НЗОК да покрива лекарствата на преболедувалите COVID-19

Пулмолози, кардиолози и пациенти са обединени в искането си
28 мар 2021 15:10, Елка Василева
16

Пулмолози и кардиолози настояват Здравната каса да покрива медикаментите на преболедувалите коронавирус. Министерството на здравеопазването вече предложи да бъде създадена нова клинична пътека за лечение на пост COVID синдром, предаде Bulgaria ON AIR.

Надка Денева е преболедува коронавирус изключително тежко. Първо се лекува в домашни условия, а след това заради усложнения - и в болница. Изписват я, но след време се появяват други последствия.

"Ходих в София и установих, че към момента нямам проблем, но опашката на COVID се оказа дълга и проблемът се яви след около 3 месеца. На 4 март отново влязох чрез спешна помощ вечерта в кардиологично отделение", сподели директорът на Дома за възрастни с деменция "Приста" в Русе.

Още по темата

При Красимира Георгиева всичко протекло леко, но няколко месеца по-късно и тя получава усложнения.

"Изкарах го много леко, почти на крака. Три месеца по-късно получих двустранна бронхопневмония и се наложи да вляза по спешност в болницата. 8 дни лежах, на системи, на инжекции", разказа тя.

И двете жени съветват всички, прекарали COVID-19, поне в следващите 6 месеца ежемесечно да проверяват състоянието си. И пациенти, и лекари настояват за клинична пътека, с която да се покриват медикаментите на преболедувалите.

Заради опасността от тромбози и други остатъчни последици е добре пациентите да бъдат под лекарско наблюдение, казват специалистите.

"Едно изключително разумно решение е да има пътека и за лечение на усложненията след преживян COVID, въпреки че там е хубаво тя да касае не само лечебни заведения за долекуване, а и за активно лечение на пациенти", посочи директорът на СБАЛПФЗ "Д-р Трейман" Стела Денчева.

Засега обаче няма осигурени допълнителни средства за такава клинична пътека. Здравната каса ще трябва да плаща и за нея от бюджета си за 2021 г., в който средства за пост COVID лечение не са предвидени.

Вижте повече по темата във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Д-р Иван Младенов преди 3 години
Нужно е НЗОК да реимбурсира Новите орални антикоагуланти (НОАК) , които са нужни за прифилактика на определени категории болни, прекарали Ковид 19 или получили усложнения без да са имали преди това рискови фактори за тромгогенеза. Сега една опаковка НОАК струва на свободна продажба около 150-160 лв. При профилактика на ситемни емболии при Предсърдно мъждене, пациентите получявят 1 опаковка НОАК по НЗОК за 50 лв.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казват,че ако си ваксиниран пак можеш да се заразиш ама няма да е тежко!?Който го е карал "леко" направо се е успокоил.Пак гърч две седмици ама вече с ваксина.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натрениран човек съм,карал съм грип и разни вирусни инфекции.Зор-зор,към 5 дена.Ама това ми разказа играта,две седмици съм като малеби,няма свършване.Тъкмо ми просветне и хайде пак на лютеница.И това с леки към средни симтоми в къщи.
11
3
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
КОВИД19 има и той се разпространява чрез самолети от въздуха.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимна преди 3 години
Измислен, измислен, но дано не те хване! Преминах през вируса сравнително леко. Моя позната, която беше в по-тежко състояние го сравни с като преболедувала от четири грипа заедно. Много такива, които не вярваха и плюха по "измисления" вирус се заразиха, и промениха мнението си. Работя с болни от КОВИД - тежко е да гледаш болните, въздуха който не им достига и много още неща съпровождащи заболяването. На вярващи и невярващи желая здраве-пазете се!
9
8
 
0
 
! Отговори
123 преди 3 години
Нов начин на източване на касата заради измисления ковид.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано е истина и не излезе поредната политическа агитация.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да лекуваме ковид-зомбита?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво ще покрива касата, ама знам, че търгашите в бели престилки веднага си измислиха нова хранилка - сертификати, че сме ваксинирани по 15 лв. Ваксината, която струва 15 лв. ни е безплатна (плащаме си я с осигуровките), ама за сметка на това ни рекетират със сертификатите. Мафия е това, няма спасение от рекета.
5
5
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
А може ли да спрете да зомбирате народа с тоя вирус?Знаете ли, че преди тая истерия ежегодно загиват около 4 млн. души в следствие от остри респираторни инфекции?Къде отде сезонният грип?Спрете се вече!
4
2
 
10
 
! Отговори
Извинете! преди 3 години
ХЕМАТОЛОЗИТЕ къде са ?? Ковида се оказа кръвно заболяване с объркана хемостаза.
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е горил маски на Орлов мост и е участвал в измислените въстания, който е подкрепял Мангъров - никакви пари за лечението! Да им ги плати Мангъров и Радев! Радев казва, че няма вирус. Мангъров казва да пият чайчета и няма страшно.От къде накъде ние ще им плащаме на съботьорите в пандемията?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еликвис искат. Ако имат усложнение ,ще имат и код с който може да се изписва. Внимавайте с Еликвиса!!!
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво точно да покрива касата аспирин протекта ли дето го изписват и упсарина?