В края на седмицата затягат мерките: Ще има ли локдаун до изборите? (ОБЗОР)

Крайното решение ще бъде обявено на брифинга в четвъртък
Обновена: 17 мар 2021 00:04 | 17 мар 2021 00:01, Красимир Ангелов
132
В края на седмицата затягат мерките: Ще има ли локдаун до изборите? (ОБЗОР)
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас готвят здравните власти. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг пред журналисти във вторник следобед.

Решението за затягане на мерките срещу коронавируса ще бъде обявено официално на брифинга в четвъртък от здравният министър Костадин Ангелов. "Искаме този път да има малко повече подготовка и предварително да се чуем с всички, така че е най-вероятно мерките да влязат от събота в София и от понеделник, евентуално, в цялата страна, ако се стигне до такова решение, така че да може да овладеем този последен пик, който очакваме в следващите две-три седмици. Вълната засяга вече почти цяла България, така че моето лично мнение е, че е назрял моментът и за национално решение, дори то да е два-три дни след това, което се вземе за София", обяви Кунчев, с което даде да се разбере, че мерките по всяка вероятност ще бъдат национални, а не просто регионални, както е в момента. Една от причините за това е нежеланието на местните власти да се конфронтират с местния бизнес, който на няколко места в страната веднага излезе на протест след локалното затягане на мерките.

Още по темата
Сроковете на рестрикциите ще са минимум 14 дни, което по всяка вероятност значи, че и парламентарните избори ще се проведат в условията на най-строги мерки. Възможно е все пак локдаунът, ако бъде приет такъв, да отпадне непосредствено преди вота на 4 април.

КПП-та обаче категорично няма да има.

"Целта е да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията, който се очаква в близките две - три седмици", уточни доц. Кунчев. Той увери, че не се обсъжда по никакъв начин ограничаване на движението извън населените места. Цели се да се избегне струпването на хора на едно място.

В магазините и търговските вериги мерките ще станат още по-строги, както и контролът по спазването им. Обмислят се и мерки за пиковите часове за пазаруване, когато по традиция се струпват повече хора.

Какви мерки се обсъждат?

Готвените мерки на първо време се очаква да засегнат София, но не е изключено да бъдат наложени и в цялата страна. В зависимост от създалата се ситуация и тенденция, която се запазва, вероятно ще се затворят молове, ресторанти, кафенета, училища, детски градини, фитнеси, а всички културни мероприятия ще бъдат забранени. В големите търговски центрове се очаква да останат да работят само хранителни вериги, аптеки, дрогерии, банки и оптики.

Почти сигурно от следващата седмица всички ученици ще преминат в дистанционна форма на обучение, която ще продължи до пролетната ваканция, която започва на 3 април. Това би дало почти месец липса на присъствени занимания в училище, което да е важен коз в борбата с пандемията.

Официалните данни сочат, че областта с най-много болни към днешна дата е Бургас – 676 болни на 100 000 души. Във вторник местният щаб отмени всички масови събития край морето. В област Плевен болните са 647 на 100 000, а в столицата София – 638 на 100 000.

Единствената област, която не е оцветена в червено на ковид картата е Търговище, където болните са 79 на 100 000. На фона на останалите области в червено сравнително по-ниска е заболеваемостта и в областите Разград, Кърджали и Видин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
14
 
6
 
! Отговори
Добро утро преди 3 години
на 17 март. Вече може да се каже, че ситуацията е извън контрол. След няколко часа в новините ще съобщят актуалните данни за заразени и починали. Те ни връщат към декемврийските размисли и страсти, а именно 4 374 заразени = 23%. 107 българи са си отишли от този свят. Да благодарим на мъдрото ръководство на Царя - Слънце и неговите слуги, както и на съдействието на кoвидиoтите за резултата.
29
4
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Реално погледнато тия отваряния и затваряния никак не спират вируса а временно ограничават разпространението му!Просто рано или късно ти е писано да се заразиш защото не може цял живот да си затворен и е неизбежно колкото и с каквото да се пазиш!
28
3
 
0
 
! Отговори
Идеята ми е! преди 3 години
Всяка година ще обръщам специално внимание на едно направление в изкуството, което се е случило през 20 век в Западна Европа и света и всяка година ще бъде с определена насоченост точно в определено направление. Миналата година беше дадаизмът, като антиизкуство, което обаче е градивно, защото поражда след себе си десет други стилове и направления, който завинаги променят световното изкуство. Тази година е посветена на сюрреализмът и кубизмът ... принципно ... ама с тая пандемия....
27
6
 
5
 
! Отговори
Защо го правя ли? преди 3 години
Ами честно казано аз си имам теория ,че поради колониалния режим на Сакскобурготската с.в.и.н.я всичко в България е сбъркано и много неща не са се състояли както трябва от 1945 година до 1990 тръгнаха горе долу както трябва и с.в.и.н.я.т.а пак се върна и пак всичко омота и освини.Според моята теория нито едно от големите направления в изкуството,които са се случили през 20 век не са се случили както трябва в България-имаме по един автор от всяко направление силен и всичките свършват трагично!
26
16
 
14
 
! Отговори
4374 преди 3 години
Са новозарезените, починали 107 , а фо края на седмицата колко,А ?! Късно!!! До всички които сте против мерките. Кое е по важно здравето на децата ни ( които вече са в ковид отделения) ,животът на възрастните ни близки или така нареченият " бизнес" ( кръчми, молове и фитнеси) ?! Трябва сега дасе затвори ,защото на дивият българин му липсва социална култура . Не са виновни нито лекарите , нито правителството, а простащината обхванала по голямата част от населението, която ще ни заразява и убива
25
5
 
17
 
! Отговори
Мислителят преди 3 години
До 20.Нищо не научихме, нищо не постигнахме.Едни хора забогатяха. Плашейки хората. Борисов откраднa милиарди за хyнтaта в тея мътни води. Отчет няма
24
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая работа ще свърши зле.Не, не, не! Не за нас!За тези които налагат със сила измислените (от тях) мерки!!!Тази работа ще свърши зле. За тях.Но ще бъде късно!!!
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 21Кви кръчмари бе клоун... Кауфланда,лидъла хотелите ресторантите в хотелите училищата работните места... ВСИЧКО беше отворено и не се спазваха мерки масово. Какви кръчми заплес сплескан.. Заслужаваш и ти да бъдеш обезглавен...
22
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Всичко беше толкова явно нагласено. Като очакваш пик, казваш на заведенията да отворят, за да могат хората да се изпозаразят. Всеки знаеше, че ни очаква недостиг в здравната система ... че болни ще бъдат връщани без прием. И въпреки това се отвори всички, за да може след 20 дена да се затвори с нов национален лок даун. Точно две седмици преди изборите.
21
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека *** хората, само кръчмарите да са доволни.Отваряме всичко на 1 април.
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В чест на юбилея от 1 година ковид ще повторим локдауна, защото какво научихме до сега НИЩО, но какво постигнахме НИЩО освен разбирасе унищожаване на здравната система, унищожаване на икономика, геноцид над българина...
19
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излезна статистиката за вторник за епидемията. Същата е като за понеделник и вече 7600 са на болнично лечение. До края на седмицата лечебните заведения ще издишат, а хората ще почнат да мрът по улиците. Мерки се налагат превантивно, а не постфактум. Но как да го обясниш на хора, които са мекотели и плазмодии. Пак да си ги изберете същите!
18
2
 
24
 
! Отговори
Все тая преди 3 години
Циркът е пълен отваряме после затваряме, въпрос към щаба след яките мерки защо изкуствено се напомпват цифрите с относно фейк пандемията ? След ваксиниране на 70% от населението какво следва.... Ще си пълните джобовете и ще се включите в климатичните локдауни. Предатели нека аудиоторията да каже публичен разстрел или в затвора в една килия при някой с обратна резба да ви покаже как се прави!!!
17
5
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонимен..Борисов щял да векува...истината е,че не знае какво прави,няма ваксини...факт,единственият начин да сесправим е затварянето...да ама той предизборно отвори...на мъртвите кръчми и фитнес не им трябва,къде е подкрепата на векуващият,къде са заемите,фалирала гърция раздава на калпак...у нас с нашите пари покрива кражбите на КТБ...на Божков и Менда...на калпак по 700 евро за да имаме за хляб...и затваряне...до ваксините...остатналото са убийства и грабежи
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за война... няма да се оправим докато не се избият тия ***... Но като знам какви сме българи свиканли сме да го поемаме още от турско , че дори ни е кеф. Мизерия трябва да е...
15
3
 
2
 
! Отговори
Та пак повтарям: преди 3 години
Дадаистичната година е закрита . Сюрреалистичната година се обявява за открита!
14
3
 
0
 
! Отговори
Какво още! преди 3 години
Като се замислите това е най-голямата творба дадаистична в съвременното българско изкуство. Нищо не е над нея - имайки предвид, че преди 148 години нещата можеха да се развият съвсем различно, ако свещенниците не си бяха направили коронният номер - не република, а монархия и оттам на сетне мен не ме интересува кой е взел работата и къде се намира, мен ме интересува, че съм я направил и това ме класира на 13 място сред най-скандалните и откачени съвременни творци .... прогресивни и модерни.
13
3
 
10
 
! Отговори
негласуващ преди 3 години
И тоз път няма да гласувам но жал ми е за мераклиите електорални единици!)))Тазгодишните избори ги пишете в графата "Провал" и е безсмислено да се харчат повече пари покрай тях!Още утре Радев да прави служебно правителство и това е!
12
0
 
2
 
! Отговори
Трябваше ... преди 3 години
Е той каза Вържи попа да е мирно селото. Е вързах го попа ама пак се не умиротвори селото! То дадаистичната година трябваше да завърши тая година с една друга работа, ама подочух, че щели да ме арестуват за нея, а не мога да си го позволя нали в момента кой ще ми върши работата... Обявявам Дадаистичната картина за закрита, може само да се завършват стари работи ....Колкото за връзването на попа - след това бесене, дойде колониалната *** и неще да си тръгва ... обаче ....
11
2
 
18
 
! Отговори
Мислителят преди 3 години
Бойко е толкова страхлив, че ще омекоти локдауна.Пуска, новина, чака реакции. Като види че идва дебелия, обръща като ***** Ясен ни е.Идеята е да опропасти изборите.Само че, ако спечели го чака много дебел.Камъни и дърве се събират пред Бояна