Психиката ни след поредния локдаун: Гняв, лабилност и паник атаки

Липсата на комуникация може да доведе до неадекватност след време
22 мар 2021 21:06,
138
Психиката ни след поредния локдаун: Гняв, лабилност и паник атаки
Снимка: Pixabey

Хората ги е страх от неяснотата кога ще свърши пандемията. Този пореден локдаун ще увеличи напрежението и депресиите у хората. Децата са силно засегнати от липсата на социално общуване, онлайн комуникацията може да доведе до социална неадекватност след години. Това обясни пред "Монитор" психологът Методи Коралов.

По думите му има градация на напрежението и от този локдаун може да се очакват повече негативни ефекти във всяко отношение.

"Към момента има сериозно увеличение на депресивните състояния. Те са в няколко аспекта, но основно се наблюдават личностни разстройства. С всеки следващ локдаун, или затваряне, намалява резерва на търпимост у хората. Ако в началото, при първото затваряне се приемаше като нещо ново и като вариант да си повече време у дома, то сега на практика хората се уморяват психически, изчерпват се финансови ресурси, някой остават без работа. Това са проблеми, които се натрупват, засилва се притеснението у хората, от факта, че перспективата кога ще се оправим и кога ще приключи ситуацията с вируса е много неясна", сподели още психологът.

"Досега се наблюдаваше недоволство, натрупване на гняв, защото на хората или на по-голямата част от тях им беше неудобно. Сега вече положението става опасно и трудно за справяне и оцеляване. Това прави хората лабилни", изтъкна Коралов.

Според него хората не са свикнали да чуват за такава масовост, за такава опасност, каквато е в случая пандемията с коронавируса.

"Липсата на възможност за контрол води до безпомощност и понякога - до паник атаки. Всеки човек се страхува, защото миналата година по това време за коронавируса предимно се говореше. А към днешна дата почти всеки има познат или близък, починал от вируса. Хората се страхуват, ще опазят ли себе си и своите близки, а такъв проблем създава напрежение у всеки, просто проявите са по-различни", обясни психологът.

Той обясни и как хората да разпознаят паник атаката. "Човек има чувство на неясен ужас, че нещо не може да направи. Тези атаки често са придружени с чувство за задушаване, а това пък поражда съмнение дали човек не е заразен с коронавирус, което увеличава още повече страха. Така може да се случи едно неприятно засилване и объркване у човека. Паник атаките са много неприятни ситуации, в които задължително трябва да се потърси специализирана помощ", сподели той.

По думите му паник атаките са по-типични за млади хора между 20- и 30-годишни, но в последно време се наблюдава изместване на възрастта, като в момента всички възрасти са засегнати.

"Възможно е човек, който е усмихнат, позитивен и отворен към света, отворен да общува, да се промени коренно. Има случаи, в които такъв тип социални хора стават мрачни, неспособни да се справят с елементарни ежедневни неща. Може човек да е бил чудесен баща и съпруг, а да се превърне в агресивен и нападателен мъж. В момента се трупат негативни тенденции, породени от ограниченията, от неяснотата за ситуацията от липсата на предвидимост, вече е трудно обикновеният човек да направи разлика трябва или не трябва да прави нещо", смята още психологът.

По негово мнение децата, които сега са на 5–7 години и общуват почти изцяло онлайн, нямат контакти с връстниците си, след време, когато станат на 25 - 30 години, може да се очаква, че една голяма част от тях ще бъдат социално неадекватни.

Затова "най-важното нещо е родителите да показват на децата си, че ги обичат".

"Колкото може по-често да общуват с тях, да намират време да ги прегърнат, да не гледат на децата си като на пречка за работа. Играта със собственото ти дете снема много голяма част от стреса и напрежението. Повече близост и внимание са нужни в общуването с децата, това е позитивно и за родителите и е много важно за децата, прави ги значими", сподели Коралов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
11
 
5
 
! Отговори
Йордан Йончев преди 3 години
Бих добавил и агресия. Лично на мен ми иде да разкъсам палиачовците от щаба, пък за Ричи Алибегов и шефовете на фитнеси направо не ми се мисли.
52
8
 
10
 
! Отговори
Хора преди 3 години
До ХораВирусът не е толкова опасен че да му стоите в страх и заключен в къщи.---Хора, а знаете ли полицията как бие тези които не се страхуват от вируса и не искат да стоят в къщи! Вижте в нета как бият в Англия, Германия, Франция, а Холандия дори и кучета насъскват срещу тях и кучето като свали на земята нестрахуващия се от вируса и започват ритници и бой с палките.
51
1
 
3
 
! Отговори
Локдаун? преди 3 години
е Заглавието на извън-земно реалити ТВ шоу.Страхотен хит е в Галактиката.
50
7
 
13
 
! Отговори
Хора преди 3 години
Вирусът не е толкова опасен че да му стоите в страх и заключен в къщи.При мен мина като настинка. Вашата имунна система може да е по-лоша, тогава ще ви мине по-трудно но пак ще мине и ще придобиете имунитет. Със всеки следващ път става все по-леко и по-леко. Дори ваксини не ви трябват!
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1918 година болшевиките в Русия имаха една цел - да изправят Русия на крака и да я модернизират и направят световна военна икономическа и космическа сила. И го направиха независимо с какви средства. За разлика от тях ЕС е толколкова чудовищен и антидемократичен съюз, че е готов да се издевателства по всякакъв начин с народа не за някакви цели, каквито и да са, ами заради интересите и изпълнението на плановете на световния финансов елит.
48
6
 
2
 
! Отговори
Конспиратор преди 3 години
При дистационното обучение изкуствен интелект ще оценява възможностите на децата по техните емоции, лица, начин на изразяване и още от малки определя кой за какво е способен и се квалифицира в база данни - кой ще бъде огняр, кой чистач, кой мениджър, кой предодавател, кой учен. И тогава няма да има безработица и всеки ще работи това което изкуственият интелект е определил най-правилно за него и ще живеем в хармонично и високоорганизирано общество.
47
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днеска съм пуснал 80000 чипа да ви боцкат!Нема да се оплаквате!ВЕЧЕ СТЕ МОИ!От утре ще ми служите!И да се оплаквате, ще го правите на Иконата Ми!
46
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега те искат да накарат хората да повярват, че с пълна ваксинация икономиката ще процъфти. Всеки икономист ще ви каже - свързването на икономическото възстановяване с ваксинациите е или измама, или пълна липса на професионализъм. Истинските причини за кризата се крият в капиталистическия модел на икономиката, който от 1825 г. навлиза в кризи с изненадваща честота. И ако говорим за медицина, пак има аналогия: грешната диагноза, поставена от лекар, може да забави лечението на пациента и дори да доведе до смърт. Същото е и в икономиката.
45
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички мръднахме. Ако съдя по себе си, то всякакви демони ми скачат из главата.Стига толкова простотии. Вижда се че с локдауни и затвор пандемията не може да се пребори.
44
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешката на тези които са искали да владеят света - Александър Македонски, Наполеон, Хитлер и много други е, че са искали да правят от човеците човек, или даже cвръx-човек както Хитлер. Това днешните елити са го озъзнали и няма да повторят тази грешка. Ако искаш да владеш света трябва от човека да направиш cкот, както стана ясно от капитализма (от латински capita, capito - глава дoбитък, cкот) където оскотялата стока на пазара на труда най-лестно се управлява. За това е и цялата "пандемия" и онлайн обучението и ваксинирането с отрови.
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Програмата GPT-3 примерно може да "пише" посредствени журналистически статии и дори филмови сериали със сюжет и развитие, но проблемът е, че те дори не са на нивото на турски и бразилски сериал създадени от човек. За това след голямото зануляване когато всичко ще се контролира от изкуствен интелект, нивото на хората трябва да бъде свалено до нивото на изкуствения интелект, хората трябва да бъдат механизирани и да се превърнат в cкотове-биороботи.
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нови пазари - няма. Появи се конкурент - Китай! Ами сега? Война? Ама Путин прожектира "мултики" - каква война! Ами много просто - затваряме всичко и слагаме намордници на народа.
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идват много тежки времена, страшни времена, навсякъде - и в западна Европа, и в САЩ, а в България ще бъде ужас. Но споко, нашите англосаксонски приятели няма да ни оставят, ще се погрижат за нас да оцелеем, защото нашите англосаксонски приятели са лоялни партньори към славяните и ценят партньорството си със славяните, англосаксонците много уажауават славяните, много ни уажауват!
40
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има предвид и колко ш'изофреници пишат и говорят абсолютни глyпости навсякъде за ваксините и епидемията...Няма, как да няма психологически натиск върху обществото.
39
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Израел почти всички са ваксинирани, но локдауна продължава, и броят на заразените е намалял съвсем незначително, дори не е ясно дали е пореди ваксините.
38
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините не обещават да не се заразиш. Ваксинираните могат да се разболяват и да разболяват. Единствено ваксините обещават да не се стигне до апаратите за кислородно дишане. Локдауна и мерките ще продължат и след като цялото население са ваксинира, и всеки ще се ваксинира редовно на 6 месеца за да се запази животът на хората.
37
7
 
7
 
! Отговори
Попай преди 3 години
До Лабилна психикаНа всички е ясно, че троловете са тези дето защитават абсурдните мерки. За другата позиция *** никога не са били нужни
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Чехия закон изисква да носиш две маски. Който не носи две маски - глоба!
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам колегите и приятелите си. Всички са станали ужасно раздразнителни, карат се помежду си, един тръгна да съди фирмата за глупости. Народът яко е изтрещел. Когато децата се върнаха в училище, племенницата ми се върна вкъщи разревана, още от първият ден са се изпокрали и всички искат да учат от вкъщи по Zoom. Не е надобре тая работа.
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Англия 50% от населението е ваксинирано, но локдауна и мерките стават все по-жестоки, а полицията бие с палки тези които не ги спазват, вчера пак ги биха и ритаха в Англия.

Спонсорирани публикации