Здравният министър: Ваксинацията върви с добри темпове

В Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата, смята Ангелов
104
Здравният министър: Ваксинацията върви с добри темпове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксинацията в страната върви с добри темпове и няма място за притеснение. Тази оценка даде министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещението си във Варна.

Той уточни, че след посещението си в морската столица се прибира в София, където се очаква да проведе среща с представители на Регионалните здравни инспекции в страната и да се обсъди ситуацията.

"Искаме хората да са спокойни. Знаем какво се случва, знаем как да го овладеем – няма място за никакви притеснения. За огромно наше съжаление, ситуацията продължава вече повече от година, като освен физическо здраве, ние имаме психическо и социално здраве, които са от първостепенно значение за силата на обществото", посочи Ангелов, цитиран от "Фокус".

Още по темата
Той апелира по отношение на мерките да не се противопоставя бранш с бранш, "защото основната ни идея е да излезем максимално бързо от тази неприятна ситуация и да удържим на предизвикателствата, заедно като общество".

Здравният министър отново посочи, не мерките не са разхлабени прибързано, а анализи се правят ежедневно и там където е необходимо се прилагат нужните мерки.

"Относно Британския щам, ако вземем като пример Западните държави с техните строги мерки, ще видим, че резултатът е никакъв. Т.е. мерките не помагат или не могат да намалят дотолкова числото на разпространение на вируса, така че то да бъде ефективно за овладяване на ситуацията. Пак искам да повторя – няма място за паника, нека хората бъдат спокойни", допълни проф. Ангелов.

Той посочи, че близо 60 000 човека вече са се записали за ваксина в електронната система и се прави разпределение на дозите, там където е необходимо. "Също така разпределяме наличните ваксини и на личните лекари. Като цяло ваксинацията върви с добро темпо. Аз лично съм доволен от темпото, с което вървим и ако продължаваме в същия дух, до края на лятото ще постигнем това към което се целим", каза здравният министър.

По думите генерално няма критични точки в страната с недостиг на легла за болни с коронавирус, а по-скоро в няколко области има по-голям натиск.

"Към настоящия момент това са Кюстендил, Бургас, Шумен и няколко лечебни заведения в София. Пак казвам – притеснения няма, болниците вече имат абсолютно всичко, като започнем от апаратура, кислородни концентратори, ремдесивир и всичко, което е в областта на предпазването. Това което обаче може да спре разпространението на вируса е ваксината, която е здравен щит срещу COVID-19", категоричен бе проф. Ангелов.

"Това което искам да кажа е следното: в Европа вече се говори за български модел за решаване на кризата. Защо? Първо защото страната ни успя да постигне най-добри резултати в областта на заболеваемостта и смъртността след взетите мерки, които бяха много меки и с нисък индекс на строгост, сравнени с другите държави, които приложиха много по-стриктни мерки, но не успяха да постигнат нашите резултати. Именно това е едната част от българския модел", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я пак? При ваксинирани 50000 лица,това добри Темпове ли са?
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Български модел- последи по ваксинация и първи по смъртност. И с потенциал за буууум в заразени и мъртви следващите 2-3 седмици
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вакса ти хубу щеходиш на моренце ама пиши след 1 година къде си да дойдем да ти прилеем вода и вино!
20
1
 
5
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 3 години
"Ваксинацията върви с добри темпове"А обута ли е ваксинацията или върви боса (по асфалта ) ?Ако е боса , колкото министъра ли е боса или по-малко боса ?
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
https://healthglade/1000000-reward-for-proof-that-covid-19-exists/Обявена е 1000 000долара награда на пъреия, който докаже съществуването на Ковид19.Ама то и от 40 години стои същата премия за представяне на един поне документ в който се заповядва или намеква за физическо изтребление на евреите или за съществуване на газови камери.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С добри темпове спрямо какво? Пак сме последни в Европа, а тя като цяло е последна от развития свят... това се нарича пълен провал! За капак евтин популизъм преди избори който ще струва живота на стотици хора! Жалък е този министър...
17
1
 
9
 
! Отговори
Доктор очи уши преди 3 години
Ей, за коя Европа става въпрос? Досега в Европа съм чул да се говори само за корупция и мафия в БГ. Относно твоята сфера имаше няколко репортажа, показващи абсолютната мизерия и неспособността на властите да се справят. За статистиките няма какво да говорим - последни отвсякъде. Впрочем, защо България е единствената страна от ЕС, която на практика прогони европейските медии? - за да захранвате материала със шменти капели.
16
8
 
3
 
! Отговори
Ваксата преди 3 години
Мишкии, докато ви е страх от едно боцване аз си пеяБоц оттук, боц оттамна моренце ще съм там!
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ , ДПС и СДС са най-вредните партии за България!!!
14
6
 
6
 
! Отговори
Ваксата преди 3 години
Супер, ще ходим на моренце по Беломориеро!
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министъра може да е много добър хирург.................................но нищо не разбира от имунология, генетика, биохимия и вирусология..........................да.....................всяка жаба да си знае гьола.............хората са го казали!!!!
12
3
 
9
 
! Отговори
Венету преди 3 години
Много много си жалък. Освен от ботокс от друго си далеко
11
2
 
14
 
! Отговори
Глупав преди 3 години
Да, така е. На последно място сме в ЕС след Латвия. Има ли по-последно от последното място? Останалите държави в ЕС, където има с пъти повече ваксинирани се оплакват че върви бавно. Но професора, затова е професор, защото се предполага, че е по-умен от нас.
10
6
 
8
 
! Отговори
Позитанец преди 3 години
Аз няма да се ваксинирам, ваксините са опасни.Защо върви бавно ваксинацията в България. Остафка!
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шменди капели
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво да каже , че не върви ли , нали трябва да подава оставка :))
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха................поредната глупост на министъра................много се изхвърля тоя професор................български модел.......................хаха.............ще умра от смях!!!!
6
6
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
нещо не разбирам:-Оня ден самата Тиква се изказа,че сме платили за 18 МИЛИОНА дози ПРЕДВАРИТЕЛНО,но НЕ сме получили НИЩО!..Сега па тоя престъпник бръщолеви за "Ваксинирането,което върви нормално"..?!?!Е КАК ПРИ ЛИПСА НА ВАКСИНИ,"ваксинирането" върви с "Добри темпове"?!?!..така се гаврят с вас,Хора,тия от ГербоХунтата,че чак е срамно!..ЗАЩО не ви пука за ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА на ОКУПИРАЛИТЕ ВЛАСТТА ПРЕСТЪПНИЦИ?!..толкова ли ви липсва СЕБЕУВАЖЕНИЕ?!
5
6
 
16
 
! Отговори
АЗ, ТЯ, ТОЙ. преди 3 години
И аджеба, тези всички СЪЗДАТЕЛИ на тези ВАКСИНИ, Някой те самите ще се ваксинират ли. ???? Или понеже знаят от какво се правят, и ние простолюдието сме просто едни опитни мишки.
4
2
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Не бързайте! Последни сме в Европа...