До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации

Очакват се още 56 000 ваксини на "Пфайзер/Байонтех" и на "Модерна"
82
До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации, тъй като се очакват още 56 000 ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса пред БНР.

Още по темата

Той подчерта, че и трите ваксини, които се използват у нас за имунизация срещу коронавируса, нямат повече нежелани ефекти от тези, които години наред се поставят на децата в нашата страна.

„Не сме ощетени значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз... Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено. Нашето правителство е в правото си да разговаря с други производители на ваксини, регистрирани в ЕС, за да търси начин за компенсиране на това, което някой не си е изпълнил като търговски задължения“, обясни експертът.

Проф. Кантарджиев уточни, че се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „АстраЗенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас.

„Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани... Жената в Пловдивско не е била ваксинирана с партидата, която европейски държави спряха. Тази жена се оказа с доста съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние. Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността смъртта да е причинена от ваксината е малка“, каза той.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че за тази една година „имаме вече изграден потенциал, възможност да откриваме нови мутации, които определят мозаичността на болестта“:

„Доста хора разбраха, че едни не тежки мерки могат да се спазват и да се ограничи разпространението на болестта... Много работа се свърши за тази една година. Хората трябваше да разберат, че при мерки и дисциплина случаите щеше да са по-малко“, допълни той.

В различни области на страната нивото на разпространение на британската генетична линия е различно. Най-осезаемо е в Кюстендил, Плевен и Благоевград. Проф. Кантарджиев припомни за по-силната заразност на този вариант на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МъР'лячи,България е последна в Европа по брой ваксинирани едва-0.83% от населението!
49
1
 
8
 
! Отговори
а кво стана? преди 3 години
"Ваксината на "АстраЗенека" е безопасна и няма проблем с качеството и", беше заявено с категоричност на седмичния брифинг на българските здравни власти. Какво да се очаква след седмица да кажата за Pfizer! Ваксинирайте се, ваксинирайте се! Не слушайте антиваксърите!
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
43-*** са вече починалите в Австрия след ваксинация. Каква е гаранцията, че след време няма да се появят странични ефекти и от Pfizer. Или не смятате да имате деца. Знаете ли кой е Thomas Quasthoff. Гениален музиканt. От къде да сме сигурни, че след тези ваксини няма да се раждат гениални деца като Thomas Quasthoff. Ама не, то на нас няма да се случи, нали науката е създала тези ваксини. Така е мислела и майката на Thomas Quasthoff когато е взимала препарата талидомид, и много които са го взимали да раждали деца като него, не само тя.
47
8
 
22
 
! Отговори
а защо? преди 3 години
А защо руската ваксина Спутник-V не се предлата, за сега тя е най-надеждната и най-ефективната и на сравнително разумна цена. Нали сме демокрация и пазарна икономика, или?
46
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Тодоре, с ваксината на АстраЗенека ваксинирай баба си!!!
45
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Препоръчвам да си сложите четири дози, после да носите две маски и да не се показвате навън. Има безотговорни граждани, които могат да ви заразят.
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Некадърни и крадливи герберасти. Днес е ден за прошка .Излезте и кажете : братя и сестри простете ни ,но нашите евроатлантически партньори са ни хванали здраво за топчиците и са ни заповядали да ви ваксиниреаме .Трябва да се ваксинираТе за да могат пак богатите да си живеят безпроблемно и да си развяват коня.Ще ви разберем но няма да ви простим.
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самите производители казаха, че във ваксината няма нищо нередно. Естествено, че ще е така. Не съм чул някой да кажи нещо лошо за творението си. Така че спокойно към ваксинационните центрове. Овце колкото щеш. И да не забравите маските. И после пак в кошарата. Бог да ви пази!
42
8
 
8
 
! Отговори
Забавно преди 3 години
Е сега антиваксърите дето задръстваха опашката за ваксиниране с претенции, че искат Файзер, като елита какво ще измислят. Сигурно ще се редят за Спутник.
41
24
 
8
 
! Отговори
Лично преди 3 години
Аз си сложих АстраЗенека и мога да кажа че ваксината е супер. Нямах странични ефекти, организацията в Пирогов беше отлична. Предупредиха ме за някои възможни реакции, но при мен всичко беше точно. Обаче имаше приятели дето не бяха психически подготвени и буквално умираха от страх след като се ваксинираха. Мереха си температура, слушаха си дишането, наблюдаваха убождането... От страх се умира да знаете!:)
40
8
 
10
 
! Отговори
факт 2 преди 3 години
Мога да докажа твърдението си, защото анализирахме съставките на 1 флакон с препарат, предназначен за ваксиниране. Няма да пиша на коя фирма е, но бяхме потресени от няколко от съставките. При публикуване на тези резултати, ще ни арестуват и ще издевателстват над нас, затова не изнасяме данните. Всеки има право на избор, ние просто предупредихме и продължаваме да предупреждаваме. Същото важи и за детските поливалентни ваксини.
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Простаците асимилират казаното от Борисов само като визуална и директна консумация."Всичко казано от пpocтaкa Борисов се свежда до визуална и директна консумация.А такива като тебе, дето застават на амбразурата да защитават този съвременен Бай *** сте наследници на онези, които са се възхищавали на оригинала навремето.
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега отговор от ЕС няма а вероятно и няма да има защото никой не иска да носи отговорност и да тръгнат хиляди дела срещу ЕС. астра е дискредитирана напълно как ще се оправи не е ясно
37
8
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
супер.
36
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейския регулаторен орган поглежда листовката, вижда, че не пише нищо за тромби,внезапна смърт, сърдечен арест и т. н, мести си го и казва-всичко е точно, продължавайте с ваксината!
35
2
 
13
 
! Отговори
ИДИ МИ преди 3 години
ДОЙДИ МИ, МОЖЕ БИ А *** НАДАЛИ, ПРОБА ГРЕШКА(ЗЕЛЕНИКОРИДОРИ) РЕМОНТ НА РЕМОНТА.ТОВА Е ВИСША КАТЕГОРИЯ НА НЕКАДЪРНОСТ....
34
1
 
14
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 3 години
Хайде пак на кафето за 4 лева. Мат'ряла трябва да е забравил всичко до една седмица.
33
2
 
18
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 3 години
Спокойно, бе!Изядохме 20-30 годишното зеленясало месо от Ирландия и Германия, изядохме бракуваните храни на Европа, изгорихме италианските отпaдъци в българските ТЕЦ-ове, сегаСамо да разберат кои партиди са проблемни, познайте къде ще ги пратят :) Ама трябва 1-2 седмици да се разбере кои партиди ще ги пращат в Западна, а кои - в Източна Европа :)
32
10
 
5
 
! Отговори
До факт преди 3 години
Ти можеш ли да докажеш твърдението си ?Как така твърдиш,че ваксината е отрова ?Накарай ни да ти повярваме !Май си и ти експерт като патоанатома по-долу,който наорави онлайн аутопсия и се произнесе.. .
31
1
 
4
 
! Отговори
Правилно преди 3 години
Си ги беше пуснал Боко ваксините на зелен коридор. Докато се редяха на опашки всички си бяха добре и никой не се оплакваше от ваксините. Това връщане към развите му фази и слагане ваксина на хора без психическа подготовка и убеденост, че ваксината е супер води до инциденти.