В края на седмицата затягат мерките: Ще има ли локдаун до изборите? (ОБЗОР)

Крайното решение ще бъде обявено на брифинга в четвъртък
Обновена: 17 мар 2021 00:04 | 17 мар 2021 00:01, Красимир Ангелов
132
В края на седмицата затягат мерките: Ще има ли локдаун до изборите? (ОБЗОР)
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас готвят здравните власти. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг пред журналисти във вторник следобед.

Решението за затягане на мерките срещу коронавируса ще бъде обявено официално на брифинга в четвъртък от здравният министър Костадин Ангелов. "Искаме този път да има малко повече подготовка и предварително да се чуем с всички, така че е най-вероятно мерките да влязат от събота в София и от понеделник, евентуално, в цялата страна, ако се стигне до такова решение, така че да може да овладеем този последен пик, който очакваме в следващите две-три седмици. Вълната засяга вече почти цяла България, така че моето лично мнение е, че е назрял моментът и за национално решение, дори то да е два-три дни след това, което се вземе за София", обяви Кунчев, с което даде да се разбере, че мерките по всяка вероятност ще бъдат национални, а не просто регионални, както е в момента. Една от причините за това е нежеланието на местните власти да се конфронтират с местния бизнес, който на няколко места в страната веднага излезе на протест след локалното затягане на мерките.

Още по темата
Сроковете на рестрикциите ще са минимум 14 дни, което по всяка вероятност значи, че и парламентарните избори ще се проведат в условията на най-строги мерки. Възможно е все пак локдаунът, ако бъде приет такъв, да отпадне непосредствено преди вота на 4 април.

КПП-та обаче категорично няма да има.

"Целта е да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията, който се очаква в близките две - три седмици", уточни доц. Кунчев. Той увери, че не се обсъжда по никакъв начин ограничаване на движението извън населените места. Цели се да се избегне струпването на хора на едно място.

В магазините и търговските вериги мерките ще станат още по-строги, както и контролът по спазването им. Обмислят се и мерки за пиковите часове за пазаруване, когато по традиция се струпват повече хора.

Какви мерки се обсъждат?

Готвените мерки на първо време се очаква да засегнат София, но не е изключено да бъдат наложени и в цялата страна. В зависимост от създалата се ситуация и тенденция, която се запазва, вероятно ще се затворят молове, ресторанти, кафенета, училища, детски градини, фитнеси, а всички културни мероприятия ще бъдат забранени. В големите търговски центрове се очаква да останат да работят само хранителни вериги, аптеки, дрогерии, банки и оптики.

Почти сигурно от следващата седмица всички ученици ще преминат в дистанционна форма на обучение, която ще продължи до пролетната ваканция, която започва на 3 април. Това би дало почти месец липса на присъствени занимания в училище, което да е важен коз в борбата с пандемията.

Официалните данни сочат, че областта с най-много болни към днешна дата е Бургас – 676 болни на 100 000 души. Във вторник местният щаб отмени всички масови събития край морето. В област Плевен болните са 647 на 100 000, а в столицата София – 638 на 100 000.

Единствената област, която не е оцветена в червено на ковид картата е Търговище, където болните са 79 на 100 000. На фона на останалите области в червено сравнително по-ниска е заболеваемостта и в областите Разград, Кърджали и Видин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете се оляха днес. *** фабриката пуши и мирише вече на стопена клавиатура. Айде... вземете пийте по една студена вода - няма кой да ви се върже на опорките! Докато има такава опозиция с такова тежко минало и пълни опозиционерски партиики в имена на агенти от ДС, с имена фалирали българия 3 пъти след 1989г., с имена, които предизвикаха хиперинфлация, заплати от 5 щ.д, пенсии от 3 щ.д., приватизация, банкови пирамиди и фалити, празни магазини и режим на тока- БОРИСОВ ЩЕ ВЕКУВА. Смешни сте
9
1
 
0
 
! Отговори
А за оная работа ли? преди 3 години
За "Обесването на свещенник Кръстьо ли питате?" Ами то Дадаистична работа - на 18.02.2020 година обесих *** на свещенник или поне такава беше идеята, бюджета ми беше ограничен и на импровизираното му расо пишеше "Поп Кръстьо ще виси!" Свързано е с нашата история националният ни герой който идеалът му е бил "За чиста и свята република" предаден от свещенника Кръстьо където се е крил на османлиите. И те го обесили. Работата изглеждаше така все едно Левски за малко се е върнал от мъртвите ...
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доближават ми се двете граници на кръвното, какво да направя?
7
4
 
4
 
! Отговори
Фо 4 преди 3 години
Аха, но това си е само твое мнение което не е меродавно за милиони българи.
6
6
 
13
 
! Отговори
Менгеле преди 3 години
До 3Само, че на никой не му дреме за някакъв африкански щам, защото той съществува само в тиквите на такива като теб. Освен това, тук никой не ходи да се инжектира като *** сърбо-македонец, англо-сакс, гръко-етиопец или афро-нещоси
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше целта на Тиквата още от миналата година. Да стане така, че м. март да има затваряне, да няма на практика никаква предизборна кампания, хората да ги е страх и купения вот да осигури победа на шайката
4
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
3
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е че Тиквата Андрешкова е купил Астра Зенека за по-тънкана и се е отказал от Пфайзер и Модерна а сега се оказва че Астра-Зенека не върши никаква работа срещу южно африканския щам на Ковид,Или с думи прости за простите ганнювци, купили сте менте ваксини и ви дупчат задниците за тоя дето клати гората.Браво на Еднокнижника.Мррете прости бугаре!!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, за самите избори ще ни пуснат,че да ги изберем
1
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си траете и за това затваряне, следващите мерки ще са КПП-та, излизане с SMS, забрана за посещение на парковете.Всичко друго е наложено,само това остана.