Спешните медици искат затваряне на заведенията, защо?

Лекар: Най-големият кошмар е да пренасочвам пациенти
8 мар 2021 10:58, Анисия Иванова
302

Асоциацията на спешните медици отправи апел до политиците и до обществото за незабавно затягане на мерките във връзка с данните за все по-бързо разпространение на новите щамове на коронавируса, запълнените легла в голяма част от болниците в страната и острия ръст на новозаболелите. Защо се стигна до апел от страна на спешните медици?

Ние имаме нашия урок от изминалата една година, в която се сблъскахме с COVID-19. 16% от тестваните пациенти са с вируса, което е висок ръст. Предстои предизборна кампания, което означава събирания. Хората имат усещането, че вирусът не е сред нас. Това каза за "България сутрин" д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

По думите ѝ сякаш сме забравили, че заразата съществува.

"Ако се стигне над 4000-5000 заразени на ден, ще се препълнят болниците отново. На каква цена ще се разкриват легла - ще е за сметка на натоварване или затваряне на други отделения. Не се спазват мерки, не се носят маски", подчерта д-р Десислава Кателиева.

Тя е категорична, че не трябва да се посяга на учениците - те трябва да продължат да учат. Трябва обаче да се ограничат събиранията на хора, особено там, където учените са доказали, че заразата се предава лесно. Единственото мчясто, където си без маска и си в контакт с хора, това са отново заведенията, фитнес залите.

"Лично аз се разболях и се наложи да се пренасочват колеги, излязох от строя за дълго време. Трудно се работи. Трудно е да кажеш, че си загубил близки - искаме това да спре и да има легла за всички пациенти. Това беше най-големият ми кошмар в 25-годишната ми практика - да пренасочвам пациент от една болница в друга. Ние сме на предела на силите си и няма кой. Ако вървим с тези темпове - за 3 месеца 50 000 ваксинирани, не виждам кога ще стигнем нивото от 4 млн., които ще спрат ситуацията", обясни тя за Bulgaria ON AIR.

Лекарката припомни, че не редно болен човек да се ваксинира. Подчерта, че след няколко месеца ще се ваксинира, след спадане на антителата в организма ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
0
 
! Отговори
дон преди 3 години
майка
222
6
 
24
 
! Отговори
До 238 преди 3 години
Така пишат за пропаганда медиите но дали наистина е така ? Аз невярвам и дума на българските медии.
221
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трийте коментари колкото искате - българите няма да си сменят мисленето, въпреки подлите ви манипулации! Вие не сте журналисти, а платени ***. Засрамете се!
220
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До фактите 239 прав си
219
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 236 Ако ви е било отказано преглед , лечение е трябвало да подадете оплакване в РЗОК - местния клон на Здравната касаНикой лекар няма право да връща пациенти , или да си държи кабинетът затворен , ако не е в болнични
218
4
 
31
 
! Отговори
фактите преди 3 години
Ама , чакайте бе , заведенията няма и от седмица са полуотворени , а повишената заболеваемост е от поне месец . Освен това заведенията трябва да се разделят на такива за бързо хранене и ресторанти където се запиват хората . В транспорта пътуваш 20-30мин. а хапваш за 10мин. и то на дистанция , за разлика от транспорта .
217
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 232 Парадоксалното при Ковид е ,че умират и по-млади хора с добра имунна система Мерките са ,за да може болничната система да е по-равномерено натоварена Лесно може да се премахнат всякакви мерки Кой ще решава , кой ще има достъп до медицински услуги тогава
216
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИзнервенаАми да, а защо отказват? Защото има много болни от коронавируса. А защо има много болни? Щото се вързахме на Меркел да си отворим училищата! И въпреки, че видяхме, че като ги затворихме броят заразени намаля, ние пак ги отворихме....
215
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Изнервена 234 някакъв пример ?Ти или твой познат сте ходили в поликлиника или болница и ви е отказано преглед, лечение ?
214
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената действаща мярка е учениците да учат онлайн! Нищо друго не влияе толкова на разпространението на вируса!
213
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой неможе да избяга от коронавируса. Ще премине през всички. Едни ще се разболеят тежко , други по леко а трети изобщо няма да ги хване. Ковид поразява както всеки вирус хора с слаба имунна система и такива с заболявания. Така, че изолации, карантини и тем подобни измислици не функционират
212
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 226 Има хора , които съвсем съзнателно отричат наличието на Ковид Без да иронизират . Колкото и да е невероятно , ама има и такива ,че хората умират по болниците . И са напълно убедени в това Така че , не би ме изненадало и подобно отношение към лекарите във въпросният коментар Човекът си знае най-добре ирония ли е , не е ли
211
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 221Може, що? И да, представи си, има разбирачи дори и тук!
210
3
 
5
 
! Отговори
до 221 преди 3 години
и? ти ли ще идеш да работиш? все разбирачи тук, бе
209
12
 
13
 
! Отговори
payak преди 3 години
Този народ е наистина глупав и си заслужава управниците. Ситуацията след две-три седмици ще излезне от контрол. Ще умират хора, на които в нормална ситуация може да се помогне. Като се претоварят болниците и няма кой да лекува-ще стане лошо. Но трябва да ходим по кръчми, да пътуваме, да се веселим. Модерния начин на живот. Цената ще бъде висока.
208
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не! 219 От какво са умирали хората сами в изолация ?Че мерките бяха закъснели и нелогични е така това доведе до невъзможност хората да бъдат лекувани Всички отделения като се преобразуват в Ковид такова , какво правим тогава Отделно сумати лекари се разболяваха и нямаха физическа възможност да лекуват Никой не търси помощ по заведения и барове , като закъса със здравето
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 223Анонимния 221 очевидно говореше за ковид болните, ама явно си прекалено интелигентен, за да схванеш иронията.
206
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ядосан гражданин 220 винаги са умирали хора от вирусни инфекции , ама не в такъв мащаб
205
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 221 В провинцията масово в поликлиники , СМП , болници , лекари и персонал са на подобна възраст като въпросната жена Като ги уволниш , ще трябва всичко да ходи да се лекува в София Мдааа - става кастрофа , раненият си прибира чревцата и куцук , куцук ще се замъкне до някоя болницаГений на мисълта
204
3
 
12
 
! Отговори
Споко преди 3 години
като минат изборите пак ще ги затворят. Отварянето е просто предизборен ход за да се успокоят страсите. След няклоко седмици (а.к.а. след 4-ти април), пак ще се върнат мерките.