана от редица значими събития, иновации и промени в световен мащаб. За България обаче това е времето, в което събуденото вече от дългото родство общество ще се надигне и с огромната помощ на многобройните руски войски ще извоюва свободата си. С пролята кръв и надежда за едно по-добро и свободно утре.

На 6 март, от 19:00 часа, в седмицата, в която българският народ чества своя национален празник, предаването "Историите ON AIR" в ефира на Bulgaria ON AIR ще върне зрителите години назад с разказ за едни от най-значимите моменти от Руско-турската освободителна война и ще представи автентични дописки от това тежко и едновременно с това славно време за българските бойци. 

Миналият вторник Високата порта получи от Тефик бей, поверения в делата в Петербург, един телеграм, който известява, че княз Горчаков му връчил в понеделник един мемоар, в който е казано, че Русия употребила всичките средства, за да направи един траен мир с Високата порта, но като нейните усилия останаха напразни, императорът се вижда принуден да прибегне до оръжието и, че следователно дипломатическите сношения с Високата порта от тая минута се прекъсват".

С тази кратка дописка на 15-ти април 1877-ма година излизащият на български език вестник "Цариград" в Османската империя информира, че Русия е обявила война.

И така, на 10-ти юни 1877-ма година руснаците навлизат в Северна Добруджа и започва ожесточената борба за освобождение. Още в самото начало на кървавите сблъсъци в село Горна Студена е създадена военно-полева болница с множество палатки, където да се лекуват ранените на фронта.

"Интересното е, че през месец октомври тази болница е била посетена от проф. Пирогов. Известен руски професор, който при първото си посещение е дал своите указания как да се грижат за ранените", разказва Елена Адамова, екскурзовод в музея в с. Горна Студена.

За да следи ситуацията и процеса на лекуване на ранените от близо, малко по-късно професорът посещава отново мястото, като за жалост установява, че войниците умират не от раните си, а от тиф, като заразната болест бързо се разпространява на територията на цялата военно-полева болница.

Не пропускайте още много любопитни факти и се докоснете до едни от най-интригуващите дописки от този период, запазени във времето – на 6 март, в предаването "Историите ON AIR", от 19.00 часа, по Bulgaria ON AIR.
 


15
Още по темата: Bulgaria ON AIRИсториите ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Петенце , на изпита по география на България с какво си изкарала заветната 3-ка - да не би да е с друга "тройка" - научи поне сега погледни и научи къде е горна Студена /до Свищов/ и къде е Северна добруджа
13
0
 
2
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
До ега ти тъпака

Не зная, откъде имаш тази информация, ноще ти кажа следното.
Прадядо ми е бил опълченец на Шипка, участвал е във всички боеве и е бил ранен.
Той е един от малкото (50) опълченци, наградени с Георгиевски кръст за храбрист.
Нямам информация да са избивани опълченци във военно-полева болница.
Информацията за прадядо ми аз получих от моята баба, дъщеря на опълченеца.
12
1
 
6
 
! Отговори
ЧЕТИ И МИСЛИ.. преди 1 месец
"СОЦИАЛИЗЪМ"--ОЗНАЧАВА ДИКТАТУРА!

БЕЗ ДИКТАТУРА---НЯМА СОЦИЛИЗЪМ!

ПРОСТО ЗАЩОТО , НЯМА КАК НАСИЛСТВЕНО ДА ВЗИМАШ И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯШ ОТ УЧЕНИТЕ И РАБОТЛИВИТЕ... И ДА ГО ДАВАШ НА , ПРОСТИТЕ , ТАПИТЕ И МЪРЗЕЛИВИТЕ!

ТОВА Е СМИСЪЛА НА ВСЕКИ ТИП--"СОЦИАЛИЗЪМ"!
11
1
 
5
 
! Отговори
ЧЕТИ И МИСЛИ.. преди 1 месец
ДИКТАТУРАТА ----НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ Е "ДЯСНА ИЛИ ЛЯВА"!

ТЯ ВИНАГИ Е КЪРВАВА , КАТО ЧЕРВЕНОТО ИМ ЗНАМЕ И СВАСТИКИТЕ ПО НЕГО
/ ПРЕЧУПЕН КРЪСТ ИЛИ СЪРП И ЧУК/

БЪЛГАРИНО , ПАЗИ ДЕМОКРАЦИЯТА И СВОБОДАТА СИ!
ТЯ Е ТВОЕТО СПАСЕНИЕ , ПЪТ КЪМ ПРОСПЕРИТЕТА , ЛИЧНОТО ЩАСТИЕ И БОГАТСТВО!
10
1
 
3
 
! Отговори
ЧЕТИ И МИСЛИ ... преди 1 месец
В ТИЯ ПИСАНИЯ , ЩЕ ВИДИШ , КАК БАВНО НО СИГУРНО , "РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ И СОЦИАЛИЗЪМ", БАВНО НО СИГУРНО МИНАВА НА ПОЗИЦИИТЕ НА НЕМСКИЯ "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ" С ТИПИЧНАТА АНТИСЕМИТСКА НАСОЧЕНОСТ!

ТОВА Е НАПЪЛНО ЛОГИЧНО!
"РУСКИЯ КОМУНИЗЪМ И СОЦИАЛИЗЪМ" --УМРЯ , БЕЗ ДА ГРЪМНЕ И ЕДНА ПУШКА, ПОРАДИ НЕПРОДУКТИВНИЯ "ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ"!
СЕГА ДРУГАРИТЕ , ВЕЧЕ ИМАТ "ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ" И Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО И ЛОГИЧНО ДА СЕ НАСОЧАТ , КЪМ ПРОДУКТИВНИЯ "НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗЪМ" , С ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ !
9
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Когато в Русия избухва Великата Октомврийска юдо-масонска революция и Червената армия "освобождава" свободна и царска България, евреите - тайно и невидимо отново завземат цялата власт у нас. За да нямат конкуренция без съд и присъда е избита царската интелигенция на България. Юдо-комунизмът се настанява на власт и започва отново да "дои" българите. Целият ни народ ги храни 45 години...
8
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Що не пишете как след изселването им от Испания през ХV век десетки хиляди евреи биват приети от Османската империя, включително и на територията на България. По тайно съглашение турците дават на евреите да "доят" българското население. Еврейските общности заемат централната част в българските градове. Чрез английското масонство евреите вербуват Левски за Чиста и Свята Република, т.е. България да стане държава с господари евреи и раи българи. Православна Русия осуетява масоно-еврейските планове.
7
3
 
1
 
! Отговори
ега ти тъпака преди 1 месец
Ами по добре дайте историята на военно полевата болница на Шипка, в която турците са избили всички ранени.
6
6
 
3
 
! Отговори
Егати медицината преди 1 месец
Егати руската медицина , щом в палатките на ранените плъзва зараза от тиф...ха,ха,аааа
5
1
 
2
 
! Отговори
До АбГен преди 1 месец
Звездите пак ли са ти говорили бе ***
4
4
 
8
 
! Отговори
АбГен преди 1 месец
Дребните и нищожни народи като гърците, македонците, българите, арменците и пр. са обречени да бъдат пионките на големите сили и да ги използват в борбата си за надмощие на един друг.
3
1
 
6
 
! Отговори
Чичо Любо преди 1 месец
За Петя Славова ще поясня, че за да се извява по медиите е необходимо да знае граматиката на Българскя език. Основно се изучава в пети, шести и седми клас в часовете
по граматика на Българския език. Пропуски не се допускат. В противен случай говорим за неграмотност, която в последно време се шири в обществото твърде много.
2
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Любо преди 1 месец
Петя Славова да научи пунктоацията. Изучава се в пети и шести клас на основното образование, а не при закупуване на дипломите за ВИШЕ.
1
2
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
на 10-ти юни 1877-ма година руснаците навлизат в Северна Добруджа
-------

Драги историко, руснаците са форсирали Дунава ори Свищов.

Нерде Северна Добруджа, нерде Горна Студена бре, каур!